Magnus Pääjärvi är tillbaka efter skadorna.
Bildbyrån
SHL

Magnus Pääjärvi funderade på att sluta: "Funnits i tankarna"

ANNONS

Magnus Pääjärvi är tillbaka i Timråtröjan. Men det var långt ifrån självklart att så skulle bli fallet. Fjolårets motgångar gjorde att han faktiskt övervägde att sluta med ishockeyn. Det berättar han för hockeysverige.se efter comebacken i Timråtröjan.
– Visst har det funnits i tankarna, säger forwarden.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Igår gjorde Magnus Pääjärvi comeback i Timråtröjan. Det var hans första match för klubben sedan våren 2010 (!), då han alltjämt var junior. Den säsongen gjorde den dåvarande supertalangen 29 poäng på 49 matcher och slutade tvåa i juniorernas poängliga. Marcus Krügerr vann på 31 poäng. Därefter väntade nio år i Nordamerika, två år i KHL och en säsong i Malmötröjan innan Pääjärvi igår slöt cirkeln och återvände till Timrå.

I comebacken spelade Pääjärvi 8:02, när Timrå föll med 4-3 efter straffar mot Brynäs. 

Hur var det att vara tillbaka i Timråtröjan? Det var ett tag sedan sist…
– Ja, det var 2010 senast va?, säger Pääjärvi med ett leende och fortsätter:
– Det är skitkul att vara tillbaka. Det var ju ett tag sedan jag spelade hockey också, och det kändes lite upp och ned. Jag försökte gasa när jag kunde, säger den Norrköpingsfödda skåningen.

Hur mår kroppen?
– Jag trodde faktiskt jag skulle vara tröttare. Formen är god. Det handlar bara om att komma in i hockeyn igen.

Senast det begav sig i Timrådressen. Foto: Bildbyrån.

Tredje matchen - under hela 2022

Ja, speciellt mycket hockey har det inte blivit under det senaste året. Förra säsongen spelade Pääjärvi bara 17 matcher för Malmö. Han ådrog sig en handskada runt årsskiftet, och hade inför gårdagen bara spelat två matcher under hela 2022.

Vad är svårast med att komma tillbaka efter en så lång frånvaro?
– Det är väl det klassiska: Det är tajmingen. Det är tacklingar, det är spelet med klubban. Allt det där. Men det är saker som kommer med tiden och som är svårt att träna sig till. Du kan träna hur mycket du vill, men så fort det blir match är det en helt annan grej. Som jag sa är kroppen i bra form, och det är jättebra att jag kunde komma in i laget nu. Nu ska jag bara steppa upp själva hockeyn.

Forwarden blev klar för Timrå för en dryg vecka sedan, och kände sig redo att spela match redan igår. 
– Vi har haft en dialog kring det. Jag ska ju passa in för Timrå också. De har gått bra den sista tiden och det är att starkt lag. Jag känner också att det är en väldigt bra kemi i laget, och jag ska göra allt jag kan för att lyfta det en nivå till. Vi hade en bra dialog och kom överens om att jag skulle hoppa in i laget redan nu.

Timrå har ett starkare lag än på länge. Märks det av direkt, när man kommer in utifrån?
– Ja. Det märks på träningarna. Det märks i omklädningsrummet. Det finns mycket rutin där, trots att laget är rätt ungt. Jag har kollat på i princip alla matcher under säsongen och det finns många skickliga spelare i laget. Jag är skitglad över att få vara med här.

Foto: Bildbyrån.

Kunde ha lagt av

Men det var långt ifrån givet att det skulle bli en comeback i Timråtröjan. Fjolårets skadeproblem gjorde att Pääjärvi faktiskt hade kunnat lägga ned hockeykarriären, endast 31 år gammal.
– Det har varit mycket tankar, kan jag säga. Men det är väl en klassiker. När man inte är med, då börjar tankarna gå, säger Timrås nyförvärv.
– Men jag har velat ta hand om min kropp. Rejält. Jag har velat få den så bra jag kan. Nu känner jag mig som sagt i form, och det är jätteskönt att inte ha ont längre. 

Det låter ändå inte som att du på allvar övervägde att sluta. Eller?
– Jag ska väl inte ljuga, visst har väl det funnits med i tankarna. Det är naturligt när du är skadad. Men jag känner att jag vill spela i många år framöver. Jag har suttit hemma och reflekterar över saker och ting, och känt att jag har haft suget kvar och vill fortsätta spela. Jag gör mig inte rättvisa om jag bara lägger ned allt - då hade jag ångrat mig. Nu ska jag göra det här så bra jag kan.

Har tankarna på en comeback i Timrå alltid funnits där, eller handlade det mer om att rätt möjlighet nu dök upp vid rätt tid?
– Både och, skulle jag säga. Jag har alltid varit öppen för att spela i Timrå, eftersom det var där allt började för mig. Jag sökte hockeygymnasiet där, så det känns lite som att komma hem. Jag är många bekanta kvar, jag kan staden rätt bra…Det känns jättekul. Jag är taggad.
– Det är många som är kvar i klubben, på kansliet. Mycket är sig likt. Det känns gött att få komma tillbaka.

I duell med David Sklenicka. Foto: Bildbyrån.

“Det var skittråkigt”

Magnus Pääjärvi gjorde blygsamma 2+1 på de där 17 matcherna för Malmö förra säsongen, och spelade i ett lag som stora delar av säsongen underpresterade. Tränaren Joakim Fagervall fick sparken, och det talades om slutningar i spelartruppen. Pääjärvi hymlar inte om att han går in i den här säsongen med en revanschkänsla.
– Ja, naturligtvis. Det gick inte alls som jag ville ifjol. Det var en massa skador och…skittråkigt, rent ut sagt, säger han med ett skratt och fortsätter:
– Jag har varit lyckligt lottad i min karriär, och det är egentligen först de senaste åren som det kommit skador. Men det är naturligt. Någon gång kommer man bli skadad. Det är olyckligt, men det är bara att kämpa sig tillbaka och ta sig ur det.

Och det har Magnus Pääjärvi gjort. Nu är han tillbaka i den tröjan han slog igenom i, en gång i tiden.
 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL