KVÄLLENS SHL

REKORDNOLLAN: Linus Söderström höll tidernas längsta nolla

Alexander Saláks tio år gamla rekord är utraderat. Linus Söderström är nu den målvakt som hållit nollan i längst sammantagen tid i SHL. Skellefteå vann dessutom med 3-2 mot Luleå och tog sin 15:e seger i rad.
– Det var lite ovisst inför matchen, om jag var “locked in” för att spela hela matchen eller bara sju minuter, säger han till C More efter rekordet och straffvinsten.

Linus Söderström hade hållit nollan i tre raka matcher och behövde bara hålla tätt i 7:38 för att passera Alexander Saláks rekordnotering, med 204:47 sammanhängande minuter i grundserien, utan något insläppt mål.

Och jodå, Söderström lyckades med bedriften. Han passerade Salák och tog över rekordnoteringen i kvällens rivalmöte med Luleå. Senast Skellefteåmålvakten släppte in ett mål var mot Malmö den åttonde december. Sedan dess har han nollat Rögle, Oskarshamn och Växjö på vägen till kvällens rekordnotering.

“Det kan jag vara ärlig med”

Söderström slog rekordet med ungefär 24 minuters marginal. Drygt halvvägs in i den andra perioden av kvällens match var det Einar Emanuelsson som till sist fick hål på den närmast omöjlige målvakten. Då hade Söderström hållit nollan i 228 minuter och 39 sekunder. Av bara farten kom sedan ytterligare ett Luleåmål kort därefter, från Konstantin Komarek.

– Det var lite ovisst inför matchen, om jag var "locked in" för en hel match eller bara sju minuter. Det kan jag vara ärlig med, det blir mentalt, att jaga rekord. Jag fick vrida och vända på det. Men jag fick till det ganska bra idag, säger rekordmålvakten till C More.

Skellefteås målvaktsvärvning har gjort dundersuccé hela säsongen. 26-åringen har på 15 matcher vunnit 13 och och bara förlorat två. Han har släppt in drygt ett mål i snitt per match, räddat ungefär 95 procent av skotten och hållit fem nollor.

Straffseger

I kväll blev han, i vanlig ordning, hjälte för Skellefteå. Västerbottningarna vann rivalmötet med 3-2 efter straffar, sedan Söderström räddat samtliga tre straff-försök från norrbottningarna.

Skellefteås mål under ordinarie tid gjordes av Tom Kühnhackl och Linus Lindström. Rickard Hugg satte den avgörande straffen och säkrade Skellefteås 15:e (!) raka seger. De är nu en vinst ifrån att tangera Färjestads rekord på 15 raka segrar. Ett rekord som stått sig i två decennier.

TV: SHL:s tre hetaste MVP-kandidater