Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån.
Intervju

Elias Degnell: "Det var gåshud under hela matchen"

ANNONS

Unge backen Elias Degnell kom tillbaka till Stockholm inför den här säsongen. Under säsongsinledningen har 18-åringen fått vara med under två matcher i Hockeyallsvenskan med Djurgården.
– Blir några skadade är det klart att jag vill vara med och försöka slåss om en plats, säger talangen i en intervju med Hockeysverige.se.

HUDDINGE (Hockeysverige.se)

Inför säsongen 2020/21 lämnade Elias Degnell som 15-åring Segeltorp för att satsa vidare på hockeyn i Jönköping och där spela för HV71. Det blev två säsonger i klubbens juniorverksamhet innan han återvände till Huddinge och Stockholm där ny klubbadress blev Djurgården och där han redan fått chansen att sitta med på bänken under ett par matcher i Hockeyallsvenskan. Trots att Degnell är uppväxt inte alls långt från Björkängshallen där Huddinge fostrat rader av skickliga spelare har det aldrig varit aktuellt för honom att själv spela i den klubben. 
– Nej, det har aldrig varit aktuellt. Jag började i Segeltorp och Huddinge har i alla fall i vår ålder alltid varit en rival. Så nej, det har aldrig funnits någon tanke på att gå till Huddinge, säger Elias Degnell med ett leende då hockeysverige.se träffar honom för en intervju vid Källbrinks IP i Huddinge. 
– Däremot spelade jag faktiskt fotboll här på Källbrink IP med Huddinge IF, men jag slutade relativt tidigt. Jag insåg att det var hockey jag ville hålla på med. Samtidigt höll jag även på lite med innebandy i Huddinge IBS.

Degnell hyllar tiden som hockeyspelare i Segeltorp. 
– Den tiden betydde mycket och det var där jag träffade mina vänner som jag fortfarande umgås med. Vi 04:or hade spelat tillsammans hela livet.
– Vi hade två bra föräldratränare , Tomas Hallin och Sören Bergström, som började ha oss. Sedan kom det in ytterligare en förälder, Patrik Holsti. Deras söner spelade i vårt lag och tränade, som sagt var, oss från det att vi var unga. 
– Jag tror klubben såg tidigt att vi var rätt så duktiga, vilket gjorde att Segeltorp satsade rätt mycket på vårt lag. Till en början var vi bättre än Huddinge, spelade i U16-elit och fick en bra utveckling. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Elias Degnell.

Vad är ditt bästa minne som hockeyspelare från tiden i Segeltorp?
– Alla cuper vi åkt på med kompisarna bara för att ha roligt och vinna matcher tillsammans.

Och slå Huddinge?
– Ja, det med, säger Degnell med ett skratt.

Seniordebut vid 15-års ålder

Djurgårdsbacken från Segeltorp var bara 15 år då han debuterade i klubbens A-lag i en match mot Enköping borta. 
– Det var väldigt coolt. Jag var kanske lite nervös. Min brorsa (Tobias) kände några i laget som tog hand om mig på bussresorna och allt sådant. Jag fick faktiskt några byten i den matchen, vilket var väldigt kul. 
– Att gå från U16 till Division 1 var helt annorlunda. Jag hade inte mycket att sätta emot som 15-åring när jag mötte gubbarna i sarghörnen och jag åkte nog på någon tackling i den matchen. 

Efter debutsäsongen i ettan med Segeltorp valde Elias Degnell att flytta till HV71. 
– HV71 var redan tidigt väldigt intresserade. Dom visade ett bra intresse och gjorde ett bra intryck på mig, viket gjorde att jag kände att det skulle vara ett bra steg att ta i min karriär. Att få spela mycket, ha bra tränare och allt det här. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Elias Degnell i Segeltorpströjan.

Vet du idag hur HV71 hittade dig i Segeltorpshallen?
– Jag tror det var i samband med TV-pucken, efter 1891-cupen. Det var då HV71 ringde mig första gången och sa att dom var intresserade. 

Var det en stor kontrast att komma ner dit och få ta del av alla fina förutsättningar man har i och runt Husqvarna Garden? 
– Framför allt var nivån på spelarna jämfört med Segeltorp var en helt annan och killarna hade ett annat fokus. I Segeltorp var det vissa som bara spelade för att ha kul. Där nere satsade alla för att bli hockeyproffs. Jag trivdes i den miljön och hade kul.

Flyttade till Jönköping

Du kom ner till HV71 mitt i coronan, hur såg livet ut som nyinflyttad?
– Det var speciellt då det blev sådana omständigheter, när vi inte fick spela matcher och träningarna blev väldigt uppstyrda. Vi var indelade i små grupper och körde nästan bara fys. Samtidigt var det bra för mig som inte var så jättestor att få ”fysa på mig” en del och fokusera på grejer jag kan bli bättre på. 
– Jag hann ändå lära känna många i skolan innan jag coronan bröt ut och blev distansskola. Socialt hade jag kommit in i det ganska bra innan. 
– Första året var vi fem som flyttade dit samtidigt och bodde i samma korridor. På så vis hade vi det väldigt nära till varandra och lätta att gå över till dom andra om man kände sig ensam eller något sådant. Det var både väldigt kul och skönt. 
– Andra året flyttades vi ut så vi inte längre bodde bredvid varandra, men det är inte långa sträckor mellan sakerna inne i Jönköping och inte alls lika stort som Stockholm så det var inte så svårt eller konstigt med att bo där. 

Hur ser du tillbaka på tiden som hockeyspelare i HV71?
– Första säsongen med Coronan blev svår. Samtidigt, med alla träningar och allt det där tycker jag att HV71 skötte det väldigt bra. Vi utvecklades mycket som individer den säsongen även om vi inte fick spela matcher. 
– Andra säsongen fick jag inte spela så mycket, men jag fick vänja mig in i J20-hockeyn ett år tidigare, känna på hur det var. 
– Under coronan, då vi tränade i smågrupper, var jag även med uppe och tränade med A-laget en vecka. Det var väldigt coolt. Vid den här tiden spelade HV71 i SHL så det var väldigt bra kvalité på träningarna. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Elias Degnell i en Sverigetröja.

Trots att Elias Degnell trivdes bra i HV71 valde han i våras att flytta hem till Huddinge. 
– När jag inte fick spela lika mycket längre kom hemlängtan. Jag saknade familj, släkt och allt sådant. Det respekterade HV71 och lät mig flytta hem, vilket jag är väldigt tacksam för. 
– Det har varit skönt att få träffa alla kompisar och så vidare. Det är en annan sak med alla kompisar jag växt upp med, hockeykompisar, släkt, familj… Allting. 

Vad tar du med utvecklingsmässigt från tiden i Jönköping och HV71?
– Framför allt att bo ensam. Den stora skillnaden var att komma hem sent från en bortamatch och ställa sig att laga mat i stället för att mamma eller pappa lagat mat till mig, men också städning och allt sådant.

Djurgårdsdebuten: "Det var riktigt coolt"

Lagar dom maten åt dig nu då du bor hemma igen?
– (Skratt) Nej, inte om jag kommer hem sent. Då får jag laga min egen mat. 

Hur har du utvecklats hockeymässigt?
– Jag utvecklades mycket där nere och dom har hjälpt mig både som individ och på hockeyplanen. Jag har blivit mycket bekvämare med puck och allt sådant. 
– I Segeltorp, laget hade inte den största offensiven. Vi var ganska duktiga på att inte släppa in mål, vilket gjorde att vi klarade oss bra. I HV71 blev det ett helt annat fokus, att jag skulle ta kliv offensivt, göra poäng och sådana grejer. 

Foto: Bildbyrån. Elias Degnell i HV71 under JSM-slutspelet i Nyköping 2022.

Allt har gått väldigt fort för Elias Degnell sedan han återvänt hem och han har redan fått debutera för sin nya klubb, Djurgården, i Hockeyallsvenskan. 
– Djurgården har hjälpt mig mycket och allt har gått relativt bra. Jag var inte med A-laget på försäsongsträningen utan då jag kom hem började jag träna med J20. När A-laget hade så få backar i uppstarten fick jag vara med där och träna. Till slut fick jag kliva in och spela match med A-laget. 

Degnell har så här långt varit med i två matcher i Hockeyallsvenskan där en av matcherna var hemma mot Västerås inför drygt 8000 åskådare.
– Det var riktigt coolt, säger den 18-åriga backen som spricker upp i ett stort leende innan han fortsätter:
– Att stå där i spelargången och höra alla fansen sjunga…

Är med och slåss om en plats i A-laget

Går det att klä ord på en sådan känsla?
– Nej, det tror jag inte. Det var gåshud under hela matchen. Nu har jag inte fått någon speltid i varken den första eller andra matchen, men under försäsongen fick jag spela matcher. När det blir säsong är det poäng man spelar om och då blir allt lite viktigare. 
– Det har ändå varit en stor erfarenhet att få höra snacket i båset och framför allt omklädningsrummet före och efter matcherna. Det märks på deras fokus att det är deras jobb och man måste prestera. 

Vad hoppas du av den här säsongen?
– Att göra det bra med J20 och förhoppningsvis vinna J20 SM-guld. 

Foto: Ronnie Rönnkvist. Tar Elias Degnell en plats i A-laget?

A-lagsspel?
– Nu när dom två nya backarna kommer in blir det svårare, men blir några skadade är det klart att jag vill vara med och försöka slåss om en plats. 

Elias Degnell har tidigare spelat både U16 och U18-landslagen, men så här långt den här säsongen har han inte hört om han är aktuell för landslagsspel. 
– Klart att jag vill vara med i landslagen. Det viktigaste är ändå att jag presterar ute på isen. Då kanske jag lyckas ta en plats. Nu har jag mest fokus på att steg dag för dag. Sedan får vi se vad det leder till, avslutar Elias Degnell samtidigt som det konstgräsplanen börjar fyllas av entusiastiska fotbollsungdomar.


TV: Oron för Brynäs: “Kommer behöva ta obekväma beslut”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL