Marcus Karlberg pikar pappa Mikael Karlberg.
Foto: Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

Marcus Karlbergs pik till pappa: "Inga kommentarer"

ANNONS

Marcus Karlberg tog steget från Hockeyettan till SHL inför den här säsongen. Förra veckan fick 22-åringen skjuta sitt första mål i SHL och nu jobbar leksingen för att bli en produktiv spelare på SHL-nivå – precis som pappa Mikael Karlberg var under sin karriär.
– Det finns ändå många likheter mellan oss, säger Karlberg till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Redan säsongen 2017/18 debuterade Marcus Karlberg i Hockeyallsvenskan för Leksand. Efter det har resan gått i alla möjliga olika färdriktningar där han varit utlånad till både AIK och Vita Hästen i Hockeyallsvenskan. Senaste en och en halv säsongen har han dessutom tillbringat i Hockeyettan där han spelat för Borlänge. Där svarade 22-åringen från Åkerö för 21 mål och totalt 46 poäng på 40 matcher förra säsongen. Det här var något som Leksands sportchef, Thomas Johansson, följde med positiva ögon och efter säsongen erbjöds Karlberg ett SHL-kontrakt. 
– Det var egentligen en ”no brainer” när jag fick frågan att komma tillbaka till Leksand, berättar Marcus Karlberg och fortsätter:
– Det är här jag vill spela och så har det alltid varit. Jag såg möjligheten att ta en plats genom att göra ett hårt jobb för att sedan se hur långt det bär och det har gått rätt bra. Jag har tagit mig an uppgiften och fått spela mycket så jag är mer än nöjd med hur det blivit. 

När var du i Tegera Arena (Ejendals/Leksands Isstadion) första gången?
– Ja du… Då var jag nog så liten att jag inte ens visste att jag var här. Sista åren pappa spelade kollade vi rätt mycket på hans matcher. 
– Alla spelares söner var uppe vid dagiset spelade bandy. När det blev mål sprang vi ut och kollade på ”highlighten”. Sedan sprang vi ut och spelade bandy igen. 

Marcus Karlberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Från Hockeyettan till SHL: “Natt och dag”

Marcus Karlberg tog alltså två steg upp i seriesystemet då han gick från Borlänge i Hockeyettan till Leksand i SHL, två ganska stora steg.
– Det har såklart varit som natt och dag. Det är en jättestor skillnad. Jag har ändå haft hjälp av att ha varit här innan. Jag var med året vi gick upp och i Hockeyallsvenskan säsongen innan det. På så vis hade jag lite kött på benen sedan tidigare. Helt klart är det en annan nivå. 
– Största skillnaden? Det är allting, tempo, skicklighet, smartnes… Det är många nivåer upp och du lär vara förberedd på ett helt annat sätt. 

En av tränarna i dagens Leksand är Marcus Karlbergs pappa, Mikael Karlberg. En relation som fungerat väldigt bra enligt Leksandsspelaren. 
– Det har varit bra. Helt klart är det en speciell situation. Vi tar det såklart som en vanlig spelare och tränare-relation när vi väl är på hallen. 
– Samtidigt har det gått väldigt bra för mig, vilket hjälper honom också. Jag förstår att folk som inte fattar så mycket surrar om det där, men det då det fungerat så bra för mig har det inte varit något konstigt att jag är med här, säger Marcus Karlberg samtidigt som Mikael Karlberg smiter förbi oss iväg på en intervju. 
– Klart att vi surrar mycket vid sidan av om situationer på matcher som jag vill ha hjälp med. Det är oftast han jag skriver till först och frågar. 

Kan du se likheter mellan er båda som spelare?
– I grund och botten är det väl så. Han var en offensivt skicklig spelare, en bra passningsspelare med spelsinne. Det var hans grej. 
– Det har egentligen varit min grej också då jag var yngre, i juniorlag och så vidare, att göra poäng och vara framspelare. Samtidigt var det lite skillnad på hockeyn då och nu. Även om man idag är en offensiv och skicklig spelare måste du backchecka, täcka skott och jobba hårt. Det behövde man inte på samma sätt då. 

Och det gjorde inte pappa?
– (Skratt) Inga kommentarer… 
– Jo då, och det finns ändå många likheter mellan oss. 

Mikael Karlberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Sköt första SHL-målet: “Väldigt skönt”

Säsongen 2022/23 har gått över förväntan för Marcus Karlberg. Det har, som sagt var, blivit mycket speltid, ett mål och totalt tre poäng på 26 matcher. 
– Jag har inte kunnat tänka mig en bättre start än den första halvan av säsongen. Jag visste inte ens om jag skulle få spela. Hela tiden har jag fått kämpa om en plats och nu har jag fått spela 26 matcher redan. Det har varit riktigt kul och jag är sjukt nöjd med hur jag tagit mig an uppgiften. 

Marcus Karlberg gjorde sitt första mål i SHL i senaste matchen där Linköping stod för motståndet. 
– Vi hade ett bra byte. Martin (Karlsson) smällde på några och jag hakade på honom där. “Micke” (Mikael Ruohomaa) fick pucken och tryckte den på mål. Jag stod rätt ren på bortre sidan och fick smälla returen i öppet mål, vilket var väldigt skönt. 

Vad betyder det för självförtroendet att få sätta dit säsongens första mål med tanke på att det ändå är 26:e matchen?
– Jo, så är det. Jag har alltid gjort poäng i yngre år och är en sådan spelare jag vill bli på sikt. Många säger att poäng inte spelar så stor roll utan man kämpar på ändå. 
– Klart som fan att det höjer ens självförtroende. Det är roligt att göra mål och man känner att man har här att göra när man lyckas med det. 

Marcus Karlberg firar sitt första SHL-mål. Foto: Bildbyrån

Hur låter din sammanfattning av lagets säsong så här långt?
– Vi började starkt. Sedan har vi haft mycket skador och många uddamålsförluster som kanske har tärt lite på självförtroendet. 
– Det har varit lite för mycket upp och ner. Därför var det skönt att få en stabil trepoängare innan vi går på nyårsuppehåll. Nu har vi verkligen något att fortsätta bygga på då vi kommer tillbaka efter uppehållet. 

Hur har stämningen i gruppen varit då prestationerna varit ojämna?
– Den har varit rätt lugn. Det går inte att gå runt och gnälla över att det går dåligt. Då blir det bara värre. Det är proffs som sitter där inne (Karlberg nickar in mot omklädningsrummet i Tegera Arena som Jon Knuts just kommer ut i från) och vi vet vad som krävs för att vinna. 
– Vi fick verkligen ut det idag, avslutar Marcus Karlberg timmen efter att Leksand slagit Linköping med 6–3. 


TV: SHL:s tre hetaste MVP-kandidater

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games