Ulf Hall.
Foto: Ronnie Rönnkvist
Landslag

Ulf Hall om U16-truppen: "Jättesatsning framåt på damhockeyn"

ANNONS

Ikväll ställs Sveriges U16-landslag mot Tjeckien i premiären av europeiska ungdomsolympiska vinterfestivalen. Nu berättar förbundskaptenen, Ulf Hall om förhoppningarna inför och kommenterar truppen. 
– Det här är en jättesatsning framåt på damhockeyn från förbundets sida, säger Ulf Hall. 

ÖSTERSUND (Hockeysverige.se)

Idag inleds europeiska ungdomsolympiska vinterfestivalen (EYOF) i Spittal, Österrike med för svensk del match mot Tjeckien. Turneringen gäller U16-landslaget, ett landslag som nu funnits under två säsonger förutom vart fjärde år då Ungdoms-OS har spelats. Förbundskapten för laget är Ulf Hall

– Syftet är ett rent utbildningslandslag. Att få tjejerna ska få sin första kontakt med den internationella hockeyn, krav ställning på och utan för bana, prata viktigheten kring det här med att äta rätt, vila, träna på rätt saker och vara mentalt förberedd på vad som kan hända när du är ute och reser, berättar Förbundskaptenen när hockeysverige.se träffar honom under U18-VM i Östersund.  
– Allt handlar om att komma förberedd till det att man kommer upp till U18 där det är ett VM och skarpt läge. 

Dom flesta av tjejerna som deltog i årets U18-VM och gjorde succé har spelat i U16-landslaget, vilket Uffe Hall tror har påverkat spelarnas prestation i Östersund.– Jag har följt tidigare generationer och jag märker en jätteskillnad. Tjejerna som är på U18-VM vet vad dom kommer till. Det här med att komma samman som grupp, vad som kan hända med strul på vägen och så vidare. 
– Många av tjejerna är stjärnor hemma i sina respektive klubblag. Sedan har dom nu kommit till den här miljön där det bara är bra spelare. Då funkar inte den här dragningen som alltid går hem eller du hinner få i väg skottet som du brukar. Då har vi frustrationer att jobba med. 
– En sak vi lärde oss förra året var att ”okej, här får vi lägga på lite psykologi också”. Det var i stort sett samtal med samtliga spelare som var frustrerade över att dom inte kunde göra grejerna dom var vana vid att göra. 
”Du, har du spelat med eller mot så här många bra spelare samtidigt tidigare?”
– ”Nej”
– ”Okej, vad är skillnaden?”
– ”Dom åker snabbare…”
– ”Då lär vi anpassa oss efter det så kanske du förstår varför det inte fungerar…” Och så vidare. 
– Det tror jag spelarna har med sin in i den här U18-VM-turneringen.

Stella Sjöberg. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Hur viktigt är prestation kontra resultat i turneringen ni ska i väg på?
– När vi väl är på plats ska vi tamejfan vinna. Så enkelt är det. Det viktiga är ändå att utbilda. 
– Nu har vi haft en regioncamp och en elitcamp där vi jobbat med alla dom här grejerna kring vad det kan innebära. Att det viktigaste är att utbilda förtar inte att vi vill vinna. 

Ingår det i en hockeyspelares utbildning att lära sig vinna?
– Ja, och framför allt hur. Vad du behöver göra för att vinna. Då handlar det, så att säga, om livet både på och utanför isen. 

Sveriges lag

Målvakter:

Maja Helge Växjö
Ebba Ridderstolpe Flemingsberg

Backar:

Wilma Georgny Trångsund
Nelly Johansson Luleå
Nellie Svensson Frölunda
Elsa Åberg SDE Hockey
Lovisa Norström Falun
Meja Andersson Troja

Edit Danielsson pussar pokalen efter TV-pucken 2021. Foto: Bildbyrån.

Forwards:

Lovisa Engström Västerås
Evelina Arvidsson Skellefteå
Tilda Edsman AIK
Linn Mattsson Värmdö
Eimear Leacy SDE Hockey
Edit Danielsson Tingsryd
Saga Nederman Malmö
Moa Johannesson Troja
Lionelle Näslund Hässelby Kälvesta
Stella Sjöberg SDE Hockey
Elsa Pallin Troja
Ingrid Wikblom Falun

Ulf Hall om truppen:
– Vi hade fyra målvakter på elitcampen. Just nu är det Ebba och Maja som helt enkelt ligger längst fram. Det fina i kråksången och som vi fått till är att vi har en trenationers i Finland under april. Vi ska till Vierumäki och då kommer vi kunna byta ut spelare och då möjligheten att lufta fler i internationell hockey än vi kunde göra förra året. 
– Det här är en jättesatsning framåt på damhockeyn från förbundets sida. I stället för 18 spelare som vi tagit ut så kanske vi landar på 25 spelare som får spela internationell hockey den här säsongen. 

Ebba Ridderstolpe. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Hur har du tänkt när du plockade ut backuppsättningen?
– Nummer ett är att vi tittat på dom som är bäst här och nu. Det är så vi jobbar. Punkt slut. Sedan har vi tittat på vilka vi kommer spela mot. 
– Framför allt är jag och Linus (Fagemo) dom som sett mest internationell hockey. Vi vet hur tjeckerna och finnarna vill spela och så vidare. Då har vi försökt plocka ut spelare som kan vi tror kan hantera den typen av spel, farten, tuffheten och allt det där. 
– En del av den internationella hockeyn handlar även om det psykologiska spelet. Att vinna attityd utan att på något sätt var dum eller kaxig, men däremot stor, stark och allt det där. 

Forwardssidan?
– Den är, precis som övriga lagdelar, spännande. Det jag kan säga om hela den här gruppen, vilket vi sett år från år, är att dom här spelarna fått en bra grundutbildning hemma. Många spelar i kill-lag, vilket är väldigt bra. 
– Tjejerna får då en bra utbildning samtidigt som många av lagen har en bra flickverksamhet. Då får dom det här med att tävla mot väldigt bra killar samtidigt som tjejerna också får den sociala tryggheten med att vara i flick och damlag. Tjejerna vi har tagit ut är fantastiskt skickliga, avslutar Uffe Hall.


TV: En drömserie i SM-slutspelet

Den här artikeln handlar om: