Foto: Bildbyrån/Privat
Intervju

Joakim Thelin om nya livet i Slovakien: "Har haft en och annan bussröv"

ANNONS

Efter en tung avslutning på förra säsongen flyttade Joakim Thelin utanför Sveriges gränser. Oskarshamns kvalhjälte från 2019 valde då att skriva på för slovakiska Dukla Trencin. 
– Det var egentligen lite blandade känslor, säger Thelin. 

Efter fyra säsonger lämnade Joakim Thelin Oskarshamn. Där var han en av lagets kvalhjältar då laget tog klivet upp i SHL. I stället för spel in SHL eller Hockeyallsvenskan reste 30-åringen ner till Slovakien för spel med anrika Dukla Trencin. 

– Jag trivdes jättebra i både med staden, laget, människorna runt klubben och folk i allmänhet i Oskarshamn, berättar Joakim Thelin för hockeysverige.se från sin lägenhet i Trencin och fortsätter:
– Det är fyra år med i stort sett bra minnen. Sedan har hockeyn personligen gått upp och ner lite i Oskarshamn. Speciellt sista två säsongerna, men jag har ingenting att klaga över. 

Vad ser du som din personliga höjdpunkt i klubben?
– Det måste ändå vara när vi tog steget upp till SHL. Hela det avancemanget är fantastiskt roligt att fått vara med om. 

Oskarshamn har med små resurser ändå lyckats etablera sig i SHL, Joakim Thelin ser flera anledningar till det. 
– Det känns som sportcheferna varje lyckats pricka rätt på många importer och lyckats få ihop en bra grupp. Då inte bara hockeyspelare utan även människor. 
– Alla år jag varit där har det varit en väldigt bra gruppsammanhållning. Det spelar en stor roll om man ska ta sig långt som lag.



Trots att Joakim Thelin gjort ett starkt avtryck i klubbens historia med flera viktiga kvalmål fick han lämna efter den senaste säsongen. 
– Att jag inte skulle vara kvar var Oskarshamns beslut. Dom ville försöka hitta någon annan spelare på min position. Det var inte mer än så. 

Blev du besviken eller kände du själv att det var dags att gå vidare?
– Lite både och. Sista två säsongerna fick jag inte spela jättemycket, så för mig själv var det nog bra att söka mig vidare. Sedan, som sagt var, trivdes jag väldigt bra med grabbarna och staden, så det var egentligen lite blandade känslor. 
– Vi spelar den här säsongen på lite olika dagar så jag har möjligheten att se både AIK:s och Oskarshamns matcher i stort sett varje omgång. Det blir en del hockeymatcher på TV:n, kan man väl säga.

"Många legender som spelat här"

Ny klubbadress blev Dukla Trencin. Mycket tack vare två tidigare NHL-spelare. 
– Det grundade sig i att tränaren, Róbert Döme, här nere jobbade i AIK för några år sedan. Han känner farsan (Mats Thelin) i och med att båda har varit i AIK, men i olika roller. Dom har träffats på Hovet och snackat en del med varandra. 
– Jag har för mig att farsan hörde av sig till Döme då han såg att han blivit tränare här. Dom var intresserade och då ringde Döme mig. Efter det hade vi en ganska intensiv kontakt under ett par veckor. Sedan bestämde både jag och tjejen för att hoppa på och testa. 

Dukla Trencin har fostrat många storspelare genom åren. För att nämna några, Zdeno Chára, Oto Hascak, Robert Svehla, Zigmund Pálffy, Marián Hossa, Miroslav Satan, Pavol Demitra och Marián Gáborík

Joakim Thelin & Mats Thelin. Foto: Ronnie Rönnkvist. 

– Ligan i sig hade jag inte jättebra koll på innan jag skrev på. Jag pratade lite med Robin Rahm som har varit här, inte bara i år utan tidigare också. Han berättade lite om hur han upplevde ligan. 
– Dukla som lag hade jag egentligen inte jättebra koll på heller. Jag fick reda på att den är en anrik klubb här i Slovakien, att det är många legender som spelat här och har Dukla som moderklubb, så det finns mycket historik här. 

Fanns det andra alternativ för dig än spel i Slovakien?
– Ja, det fanns lite annat, men jag kände att jag ville bort från Sverige och testa något nytt. Jag börjar ändå bli hyfsat ”hockeygammal” och har alltid sagt att jag velat se andra delar av Europa innan jag lägger av. Jag kände att då att nu var det läge att skapa mig en karriär utomlands. 

Hur låter din beskrivning av Trencin som stad?
– En ganska liten och mysig stad. Det finns en gågata med många caféer och restauranger. Nu har dom jul-pyntat hela den gatan och den är som en stor julmarknad. Det är mysigt att knata runt där. Det finns även ett stort slott uppe på ett berg man kan promenera upp till. 
– Det är en väldigt fin natur här och då jag nu tittar ut genom vårt fönster i vardagsrummet ser jag bergstoppar. Det känns som jag ser hur många mil som helst bort och det är bara bergstoppar överallt, så det är ganska fint.

Oviss framtid efter säsongen

Joakim Thelin har så här långt svarat för åtta mål och totalt tolv poäng på 21 matcher. 
– Jag tycker att det blivit bättre och bättre. Det var lite skillnad att komma hit, spela på liten rink och en annan typ av hockey. Lite nya spelsystem och allt sådant som det kan vara då man kommer till nya lag. 
– I början var det lite annorlunda och tufft, men nu tycker jag det blir bättre hela tiden. Jag får spela mycket i alla spelformer. Det känns kul att få förtroende, spela många minuter och bidra. Främst då offensivt, vilket jag inte gjort senaste säsongerna.

Vad har varit den största omställningen med att spela på liten rink?
– Det är nog just storleken på isen. Jag är van vid att komma ner i bågar och ta ut svängarna lite för att samla fart. Här kom det en sarg, skrattar Joakim Thelin och fortsätter:
– Det var jag lite ovan med i börja, att vänja mig vid storleken. Jag tycker det gick ganska fort att göra det ändå. Sedan är det lite skillnad på själva spelet i ligan. Det känns som SHL är lite mer defensiv och strukturerad. Här är det mer offensivt tänk och lite mer fart. 

Är det stort intresse för laget?
– Ja, det har jag i alla fall fått höra. Vi har inte spelat några hemmamatcher ännu, men på vissa bortamatcher som varit i närheten har vi haft lite fans med oss som har hållit låda ganska bra, så jag har stora förväntningar på hemmapremiären. 

Thelin i Dukla-tröjan. Foto: Privat.

Taket har varit trasigt i Dukla Trencins hemmahall så laget har inlett serien med 21 raka bortamatcher. 
– Det har varit mycket buss. Nu har vi tur eftersom det är fem lag inom två timmars resa. Sedan är det några lag där vi har allt från tre till fem timmar i bussen. 
– Vi åker samma dag både dit och hem, så jag har haft en och annan bussröv. Jag är van vid att kunna åka dagen innan om det varit längre än tre timmars resa. På så vis har det också varit en liten omställning. 

Joakim Thelin har kontrakt med sin slovakiska klubb den här säsongen, men vad som kommer ske nästa säsong är idag oklart. 
– Jag försöker inte tänka på det så mycket utan vill bara spela så mycket och bra som möjligt. Sedan får vi se vad som dyker upp. 
– Just nu är det bara roligt att få spela många minuter och i alla spelformer och njuta av att ta en dag i taget, avslutar Joakim Thelin.


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL