Foto: Ronnie Rönnkvist
U18-VM

"I finalen kan dom göra en ännu större prestation"

ANNONS

Tidigare storspelaren Sofia Engström, hennes man tillika MoDo:s sportchef Björn Edlund och dottern Pella följer Sveriges succé i JVM i Östersund. Där två av stjärnspelarna kommer från just MoDo.
– Jag tycker att dom är helt outstanding, säger Sofia Engström, som har tränat duon Ebba Hedqvist och Mira Hallin i TV-pucken.

ÖSTERSUND (Hockeysverige.se)

Många är imponerade över U18-landslagets framfart i Östersund. På plats för att följa semifinalerna och finalen är bland andra tidigare OS och VM-spelaren Sofia Engström, MoDo.s sportchef, Björn Edlund, och deras dotter Pella. 
– Jag är jätteimponerad av det här juniorlaget, berättar ”Fia” Engström samtidigt som Björn Edlund har fullt upp med att ha koll på sin nio månader gamla dotter Pella.

Sofia Engström fortsätter:
– Riktigt imponerad och tjejerna i laget är sjukt duktiga. Några av spelarna är väldigt ”skillade” och jag tycker att det går fort där ute. I alla fall känns det så från läktaren. Sedan har laget några spetsar som jag har fått som favoriter. 
– Jag tänker då på bland andra (Mira) Jungåker och (Mira) Hallin. Jag tycker att dom är helt outstanding. Det är såklart extra roligt att följa den här turneringen eftersom jag haft Mira (Hallin) och (Ebba) Hedqvist i TV-pucken och Emma Goding i MoDo:s damjuniorer. Att nu få se viken utveckling dom ändå har haft. 

Björn, ni har tre MoDo-spelare i den här truppen, vad skulle du säga personifierar deras och lagets mentalitet.
– Det kändes som att det ett tag under tredje perioden var ganska mycket USA. I slutet tog dom dessutom ut målvakten. Någonstans gjöt tjejerna mod och körde på. Det blev inte att dom spelade för att inte förlora utan dom spelade faktiskt för att vinna matchen.
– Det här tyckte jag var väldigt roligt att se för det är ändå unga spelare vi pratar om och då kunna vrida på det där är starkt. Man började spela enkelt vid sargarna och fick ut puckarna. Sedan gjorde dom i mitt tycke ett godkänt mål som blev bortdömt, men framför allt var det extremt viktigt att få fram pucken där. 
– Vissa situationer, man är kvar i egen zon. Exempelvis, Mira (Hallin) fick pucken vid sargen och var på väg ur zonen. I stället för att börja dribbla och hitta ett instick chippade hon ut pucken. Ebba (Hedqvist) går alltid hårt i forecheck och tvingade fram en dålig ”back back”. Sedan är (Isabelle) Leijonhielm på pucken och helt plötsligt är man i anfallszonen. Jag tycker att tjejerna spelar ett relativt moget spel, vilket jag tycker är roligt att se. 

Sofia, vad tycker du avgör matchen mot USA?
– Det var mycket i början av andra perioden som Sverige var mycket i egen zon. Annars tycker jag att Sverige hade det mesta av spelet och spelar med ett bra självförtroende, vågar hålla i pucken och hitta lösningar.

Har stora roller i MoDo:s SDHL-lag

När du själv spelade fick du då vara med om någon liknande inramning?
– Nej. Det är riktigt roligt. Jag trodde faktiskt att det var fler på plats än vad dom sa att det var (drygt 2000). Kul för tjejerna att få vara med om det här. 

När Sofia Engström var junior fanns inte U18-VM på tjejsidan, men hon har fått som spelare och ledare uppleva en snabb utveckling för våra yngre spelare på en internationell nivå.
– Det är jätteroligt att det börjar i yngre åldrar nu än vad det gjorde då jag var yngre. Att man får gå dom här stegen.
– Det kan vara svårt att slå sig in i Damkronorna direkt från U16, men nu kan du faktiskt spela landslag redan från U16-nivå. 
– Klart att det betyder jättemycket för svensk hockey. Jag tror också att det kan innebära att flera tjejer håller på längre eftersom det finns flera saker och utmaningar på vägen. Inte bara att man ska sikta mot NHL, utan att det finns mindre mål på vägen. Det tror jag är jätteviktigt. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Mira Hallin har stuckit ut den här turneringen.

Björn, dom här tjejerna kommer hem till sina klubbar på måndag, vad är viktigt för dom att ta med sig dit från den här framgången?
– Många av spelarna här, och om jag först ser till MoDo, så spelar dom konsekvent och större roller i sina klubblag. Tillexempel spelar Ebba och Mira powerplay och sina 15-16 minuter per match. Jag vet att även HV-tjejerna spelar konsekvent och relativt mycket. 
– Jag hoppas dom här spelarna har tagit med sig en del av den erfarenheten in i den här gruppen och, tillsammans med alla andra som har stora roller i sina klubbar, spridit den i laget. 
– När dom spelar med den här kylan… Mira Jungåker är fantastisk att titta på. Hon pauserar, läser spelet, ”vad händer här” och kastar inte bort puckarna. Att dom tar med sig det här och sprider ut det i gruppen för då slår vi helt plötsligt USA. Det var inte med tur Sverige vann semifinalen utan tjejerna gjorde en match där dom i slutändan var bättre än USA. 

Final mot Kanada väntar

Björn Edlund ser också att det börjar se både spännande och intressant framåt för svensk damhockey.
– Kanske gjuter vi nu en ny plattform inför framtiden. Det händer mycket spännande i svensk damhockey med allt ifrån serier och så vidare. Sedan kommer vi in på landslagen med allt från Ungdoms-OS, U18, U22 och att man har en olympisk offensiv. Dessutom har vi Damkronorna. Det är fem landslag du kan representera. 
– Det börjar alltid underifrån och det här, som sagt var, kanske är den nya plattformen. Var lite kaxiga… Tittar du på USA och Kanada så är det en lite kaxigare mentalitet. Att vi också börjar tro på det och inte bara ”Nu är vi i final och nöjda med det”. Utan ”Vi ska gå till final nästa år och nästa för det kan vi.” 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Ebba Hedqvist.

Sofia Engström har själv spelat ett OS och ett VM och har erfarenhet av vad som krävs för att hålla fokuset uppe i match efter match i en lång turnering. 
– Vi sa det då vi satt på läktaren att det är jättekul att få njuta i stunden av att man tagit sig till final. Att få ha den här jättelyckan. 
– Imorgon (läs: idag) är den stora matchen. Har man kommit dit får man inte vara nöjd med att ha kommit till final. Nu är dom verkligen där och kan gå hela vägen. 

Tror du spelarna har lätt att släppa semifinalen mot USA och lägga fokuset på finalen?
– Jag tror nog att dom kommer tänka mycket på matchen mot USA eftersom det är en jättebra prestation och framgång, men i finalen kan dom göra en ännu större prestation. 
– Det kommer nog sitta kvar och det är såklart bra att ha kvar känslor och ta med sig dom in i nästa match när det gått så bra. Men imorgon (läs: idag) kommer det vara en helt annan match.


TV: Rakells udda mål – efter Andersens blunder

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL