JUNIOR-VM
Calle Odelius ska få stopp på Connor Bedard.
Foto: Bildbyrån
JVM 2023

Calle Odelius inför avgörandet mot Kanada: “Kommer hålla ett extra öga på Bedard”

ANNONS

Efter tolvslaget i natt ska JVM-gruppen avgöras men då väntar tuffast möjliga motstånd för Juniorkronorna som ställs mot superfavoriten Kanada. 
Calle Odelius och Sverige ska då försöka få stopp på stjärnan Connor Bedard som har 14 poäng på tre matcher hittills i turneringen. 
– Klart vi kommer hålla ett extra öga på honom när han är på isen och minska hans tid med pucken, säger Odelius till hockeysverige.se.

I natt kommer gruppspelet på Junior-VM att avgöras och Juniorkronorna möter då Kanada i kampen om att vinna grupp A och få ett enklare motstånd i kvartsfinalen. 

För Sverige har det gått både upp och ner hittills i mästerskapet med storseger i premiären 11-0 mot Österrike och sedan en svag insats mot Tyskland som ändå resulterade i vinst 1-0. Senast tog det svenska laget en viktig seger mot Tjeckien som gör att de leder gruppen inför sista omgången. 
– Turneringen känns bra så här långt, känns som vi växer som lag för för varje match och tycker vi visade mot Tjeckien att vi kan spela tighta matcher mot bra lag och hitta sätt att vinna, säger Juniorkronornas back Calle Odelius till hockeysverige.se.

Calle Odelius gjorde mål i premiärmatchen mot Österrike. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

“Har allt i egna händer”

Odelius, till vardags i Djurgården, var en av spelarna som var med och vann guld på U18-VM i våras och enligt honom finns det likheter mellan laget som gick hela vägen då. 
– Jag tycker att vi kommer framåt i vår process som lag för varje dag, som jag sa tidigare känns det som vi växer för varje match och dag som går. Man ser absolut en del likheter i laget vi har nu och då som vi vann U18-guld. Vi har våra spetsspelare och en bra defensiv struktur i vårt spel, sen har vi en väldigt bra rollacceptans och alla köper sina roller till 100 procent, säger Odelius och fortsätter: 
– I Tyskland under U18-VM hade vi riktigt bra sammanhållning i laget och det har vi skaffat oss nu också. Alla kan prata med alla och vi har jävligt kul tillsammans, vilket är jätteviktigt om du ska komma långt i en turnering så det känns väldigt bra på den fronten.

Juniorkronorna har fördel då de leder gruppen inför sista omgången och vid seger mot Kanada skulle gruppsegern vara säkrad. 

Hur viktigt är det att ni nu kniper gruppsegern? 
– Det är väl ändå skönt nånstans att veta att vi leder gruppen inför sista gruppspelsmatchen, men det är inget vi lägger för mycket energi på mer än att vi kan gå ut med ett bra självförtroende och veta att vi har allt i egna händer för att skapa oss en så bra sits som möjligt inför slutspelet.

Odelius var också med och vann guld på U18-VM i våras. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Ska stoppa Bedard: “Inget vi kommer fokusera på”

I sista gruppspelsmatchen väntar nu alltså Kanada som har varit superfavoriter inför mästerskapet och de kommer även att ha publiken på sin sida efter turneringen spelas i Kanada. 

Även om Juniorkronorna har gjort det bra bitvis under JVM så väntar nu deras svåraste test. 
– Det som blir viktigt för oss är att spela stabilt defensivt och försöka hålla Kanada på utsidan, sen spela lite på Kanadas svagheter, få ner pucken bakom deras backar och rulla på dom i anfallszon och så vidare. Sen blir en nyckel så klart att inte ta några utvisningar för det vet vi kommer bli kostsamt.

Megatalangen Connor Bedard har varit dominant på JVM. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Kanada har också JVM:s främsta spelare och hockeyvärldens just nu hetaste talang, Connor Bedard. 17-åringen är hajpad som den största talangen Kanada fått fram sedan Connor McDavid och Bedard har gjort stor succé under JVM med hela 14 poäng på de tre första matcherna. 

Hur ska ni stoppa honom i morgon?
– Klart vi kommer hålla ett extra öga på honom när han är på isen och minska hans tid med pucken på bladet men han är inget vi kommer fokusera speciellt mycket på innan matchen utan vi ska följa vår gameplan och göra en bra match i 60 minuter så får vi förhoppningsvis med oss tre poäng, avslutar Calle Odelius.


TV: "Kanada har fått i princip allt de pekat på"

Den här artikeln handlar om: