Oscar Fisker Mølgaard.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Oscar Fisker Mølgaard om oväntade SHL-platsen i HV71: “Över förväntan”

ANNONS

Oscar Fisker Mølgaard hade inga tankar på att spela SHL-hockey den här säsongen. 
Men stortalangen från Danmark har då tagit en ordinarie plats i HV71, skrivit SHL-kontrakt och är den bästa U18-spelaren i ligan. För hockeysverige.se berättar han nu om: 

  • Succén i HV: “Har varit över förväntan”.
  • Valet att flytta till Sverige: “Ett helt fantastiskt beslut”.
  • “Han är nästan som en andra pappa för mig”.
  • Att åka iväg på JVM: “Hade varit skitkul att få möta Sverige nästa år”.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Inför säsongen var det inte många som hade koll på Oscar Fisker Mølgaard i HV71. Han flyttade till Sverige förra året och inledde då i HV:s J18-lag där han imponerade med 32 poäng på 21 matcher. Han matchades även i J20-laget trots att han bara var 16 år och gjorde då nio poäng på 30 matcher. 

Den här säsongen har dansken dock imponerat stort i HV:s J20-lag vilket har lett till att han har tagit en nästintill ordinarie plats i SHL och fått skriva ett A-lagskontrakt med HV71. 

För hockeysverige.se berättar nu 17-åringen om hur det kom sig att han flyttade till Sverige från första början. 
– Först och främst är det ju för att hockeyn inte är så stor i Danmark som det är här. För min utveckling var det bra att åka hit till Sverige. Sedan var jag här i HV och provtränade och det kändes riktigt bra och det var tur att de ville ha mig, säger Fisker Mølgaard och fortsätter:  
– Jag kände bara att jag ville skriva under här och det har bara varit bra sedan dess. Det har varit ett helt fantastiskt beslut att komma hit, jag är väldigt nöjd.

Den danske stortalangen är född i Frederikshavn och är son till en dansk hockeyprofil. Lars Mølgaard spelade nästan hela sin hockeykarriär hemma i Danmark där han blev ligamästare fyra gånger och cupmästare tre gånger. 

Pappa Lars Mølgaard på VM 2003. Foto: Andreas Hillergren/Bildbyrån

Lars Mølgaard utsågs till ligans bästa inhemska spelare en gång och vann skytteligan i Danmark vid ett tillfälle. Han kom även att representera Danmark vid ett A-VM. 

Oscar Fisker Mølgaard, som föddes 2005 när pappa Lars var precis i slutet av sin ishockeykarriär, valde dock en annan väg i sin hockeykarriär. Lars spelade hemma i Danmark under nästan hela sin karriär men Oscar valde i stället att lämna för spel i Sverige. 
– Han tyckte också att det vore en bra idé för mig och för min utveckling att komma till Sverige. Han älskar att följa min hockeykarriär, jag lever liksom hans dröm också på ett sätt.

“Bara mäktigt att få spela i SHL”

Oscar Fisker Mølgaard har inlett säsongen med 23 poäng på 19 matcher i J20 Nationell och han har därmed ett av de bästa poängsnitten av de utländska spelarna i ligan den här säsongen. 

Det har också lett till att 17-åringen flyttats upp till SHL och där har han fått spela i 15 matcher med HV71 och fått mer och mer förtroende. Han har nu en längre period där han har fått spela på fyra kedjor i HV och tagit för sig. Han har fått flera lovord från lagkamrater och tränare, både för sitt spel och sina svenskkunskaper. 

Dansken har gjort 3+1 så här långt i SHL vilket gör honom till ligans bästa U18-spelare. 

Hur har första tiden i SHL varit?
– Det är kul att vara med här, få lära sig och känna på farten, fysiken och hur bra det är i SHL.
– Det har gått bra. I början kanske det var lite svårt med farten och fysiken men nu har man kommit in i laget och fått riktigt bra träning vilket har gjort mycket. Sedan har jag kunnat bidra med mål också så det känns skitkul. Det känns bara mäktigt att få vara med och spela i SHL.

Oscar Fisker Mølgaard under SHL-debuten i Ängelholm. Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Forwarden från Frederikshavn har då fått uppleva flera stora milstolpar. SHL-debuten kom borta mot Rögle 13 oktober och han sköt sedan sitt första SHL-mål hemma mot Färjestad 5 november, i sin åttonde SHL-match.  
– Det har varit mäktigt. Grabbarna i laget har alltid varit skitglada för min del och stöttat mig hela tiden. Det känns bara jäkligt kul att vara med här och spela.

Fått A-lagskontrakt

Det har ju gått lite bättre än förväntat, men hade du som mål inför säsongen att spela i SHL?
– Nej, om jag ska vara helt ärlig så var målet inför säsongen bara att göra det bra i J20 och kanske få träna med A-laget någon gång. Sedan att jag skulle få spela matcher och vara med så mycket som jag har fått göra, det hade jag aldrig ens kunnat drömma om. Det är skitkul, allting har varit över förväntan.

Fisker Mølgaard har fått spela mycket i SHL hittills under säsongen och har passerat 100 minuter vilket gör att han har fått ett seniorkontrakt av HV71, något som presenterades under tisdagen. 

– Oscar har under hösten inte bara visat att han är en stor talang utan också prov på en mognad i spelet. Det är ingen tvekan om att Oscar går en ljus framtid till mötes och vi är glada att han blir kvar i HV71, säger sportchefen Kent Norberg till klubbens hemsida.

Dansken hyllas även av HV71:s J20-tränare Patrik Andersson

“Har haft en jättebra säsong och spelar egentligen bara med A-laget. Också en väldigt smart hockeyspelare. Väldigt mån om rädd om pucken och slänger aldrig bort den. en sådan spelare man vill ha på isen hela tiden”, säger Andersson till hockeysverige.se i “Framtidens stjärnor”. 

Hela “Framtidens stjärnor” om HV71:s J20-lag kan du läsa på hockeysverige.se senare under veckan. 

Hittills har det blivit tre mål i SHL för Oscar Fisker Mølgaard. Foto: David Wreland/Bildbyrån

“Nästan som en andra pappa för mig här”

17-åringen flyttade alltså hemifrån för att jaga sin dröm i Sverige eftersom hockeyn inte är lika stor i Danmark. Där finns det inte lika många stora stjärnspelare att se upp till på samma sätt om man jämfört med Sverige. 

I NHL är det runt 100 svenskar varje säsong – men det är bara 16 danskar som har spelat i NHL under ligans historia. 

Vad har du haft för förebilder?
– Det är klart att min pappa (Lars Mølgaard) alltid har varit min stora förebild. Sedan har jag alltid följt de danska NHL-spelarna med Frans Nielsen och Mikkel Bødker i spetsen, jag har tittat på dem jättemycket. Jag har hela tiden följt hur det går för dem för det är väldigt kul att se att danskar kan komma till NHL också.

I HV71 får han då spela bredvid en av sina förebilder då Mikkel Bødker flyttade till HV inför säsongen. Bødker och Fisker Mølgaard har då fått spela i samma kedja några gånger den här säsongen.

Hur har det varit att få spela med honom?
– Han är nästan som en andra pappa för mig här. Han är väldigt snäll, ger mig bra råd och hjälper mig skitmycket. Det är en av de största hockeyspelarna i Danmarks historia så det är skitkul och mäktigt att få chansen att spela tillsammans med honom nu. Det är stort för mig.

Har du som mål att bli nästa danska spelare i NHL?
– Vi får se. Jag försöker bli den bästa versionen av mig själv och sedan komma så långt jag kan. Mitt steg nu först är att komma upp och få en fast plats i SHL och spela så mycket här som möjligt. Sedan får vi ta allt annat när det kommer.

Mikkel Bødker och Oscar Fisker Mølgaard. Foto: Bildbyrån

“Hade varit skitkul att få möta Sverige nästa år”

Oscar Fisker Mølgaard är född i februari 2005 och är därför aktuell för att väljas i NHL-draften nästa år. Den senaste tiden har det då dykt upp fler och fler NHL-scouter i Husqvarna Garden i takt med att 17-åringen börjat spela bättre och tagit en plats i HV:s lag. 

Är det något som finns i bakhuvudet att det är draft nästa år? 
– Man tänker väl på det lite grann men jag försöker att undvika att tänka på det för mycket. Det är inget man kan fokusera på under match utan då handlar det om att vinna och att jag ska spela mitt spel och göra det så bra jag kan.

Dansken lämnar dock HV71:s trupp nu då han ska spela B-JVM med det danska landslaget i Asker, Norge. Fisker Mølgaard har redan bra erfarenhet från landslagsspel. Förra säsongen var han lagkapten för Danmarks U18-lag på VM och gjorde sex poäng på fem matcher. Han fick även spela B-JVM för Danmark trots att han bara var 16 år och stod då för två poäng på fem matcher. 

Nu förväntas dock forwarden ta en större plats i Danmarks JVM-trupp inför premiären som spelas på söndag. De har då satt upp sitt mål att ta sig upp till A-JVM inför 2024. 
– Jag ska åka iväg om några dagar och det ska bli kul att komma iväg och spela med landslaget. Målet är helt klart att komma upp till A-gruppen, det är det vi vill och det ska vi försöka göra också. Det hade varit skitkul att få möta Sverige nästa år om vi går upp, avslutar Oscar Fisker Mølgaard.


TV: McDavid pekar ut Mats Sundin som en förebild

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL