Sam Vigneault.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån & HV71
Intervju

Sam Vigneault om supersiffrorna: ”Kom som en chock för mig också”

ANNONS

Sam Vigneault lockades till HV71 från MoDo för spel i SHL. 
I HV har kanadensaren sedan imponerat med sin otroliga fysik – där han även har satt klubbrekord med sina testresultat.
– Det var första gången jag gjorde ett sådant test och det kom som en chock för mig också, säger Vigneault till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

HV71 vann HockeyAllsvenskan och gick upp till SHL som nykomling där de har byggt en trupp som är en kombination av laget de hade i HA samt nya spelare. I HV:s lag den här säsongen innefattas 16 spelare som spelade i HockeyAllsvenskan förra säsongen där 14 av dem var med i avancemanget. 

De övriga två värvades från andra allsvenska lag då Herman Hansson plockades in från Kristianstad och sedan värvades även Sam Vigneault från MoDo. 

Vigneault har sedan fått en framträdande roll i HV-laget och för hockeysverige.se berättar han om första tiden i sin nya klubb där det både gått upp och ner. För honom själv känns det bra – men laget har det kämpigt med endast en seger på fem matcher. 
– Det har varit riktigt bra för mig att komma hit. Alla i organisationen har välkomnat mig på ett bra sätt och killarna i laget är grymma. Vi har en väldigt bra grupp här så jag är inte nervös över resultaten. Vi ska tajta till det och minska antalet misstag för att se till att vi har en bra säsong. Men jag är väldigt glad över att ha kommit hit och personligen har det varit en bra start, säger kanadensaren. 

“HV var direkt något som lockade mig”

Den 27-årige centern värvades till MoDo Hockey från den tyska andraligan och gjorde sedan succé på allsvensk nivå. Han växte ut till en av lagets viktigaste spelare och gjorde 41 poäng på 46 matcher i HockeyAllsvenskan. 

Efter säsongen valde Vigneault sedan att skriva på för HV71. 
– Det är en bra möjlighet för mig att kliva upp i seriesystemet. Jag vill utmana mig själv i en bättre liga och möta bättre spelare. Jag har fått en bra möjlighet här att komma till HV och jag ser fram emot att göra mitt bästa här. När jag hörde att HV var intresserade så var det direkt något som lockade mig.

Sam Vigneault har bytt färger. Foto: Bildbyrån

Sam Vigneault kom att trivas väldigt bra med livet i Örnsköldsvik och redan efter några få månader förlängde han sitt kontrakt med MoDo, ett kontrakt som sedan revs upp i samband med flytten till HV71. 

Hur tufft var det att lämna MoDo?
– Det var verkligen inte lätt. Jag och min flickvän trivdes jättebra där och det hade blivit vårt hem. Vi kände oss väldigt uppskattade både av fansen, staben och hela organisationen. Jag har verkligen inget ont att säga om MoDo och jag hade en jättebra tid där vilket försvårade beslutet. Det var väldigt tufft men när jag pratade med MoDos sportchef (Henrik Gradin) så var jag tydlig med att det bara var ett hockeybeslut att komma upp till en bättre liga.

Du mötte ju HV71 i Allsvenskan, spelade det in i att du flyttade hit sen?
– Absolut tror jag att det spelade in en del. Jag visste hur saker och ting var här och hur staden såg ut och sådana saker redan innan jag skulle skriva på vilket underlättade när jag skulle fatta mitt beslut. Jag hade även fått känna på hur fansen är här så det gjorde det lättare att skriva på.

“Vill visa att jag är någon man kan förlita sig på”

Att gå från HockeyAllsvenskan till SHL innebär ofta en omställning för spelare som gör den flytten. Hittills har Sam Vigneault spelat fem matcher för HV71 där han har noterats för en assist. 

Hur stor skillnad är det att gå från Allsvenskan till SHL?
– Det har varit ett stort steg men jag tycker att börjar vänja mig mer nu så det känns bättre och bättre. Det är ett annat spel i den här ligan och man har mycket mindre tid och utrymme där ute på isen. Lagen är bättre defensivt och är starkare i egen zon så det är lite svårare att komma till. Det har varit lite att ställa om till men det går åt rätt håll tycker jag.

Sam Vigneault växer in i SHL-spelet mer. Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Hos MoDo hade Vigneault en väldigt stor roll där han spelade i alla situationer och snittade nästan 19 minuters istid, vilket var mest av alla lagets forwards. 

I HV71 fick kanadensaren inleda i fjärdekedjan under de första matcherna men han har sedan dess spelat sig uppåt i hierarkin och även fått en roll i lagets powerplay. 
– Jag oroar mig inte direkt över min speltid eller så, det är inte något jag tänker på. När jag kom till MoDo började jag i tredjekedjan och jobbade mig uppåt. Det är det jag vill göra här också. Jag försöker förtjäna tränarnas tillit och det är väldigt viktigt. Om tränarna litar på mig som spelare så kommer de vilja spela mig mer också, säger centern och fortsätter: 
– Det är samma sak med lagkamraterna, om de litar på mig så kommer det underlätta samarbetet ute på isen. Jag försöker förbättra mig i varje match jag spelar här och samtidigt kunna visa för alla i laget att jag är någon man kan förlita sig på.

“Försöker vara i så bra form som möjligt”

Om man pratar om Sam Vigneault med andra personer runt omkring HV71 så nämner alla hur vältränad han är samt hans otroliga fysik vilket har blivit ett riktmärke för övriga spelare att följa. 

Vigneault själv förklarar att han alltid tar sin träning seriöst och lägger stor vikt vid att vara i så bra form som han bara kan. 
– Jag försöker alltid vara så bra tränad som möjligt. Jag lägger en stolthet i att träna och försöka vara i bäst form. Som center åker man runt mycket på isen så man behöver ha flåset. På somrarna tränar jag väldigt, väldigt mycket och jag satsar mycket på konditionsträning. Jag försöker alltid vara ute och springa, cykla eller något annat med min flickvän. Vi gör mycket sådana aktiviteter tillsammans och det hjälper mig att vara i så bra form som möjligt, även när det är lågsäsong. 
– Jag tycker att som center måste man klara av att orka spela mycket. Speciellt här i Sverige är det väldigt viktigt eftersom tempot är så högt. Både i SHL och i HockeyAllsvenskan måste man åka väldigt mycket skridskor och då måste man alltid kunna hänga med.

Sam Vigneault har hyllats i HV för sin fysik. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det som sticker ut mest kring Sam Vigneaults testvärden sedan han kom till HV71 är hans resultat på VO2max. Det är ett test som mäter syreupptagningsförmåga och är ett sätt att mäta en persons kondition för att se hur mycket syre de får in i lungorna under hård träning. Ju högre syreupptagningsförmåga någon har, desto längre orkar den personen röra på sig innan den blir trött. I hockeysammanhang innebär det alltså att en spelare orkar vara ute på isen längre. 

En ‘vanlig’ människa brukar ha ett värde mellan 30 och 45 ml/kg beroende på vikt och hur mycket man tränar. En hockeyspelare ligger vanligtvis kring 60-65 ml/kg men Sam Vigneault registrerade en syreupptagningsförmåga på 75 ml/kg vilket var nytt klubbrekord i HV71. I podcasten “Sanny och Svensson” beskrev då experten och tidigare SHL-backen Sanny Lindström Vigneaults värden som “det sjukaste han hört” och att han aldrig tidigare hört talas om en hockeyspelare med så bra syreupptagningsförmåga – speciellt med tanke på att kanadensaren är en stor och tung spelare (196 centimeter och 92 kilo enligt EliteProspects). HV71-centerns syreupptagningsförmåga är jämförbar med en längdskidåkare på elitnivå. 

Sam Vigneault menar att han själv blev överraskad över sin syreupptagningsförmåga. 
– Jag hörde om det (att det var rekord). Det var typ första gången som jag gjorde ett sådant test. Jag har alltid varit i hyfsat bra form och försökt hålla mig så aktiv som möjligt under sommaren. Det var första gången jag gjorde ett VO2-test och det kom som en chock för mig också. 
– Jag är glad över den siffran och så men nu är det mer fokus på det hockeymässiga, avslutar Vigneault. 


TV: Ett Brynäs i kris? "Till slut ramlar man ur"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch