Luc Tardif.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
IIHF

Luc Tardif: “Ett internationellt förbund ska inte utsätta sig för politiska påtryckningar”

ANNONS

IOK har tidigare öppnat för att tillåta ryska och belarusiska deltagare att tävla i kommande OS-mästerskap. 
Nu uttalar sig IIHF:s ordförande Luc Tardif om förslaget – och är inte helt emot det.
– Vår uppgift är att arrangera ishockeyturneringar, inte att lösa världens problem, säger Tardif enligt YLE.

Det har blivit stora rubriker efter Internationella olympiska kommitténs utlåtande under förra veckan. IOK meddelade nämligen att de ger grönt ljus för ryska och belarusiska idrottare att tävla under neutral flagg i de Olympiska Spelen, kanske redan i OS 2024. Det möttes dock sedan av kritik bland annat från Sverige samt Ukraina. 

Beslutet gör att ett ryskt hockeylandslag skulle kunna spela i nästa vinter-OS som är 2026. 

I veckan har IIHF-presidenten Luc Tardif varit i Finland för förberedelser inför vårens hockey-VM. Han deltog då i en presskonferens i Helsingfors där han kommenterade IOK:s besked. 

– Vi känner till IOK:s utlåtande och jag förstår det till fullo. Ett internationellt förbund ska inte utsätta sig för politiska påtryckningar. Det spelar ingen roll var den kommer ifrån. Sport och säkerhet ska alltid vägleda (lösningar), säger Tardif enligt YLE.

“Vi måste stå utanför det”

Fransmannen betonade att han kan ha egna åsikter som privatperson men att han fattar sina beslut som en neutral IIHF-representant. Han betonade då att främst säkerheten kommer styra beslutsfattandet.

– Beträffande moral handlar det inte om att jag skulle sakna moral. Jag beklagar om jag orsakar en besvikelse. Vi vill inte acceptera politiska påtryckningar, vi måste stå utanför det. Vår uppgift är att arrangera ishockeyturneringar, inte att lösa världens problem, säger Tardif.

Inget ryskt lag i VM så länge kriget pågår

Hockey-VM 2023 skulle egentligen ha spelats i St. Petersburg, Ryssland men flyttades till Tammerfors i Finland och Riga i Lettland som följd av Rysslands invasion av Ukraina för snart ett år sedan. 

I samband med VM-turneringen i maj ska IIHF fatta beslut om Ryssland och Belarus ska tillåtas delta i VM 2024. 

– Mitt resonemang är att vi gladeligen tar Ryssland och Belarus tillbaka så fort som möjligt, eftersom det innebär att kriget är förbi, säger Luc Tardif och verkar mena att Ryssland och Belarus inte kommer få delta i VM så länge kriget i Ukraina pågår.


TV: Studio Oddset Hockey om HV71:s kris: "Dödsdömt länge"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL