Pontus Netterberg stängs av för fajten med Måns Carlsson.
Foto: C More/Skärmdump
HockeyAllsvenskan

Pontus Netterberg stängs av en match efter slagsmålet med Måns Carlsson

ANNONS

Både Pontus Netterberg och Måns Carlsson anmäldes för fighting efter att de hamnat i luven på varandra. 
Netterberg stängs då av i en match – men Carlsson klarar sig med en tillrättavisning. 
“Det finns ingen anledning att ifrågasätta domarens uppgifter om att våld utövats”, skriver disciplinnämnden i sitt beslut. 

I samband med fredagens match mellan Mora och Kristianstad, som Mora vann med 4-1, startades det bråk precis efter slutsignalen. 

Det var Pontus Netterberg och Måns Carlsson som rök ihop och båda fick matchstraff för “fighting”. Slagsmålet ska ha börjat efter att Netterberg varit på Moras 17-årige talang Michael Brandsegg-Nygård varpå Carlsson hoppat in för att skydda sin lagkamrat. 

På HockeyAllsvenskans hemsida finns det en video som visar situationen.

“Då hade jag ju slagits tillbaka”

Duon anmäldes till disciplinnämnden och har båda gett sina uttalanden om situationen där de har lite olika versioner kring vad som hände. 

– När matchen är slut åker nr 41 mot vårt bås och försökte provocera oss. När matchen sedan kort efter blåses av åker jag till honom och förklarar att så håller man inte på. Sedan åker jag därifrån till mitt lag, då kommer nr 22 från ingenstans och vill börja bråka, han står mitt bland vårt lag och provocerar samt börjar putta på mig och då försvarar jag mig genom att putta undan honom och trycker ner honom mot isen, jag utdelar inget slag när han ligger ner, säger Pontus Netterberg

– Efter slutsignalen så ser jag hur Netterberg kommer efter vår junior, Nygård. Jag åker dit för att avstyra och säger ”jäkla fegis” och menande att han ger sig på en 17-åring. Då får jag direkt en smäll från Netterberg som gör att jag ramlar baklänges och han hamnar ovanpå. Hade jag vetat att jag skulle anmälas för ”fighting” så hade jag ju slagits tillbaka men så var ju inte fallet i det här avseendet. Jag utdelade inget slag och hade inte för avsikt att göra det heller, enbart gå emellan för en lagkamrat, säger Måns Carlsson.

En avstängning – och en tillrättavisning

Under söndagen kom disciplinnämnden med sina beslut. Pontus Netterberg stängs av i en match för bråket. 

“Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det således utrett att Pontus Netterberg omedelbart efter slutsignal kliver på isen och anstiftar ett slagsmål med Moras IK:s Måns Carlsson. När det gäller specifikt vilket våldsutövande som ägt rum ger filmsekvensen mindre vägledning. Det finns emellertid ingen anledning att ifrågasätta domarens uppgifter om att våld utövats”, skriver nämnden i beslutet. 

Men Måns Carlsson klarar sig från avstängning. Nämnden menar att han visserligen bär ansvar men att det i hans fall räcker med en tillrättavisning

“Genom filmen tillsammans med domarens uppgifter finner nämnden det utrett att Måns Carlsson deltagit i ett slagsmål med Pontus Netterberg utanför ordinarie matchtid. Han ska därför fällas till ansvar. Måns Carlssons mer exakta agerande under slagsmålet är dock inte klarlagt”, skriver nämnden.


TV: Svensken kritiserad – knätacklar McDavid

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM