Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

Tobias Forsberg: "Tack vare Salo är jag nu gift med världens bästa fru"

ANNONS

Tommy Salo tog Tobias Forsberg till Leksand. I ett utdrag från målvaktsikonens självbiografi berättar duon historien om hur övergången gick till.
– Direkt efter att jag pratat med honom kändes det rätt, säger publikfavoriten.

I lördags hyllades Tobias Forsberg med mycket värme i Tegera Arena. Det var knappt inte ett öga torrt på läktarplatserna och då hockeysverige.se pratade med forwardsstjärnan Justin Kloos dagen efter sa han att det var mycket känslor även hos honom.

Men hur kom den där killen från Piteå, som spelade i Västerås, att hamna i Leksand? I Tommy Salos bok ”Mitt liv bakom masken” minns Tommy Salo och Tobias Forsberg tillbaka till 2011. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Tobias Forsberg.

Tommy Salo:
– Min första riktiga värvning till Leksand var Tobias Forsberg från Västerås. Jag hade sett i Västerås vilket hjärta han spelade med och jag ville ha sådana spelare. Han var likadan på träningarna. Om du får in sådana spelare höjer sig truppen snabbt. Samma sak var det med Jon Knuts och flera spelare ytterligare med samma inställning. Med sådana spelare i ett lag kan du gå långt. 

Tobias Forsberg:
– Jag kommer mycket väl ihåg då han ringde mig och frågade om jag ville komma till Leksand. Innan hade jag varit i Västerås under två säsonger som ung och lovande, alltså för 100 år sedan. Jag kände att jag ville röra på mig och hade pratat med sportchefer i andra klubbar. När Salo ringde var det en annan jargong. Han var härligt självsäker på något sätt. Tommy sa att han visste att Leksand skulle vara rätt val för mig. Jag hade såklart hört mycket om Leksand. När jag väl hade pratat med honom kände jag att det inte fanns något annat val. Det var så självklart att det skulle bli Leksand.

“Trivdes bra från första stund”

”Jag skickar över kontraktet direkt”.
 ”Vänta, jag måste kolla med agenten”. 
”Vi kör det här direkt”. 

Foto: Bildbyrån. Tobias Forsberg måljublar.

– Han var verkligen rakt på jämfört med många andra. Han berättade även på ett bra sätt hur han såg på mig i det här laget. Det brukar krävas en del om man ska göra en sådan flytt, men direkt efter att jag pratat med honom kändes det rätt. Jag ringde runt till familjen och sa att det skulle bli Leksand.

– Flytten till Leksand har betytt allt för mig karriärmässigt, men den fick mig också att växa som person. Just byn och folket i Leksand, hur mycket det skulle komma att betyda för mig, hur mycket man påverkas som person beroende på vart man bor. Jag har allt att tacka för hur jag blev bemött där och har otroligt fina minnen därifrån. Jag trivdes bra i Leksand från första stund. Det var precis det stället jag behövde då. 

– Jag har mycket att tacka Leksand karriärmässigt, men också för alla vänner jag fått där, men framför allt Filippa. Tack vare Salo är jag nu gift med världens bästa fru. 

Foto: Jessica Ström. Tobias Forsberg med flickvännen Filippa.

Hyllningen: “En av dom bästa”

– Tommy är nog en av dom bästa sportchefer jag haft. Det var mycket turbulens i Leksand under den tiden. Egentligen från det att jag kom dit var det som det även varit många år innan. Så var det också under alla år jag var där, mänga byten av både spelare och ledare. Det jag gillade hos Tommy var rakheten, men också hockeykunnandet. Jag uppskattade verkligen den och det märktes att han hade tagit med sig sin attityd från NHL. Framför allt rakheten där han kunde sätta press på oss spelare. Det här såg man verkligen hade färgat honom, vilket jag såg som hans starka sidor. 

Omslaget till Tommy Salos självbiografi. 

– Han hade sitt mål. Jag kommer ihåg efter första säsongen hur besvikna vi var att vi inte tog steget upp direkt eftersom vi visste att vi hade ett bra lag. Salo hade ett möte med oss där han sa till alla att vi inte skulle oroa oss för det var inte den säsongen vi skulle gå upp utan året efter. Det var en språngbräda till det som komma skall. Den gruppen vi hade under dom två åren är det bästa lagmässigt jag spelat i. Alla hade sina roller och visste precis vad dom skulle göra. Efter det att vi spelat ihop oss var vi ett självgående tåg, vilket var häftigt.
– Efter min olycka har jag tyvärr missat många som har hört av sig och skickat meddelanden direkt efter. När dimman hade hunnit lägga sig försökte jag läsa igenom allt. Tommy var en av dom som hörde av sig tidigt så vi hade lite kontakt. Precis som alla andra som hört av sig gav han mig sitt fulla stöd, vilket värmde.

Beställ Tommy Salos självbiografi här.


TV: Här gör Nils Åman sitt första NHL-mål

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL