Lukas Wernblom
Bildbyrån.
Intervju

Lukas Wernblom om första tiden i Malmö: "För mycket upp och ned"

ANNONS

En skada på försäsongen gjorde att Lukas Wernblom missade de sju inledande matcherna. För hockeysverige.se berättar Wernblom nu om den prövande förstatiden i Malmö.
– Jag fick ju några matcher som kändes som försäsong, säger han.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter tolv poäng de inledande fem matcherna har Malmö bara tagit nio poäng på de efterföljande tolv. En plats som serieledare har bytts ut mot en plats precis över det där ångestframkallade kvalstrecket.

Igår föll de mot Brynäs, som låg precis före i tabellen, med 4-0. Hemmalaget vann skotten med förkrossande 33-13 mot ett, till synes, ganska håglöst Malmö.

Man kan förstå att nyförvärvet Lukas Wernblom var kritisk mot sitt lags insats efter matchen.
– Vi är inte alls bra. Vi blir långa som jag och har egentligen bara två byten på hela matchen där jag tycker vi får tryck och skapar längre anfall, säger 22-åringen till hockeysverige.se.

Hela laget kändes ganska lojt redan från start.
– Ja, jag håller med. Den enda energin vi får är när vi klarar av en tre mot femma. Vi har några bra byten efter det. Men överlag är det alldeles för slätstruket.

Domarinsatsen var en stor snackis. Malmö drog på sig sju tvåminutare och fick se Brynäs göra tre av målen i powerplay. Det fanns även en uppenbar irritation mot domarna från flera Malmöspelare, både under och efter matchen.
– Disciplinen är kass. Det var alldeles för mycket utvisningar. Det har inte varit något problem tidigare under säsongen, men idag var det verkligen inte bra, säger Wernblom och tillägger:
– Sen var ju vissa utvisningar billigare än andra. Men vi får rannsaka oss själva. Det här var alldeles för dåligt.

Foto: Bildbyrån.

“Hoppas få utdelning på det längre fram"

För Lukas Wernbloms del har debutsäsongen i SHL varit tuff, efter två succéfyllda säsonger med Mora IK i HockeyAllsvenskan. Redan under försäsongens första match fick han ett skott på armen, och ett ben gick av. Det gjorde att han missade resten av försäsongen, samt de sju första matcherna i SHL. På de tio matcher han spelat sedan dess har MoDo-produkten gjort fyra assistpoäng, men han jagar alltjämt det första målet i högstaligan.

Hur tycker du att du kommit in i SHL-hockeyn?
– Förra matchen kändes bra, faktiskt. Men det har varit alldeles för mycket upp och ned. Visst, jag har inte varit med från start och fick inte de där matcherna i början, men nu vill jag vara med och bidra och göra det klart bättre än jag gjort.

Har det varit svårt?
– Svårt vet jag inte. Jag har fått träna på bra och jag hoppas få utdelning på det längre fram, säger Lukas Wernblom och fortsätter:
– Men absolut, jag fick ju några matcher som kändes lite som försäsong. Men det är inget att skylla på nu. Nu har det gått så många matcher så att jag vill vara med och bidra på riktigt.

Känner du av skadan på något sätt?
– Nej, det tycker jag inte.

SHL-debuterade i HV71

Lukas Wernblom gjorde tre matcher som inlånad till HV71 för två säsonger sedan. Det var hans enda erfarenhet i toppligan inför den här säsongen.

Har du någon nytta av de matcherna nu?
– Jag vet inte… Det är väl alltid kul att få känna på det lite. Men samtidigt är det här en helt ny säsong och jag känner väl ingen…jag kommer knappt ihåg det där. Det var så längesedan. Jag hade en hel säsong utan SHL-spel ifjol också. Det var kul att få testa på det, men jag tror inte det hjälpte jättemycket.

SHL-debuten kom i HV. Foto: Bildbyrån.

Trots den bristande erfarenheten av spel i högstaligan menar Malmös nyförvärv att spelet i SHL varit ungefär som han väntat sig.
– Ja, faktiskt. Det är stora, vältränade killar här - men det visste jag om. Och det är lite mer strukturerat än det är i allsvenskan. Man får inte samma chanser varje match utan får jobba sig till lägena. Det är den stora skillnaden.

Har du fått den roll du hade förväntat dig?
– Jadå, det tycker jag. Framför allt i powerplay var det längesedan jag hade så mycket förtroende som nu - och det är såklart jättekul.

Nyckelroll i powerplay

22-åringen snittar 1:46 i powerplay per match, vilket är femte mest av lagets forwards. Dessutom har han fått en playmaker-roll ute vid den högra tekningscirkeln.
– Så är det nog, ja. Carl (Söderberg) är jättebra framför mål och jag försöker ge honom lite puckar att jobba med. “Mackan” (Marcus Sylvegård) har ett jävligt bra skott. Ollas (Adam Ollas Mattsson) är på pointen och är jäkligt allround, tycker jag, “Hände” (Fredrik Händemark) är stabil i mitten, och bra på att teka. Det känns som en välkomponerad femma. Men vi måste göra mål. Idag (Läs: Igår) vinner Brynäs PP-matchen.

I ett ganska strömlinjeformat Malmö hoppas den tidigare Morastjärnan kunna vara den som bryter mönstret och gör det oväntade.
– Det är så jag ser mig själv som spelare, men jag vill göra det mycket mer än jag gjort nu i början. Jag blixtrar till lite ibland, men jag vill göra det oftare. Förhoppningsvis kommer det framöver.

Nästa chans kommer på lördag, då tabelljumbon HV71 väntar i Jönköping.
– Vi måste komma ihop som ett lag. Vi kan inte jobba en och en och bli för utdragna. Vi vet att vi är ett jättejobbigt lag att möta när vi kommer samlat och vinner tillbaka andrapuckarna och sådana saker. Jag tror det blir nyckeln, avslutar Wernblom.


TV: Profilen tippar på HV-seger i bottenmötet

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch