JVM-FINAL: SVERIGE-KANADA
Foto: Ronnie Rönnkvist
U18-VM

Andreas Karlsson: "När vi får lägena ska vi vara hänsynslösa och nypa dit puckarna"

ANNONS

Sverige vann för första gången mot USA i JVM-sammanhang och tog sig till en final. Där väntar Kanada – och nu är frågan om tjejerna kan skrälla sig hela vägen till ett guld.
– Vi har en match kvar som vi ska göra allt för att vinna, säger förbundskaptenen Andreas Karlsson till Hockeysverige.se.

ÖSTERSUND (Hockeysverige.se)

Sverige slog USA i semifinalen med 2-1 efter mål av Mira Jungåker och Astrid Lindeberg. För många en skräll, men för spelarna i laget ett delmål till final och förhoppningsvis ett guld. I så fall ett historiskt sådant. Förbundskapten för U18-landslaget är Kirunabördige Andreas Karlsson. 
– Liksom det har varit hela tiden med det här laget, att dom verkligen gör jobbet. Precis som du och jag pratade om igår så ska vi vara kompakta, göra det tillsammans och tro på det vi jobbat med hela tiden, vilket vi gjorde, berättar Andreas Karlsson då han besöker hockeysverige.se i presscentret kort efter matchen mot USA. 
– Första perioden, USA ledde, men det kändes ändå jämt. Delar av perioden var det vi som hade större lägena. Vi fortsatte hela tiden jobba på systematiskt efter vår plan.
– Jätteskönt när vi satt ettan och självklart även när tvåan kom. Sedan tycker jag att vi hanterade sista perioden på ett jättebra sätt. Sista fyra blev det lite… USA tog ut målvakten, det är go, mycket publik och hela den biten samtidigt som givetvis alla ville vinna så väl och som tjejerna tävlade.

Blev det stressat på bänken mot slutet?
– Nej, men man vill ha koll och alla vill veta vem som ska in. Dom pushade och stöttade varandra hela vägen ut. Tjejerna var villiga att täcka skott med huvudet om så hade behövts och gjort vad som än krävts för att vinna, och det gick ju vägen.

Foto: Ronnie Rönnkvist. Mira Jungåker var en av målskyttarna mot USA.

Hur hög var din puls mot slutet av matchen?
– Den var ändå lite högre än vad den är nu, säger förbundskaptenen med ett leende och fortsätter:
– Man är så inne i själva matchen, säkerställa så alla vet vem som ska in, vad är klockan, vad händer då och så vidare. 
– Givetvis försöker jag hålla koll på om det är offside och allt sådant. Det var också lite halvtajt på ett mål i öppen kasse som blev avblåst för offside. Jag har inte sett bilderna och vet inte om det var offside eller inte, men man får lita på att domarna tog rätt beslut. Antagligen hade det känts tyngre om USA hade gjort 2-2 efter det. 

När vi sitter här är det 24 timmar och tio minuter kvar till nedsläpp i finalen, hur kommer ni jobba för att tjejerna ska ha släppa semifinalen och ha fokus på finalen?
– Nu sitter tjejerna och käkar. Sedan blir det att åka tillbaka till hotellet. Där tar vi en liten sittning med tjejerna där och sedan börjar vi förbereda laget inför nästa match precis på samma sätt som vi gjort dom andra dagarna. Lugnt, sansat och fokusera på nästa sak. 
– Tjejerna är nöjda och glada just nu, men det är inte så att dom seglar i väg eftersom vi har en match kvar som vi ska göra allt för att vinna.

Publikfest i Östersund: “Helt magiskt"

Hur viktigt är det att stänga den här matchen snabbt?
– Jag tror att det är jätteviktigt att stänga den snabbt så vi kan gå vidare. Sedan ska tjejerna få vara glada just nu för det kan vara jobbigt för dom att gå och tänka på nästa match redan nu. 
– Dom ska få vara glada och slappna av. Kanada ska spela nu samtidigt som vi har möjligheten att fylla på med käk, vätska, sömn och hela det paketet. Det ska vi ta vara på. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Astrid Lindeberg gjorde det matchavgörande 2-1-målet i semifinalen.

Över 2000 på läktarna här i Östersund, hur upplevde du inramningen?
– Helt fantastiskt. Helt magiskt vad folk sluter upp bakom det här. Tjejerna bjöd verkligen tillbaka till publiken på bästa sätt. 

Nu väntar Kanada i finalen, vad blir viktigt om ni ska vinna även den matchen?
– Viktigt blir dom bitarna som var idag. Att vi ser till att vara väldigt kompakta. Kanada är ett tajt lag, är väldigt mogna i sitt spel och är bra på att ta vara på lägena. Det är svårt att komma in på dom.
– Det gäller att vi är noga med sakerna där ute precis som i USA-matchen. När vi får lägena ska vi vara hänsynslösa och nypa dit puckarna, avslutar Andreas Karlsson.


TV: Rakells udda mål – efter Andersens blunder

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL