"Pekka" Lindmark & Hans Edlund.
Foto: Ronnie Rönnkvist/Arkiv
Old School Hockey

Inför Old School hockey: Hans Edlund om Peter Lindmark

ANNONS

I en försmak på söndagens Old School Hockey berättar Hans Edlund om när han ställdes mot barndomskamraten Peter Lindmark i SM-finalen 1987. 

Peter Lindmark var en av målvakterna som var nominerade till priset ”Alla tiders bästa målvakt”. En av Pekkas” barndomskamrater hemma i Kiruna var Hasse Edlund. I en intervju för OLD SCHOOL HOCKEY som du kan läsa på hockeysverige.se under söndagen berättar Edlund om sin jämnåriga kamrat från Kiruna och rivaliteten mellan IFK och AIF fanns redan på pojklagsnivå. 

– Ja ja… Den föds man nästan med och fanns i modersmjölken. Min bästa kompis, Tommy Nilsson, spelade i AIF. Det var på den här tiden när man började med bomberjackor. Jag tror vi tog efter det från Kanada. 
– Vi i IFK hade givetvis en blå och vit medan AIF hade en svart. När jag och Tommy gick ut i Folkets park hade vi våra jackor. Till och med vakterna där sa ”hur kan ni umgås?” Det var ingen som kunde förstå det där. 

Hasse Edlunds kompis, Peter ”Pekka” Lindmark kom från Kiruna AIF till IFK Kiruna som väldigt ung. 

Peter Lindmark:
”Då jag var liten spelade jag först i Kiruna AIF, men mina kompisar spelade i IFK så jag flyttade över dit väldigt tidigt. Jag var säkert bara tolv eller tretton år då.”Hans Edlund:
– Jag tror Pekka var med på några träningar i AIF, men sedan gick han till IFK. Om du frågar Pekka vad han tillhör så svarar han nog att han är IFK:are. Göte Wälitalo och Micke Andersson brukar påminna mig om att Pekka började i AIF, skrattar Hasse Edlund och fortsätter:
– Vi båda är 56:or och spelade i tillsammans i pojklagen. Jag kom med i A-laget något år innan Pekka. Vi hade fantastiska målvakter i TV-pucken, Pekka, Göte Wälitalo och Mats Blomqvist
– Pekka kom året efter mig upp i A-laget. Då hade vi även Lasse Wahlman som målvakt så dom två kamperade ihop. Sedan flyttade jag till Frölunda tidigare än vad Pekka tog steget till Timrå. Nästa gång vi träffades och spelade ihop var i B-landslaget under För-OS i Lake Placid. Det här var i december 1979. Då hade Pekka gått jättebra i Timrå och höll en hög nivå. 
– Hösten efter skulle jag se en landskamp mellan Sverige i Finland i Örnsköldsvik. När jag ser lagen komma ut på isen ”Där är ju Pekka”. Det var inte meningen att han skulle varit med, men någon hade blivit sjuk (Göran Högosta). Då ringde landslagsledningen upp Pekka från Timrå. Han var så jäkla bra i den matchen. Sedan stack hans karriär rakt uppåt. 
– Han hade även kunnat spela ute. Det var vissa matcher där ha tyckte det var slentrian. Då kunde han dra någon, åka ut i mittzonen och slå en passning. Han var grymt duktig med klubban redan då.  

Peter Lindmark, Lars Karlsson, Igor Larionov, Vladimir Krutov & Jonas Bergqvist. Foto: Arkiv

SM-finalen 1987: “Kul att få möta min kompis”

I SM-finalen 1987 väntade Färjestad med Hasse Edlunds Kiruna-kompis Peter Lindmark i motståndarkassen. 
– Det var kul att få möta min kompis från Kiruna, Peter Lindmark, i finalen. En fantastisk målvakt och vän.
– När vi vann tredje matchen på bortaplan kände jag att det fanns ingenting som kunde stoppa oss. Sedan vann vi fjärde matchen hemma med 6-1 och körde över Färjestad fullständigt. 
– I tredje matchen, när vi vann borta, efter min tredje utvisning i rad trodde jag att ”Virus” inte skulle låta mig spela en enda minut mer. Jag trodde att när jag kom ut till båset skulle ”Virus” säga ”Hasse, längst där borta kan du sätta dig”. 
– Jag han bara sätta mig och skämmas så kom han och sa ”Hasse, du måste in och ta en tekning.” Ibland fick jag gå in och ta avgörande tekningar. Det här gjorde att jag kände ”Oj, han tror fortfarande på mig”. Jag minns att jag tackade ”Virus” efter matchen för att han kunde bortse ifrån utvisningarna.


TV: Clang hyllas av experterna: "Kommer tillbaka som Pekka Lindmark"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL