Bildbyrån
JVM 2023

Sverige föll mot Kanada i Junior-VM - nu väntar Finland

Mardrömsstarten fällde Juniorkronorna. Två kanadensiska mål under de första 2:08 av matchen lade grunden till 5-1-segern.
– Vi blir lite paralyserade, konstaterade assisterande förbundskapen Pierre Johnsson i TV6.

Inför nattens match var förutsättningarna enkla för Sverige: Tre eller två poäng skulle innebära en kvartsfinal mot Schweiz. En poäng skulle ge en kvartsfinal mot Slovakien. Noll poäng skulle ge en kvartsfinal mot Finland. Detta eftersom Finland föll med 6-2 i USA tidigare under nyårsaftonen.

Redan efter efter minuter av nattens match förstod vi hur utfallet skulle bli. Då hade Kanada redan ryckt åt sig en 3-0-ledning.

• 1-0 kom redan efter 57 sekunder, från Joshua Roy.
  • 2-0 kom efter 2:08, från Brennan Othmann.
  • 3-0 kom efter 11:45 från Tyson Hinds. Superlöftet Connor Bedard assisterade till samtliga tre kanadensiska mål, och är nu uppe på sanslösa 18 poäng efter fyra matcher i JVM.

– Det är en uppvisning i anfallshockey av Kanada. Sverige blir chockade och paralyserade, sade Viaplays expert Erik Granqvist.

“Vi står på hälarna från start”

Han fick medhåll från assisterande förbundskapten Pierre Johnsson.

– Vi står på hälarna från start. Vi låter dem skölja över oss lite. Vi möter ett bra lag, så är det. Det är bra tryck på läktaren. Vi blir tagna av stunden. De får ett tidigt mål och vi blir lite paralyserade.

Står på hälarna från start. Låter de sköjda över oss lite.

Kanada hade lekstuga i den första perioden, och kunde ha ryckt åt sig en än större ledning. I stället kom 3-1 från den glödheta backen Ludvig Jansson, som slog till i powerplay. Det var hans tredje mål på de två senaste matcherna.

Nu väntar Finland

I mittperioden var spelet betydligt jämnare, och Juniorkronorna hade flera lägen att på allvar göra match av det hela. Framför allt fick de flera chanser i powerplay - men utan utdelning.

– Powerplayet är för dåligt. Vi måste trycka dit den. Vi måste ta pucken enklare till mål, och ha mer tryck på kassen, sade en självkritisk Isak Rosén.

Men det blev inget 3-2. I stället kom spiken i kistan bara 35 sekunder in i den tredje perioden, då Brennan Othmann slog till för andra gången i matchen. Det följdes upp av 5-1 från backen Kevin Korchinski. 5-1 blev också slutresultatet.

– Efter 4-1 kontrollerar de matchen, sade förbundskapten Magnus Hävelid efter matchen.

Därmed får Sverige möta Finland i kvartsfinalen. Finland som slog ut Sverige i semifinalen av sommarens JVM - och i kvartsfinalen för två år sedan. Dessutom spelas matchen i Moncton och inte i Halifax, där Sverige spelat sitt gruppspel.

TV: JVM-lagen med medaljchans