Oliver Håkanson
Bildbyrån
SHL

Oliver Håkansons galna SHL-debut: "Gått jävligt fort"

ANNONS

Han tränade med Almtuna på förmiddagen. Några timmar senare blev han Brynäs hjälte i vändningen från 0-3 till 7-4 mot Luleå.
– Jag fick beskedet när jag gick av isen, att jag skulle hit. Det var bara att packa grejerna och börja röra på sig, säger Oliver Håkanson till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var krisstämpel på Brynäs redan inför kvällens match mot Luleå. Den blev inte direkt mindre av att laget hamnade i ett 0-3-underläge redan innan halva den första perioden var spelad. Då hade Leo Komarov, Isac Brännström och Brendan Shinnimin överlistat Tomi Karhunen.

Eftersom Anders Lindbäck var sjuk kallade Brynäs in Oliver Håkanson på ett blixtlån från Almtuna. När Shinnimin hade skjutit 3-0 fick 20-åringen beskedet av Mikko Manner: Gör dig redo för en SHL-debut.
– Det har gått jävligt fort. Nu när man landat i det var det såklart en rolig upplevelse. Och att jag fick spela också…det trodde jag kanske inte, säger matchvinnaren till hockeysverige.se.

Du tränade med Almtuna i förmiddags.
– Ja, precis. Jag fick beskedet när jag gick av isen, att jag skulle hit. Det var bara att packa grejerna och börja röra på sig.

Fem raka Brynäsmål

Håkansons debut blev något utöver det vanliga. Från sin målvaktsposition fick han se Brynäs:

  • Reducera till 1-3 genom Oula Palve.
  • Reducera till 2-3 genom Samuel Johannesson.
  • Kvittera till 3-3 via Simon Bertilsson.
  • Ta ledningen med 4-3 efter mål av David Sklenicka.
  • Utöka till 5-3 efter ett powerplaymål av Samuel Johannesson.

– Jag hade inte så mycket att förlora när jag kom in. Det var bara att gå ut och köra. Sen får jag inte så mycket att göra i de två första perioderna. Jag fick känna på pucken lite mer i sista, vilket var kul.

Ja, Julius Honka reducerade för Luleå, och kort därefter fick laget också ett fem minuter långt powerplay sedan Oscar Eklind fått matchstraff för en bentackling. Då radade Håkanson, som så sent som ifjol spelade i HockeyEttan för Hudiksvall, upp plockräddning efter plockräddning.
– De hade mycket puck i offensiv zon där. Det var långa fem minuter, säger han med ett leende.

Återvänder till Almtuna

Kort därefter satte Jacob Blomqvist 6-4, och i tom kasse kom sen också avslutande 7-4 genom Greg Scott.

Oliver Håkanson, som den här säsongen sått tio matcher för Almtuna i HockeyAllsvenskan, lämnade den oväntade SHL-debuten med 20 räddningar på 21 Luleåskott. Och han lämnad debuten som segrare.

Men nu ska han tillbaka till Almtuna.
– Vad jag vet ska jag det. 

Men jag gissar att du kommer ned med lite extra självförtroende?
– Ja…både och. Det är tillbaka till vardagen. Man får leva på den här “high:en" och sen är det tillbaka till vardagen.

Håkanson kan se tillbaka på ett 2022 där han inledde i HockeyEttan och nu hann med en SHL-debut innan året var slut.
– Jag har fokuserat på min utveckling och bara tagit det dag för dag. Det är det jag landat i att jag behövt göra. Jag har bara tränat hårt. Det var skitkul att man fick chansen här idag.

Manners förklaring

Tränaren Mikko Manner förklarade på presskonferensen efter matchen varför han valde att byta ut Karhunen och plocka in den inlånade Almtunamålvakten.
– Jag ville inte använda min timeout, utan ville hellre spara den till senare. Det enda man kan göra som coach i så fall är att byta målvakt, och bryta rytmen på det sättet. Jag är tacksam att Oliver kunde komma och hjälpa oss. Sådana här berättelser kommer inom idrotten ibland. En hjälte kommer utan att någon vet var den kommer ifrån.
– Vi vet att han är duktig. Han har vunnit de senaste två matcherna med Almtuna, och allsvenskan är en jätte, jättebra liga.

Brynäs ligger tolva i tabellen - en poäng bakom just Luleå som har den sista slutspelsplatsen. Jagande HV71 är fyra poäng bakom.


TV: Här är SHL:s All Star-team så här långt

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL