Sam Vigneault.
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån & HV71
Intervju

Sam Vigneault om supersiffrorna: ”Kom som en chock för mig också”

ANNONS

Sam Vigneault lockades till HV71 från MoDo för spel i SHL. 
I HV har kanadensaren sedan imponerat med sin otroliga fysik – där han även har satt klubbrekord med sina testresultat.
– Det var första gången jag gjorde ett sådant test och det kom som en chock för mig också, säger Vigneault till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

HV71 vann HockeyAllsvenskan och gick upp till SHL som nykomling där de har byggt en trupp som är en kombination av laget de hade i HA samt nya spelare. I HV:s lag den här säsongen innefattas 16 spelare som spelade i HockeyAllsvenskan förra säsongen där 14 av dem var med i avancemanget. 

De övriga två värvades från andra allsvenska lag då Herman Hansson plockades in från Kristianstad och sedan värvades även Sam Vigneault från MoDo. 

Vigneault har sedan fått en framträdande roll i HV-laget och för hockeysverige.se berättar han om första tiden i sin nya klubb där det både gått upp och ner. För honom själv känns det bra – men laget har det kämpigt med endast en seger på fem matcher. 
– Det har varit riktigt bra för mig att komma hit. Alla i organisationen har välkomnat mig på ett bra sätt och killarna i laget är grymma. Vi har en väldigt bra grupp här så jag är inte nervös över resultaten. Vi ska tajta till det och minska antalet misstag för att se till att vi har en bra säsong. Men jag är väldigt glad över att ha kommit hit och personligen har det varit en bra start, säger kanadensaren. 

“HV var direkt något som lockade mig”

Den 27-årige centern värvades till MoDo Hockey från den tyska andraligan och gjorde sedan succé på allsvensk nivå. Han växte ut till en av lagets viktigaste spelare och gjorde 41 poäng på 46 matcher i HockeyAllsvenskan. 

Efter säsongen valde Vigneault sedan att skriva på för HV71. 
– Det är en bra möjlighet för mig att kliva upp i seriesystemet. Jag vill utmana mig själv i en bättre liga och möta bättre spelare. Jag har fått en bra möjlighet här att komma till HV och jag ser fram emot att göra mitt bästa här. När jag hörde att HV var intresserade så var det direkt något som lockade mig.

Sam Vigneault har bytt färger. Foto: Bildbyrån

Sam Vigneault kom att trivas väldigt bra med livet i Örnsköldsvik och redan efter några få månader förlängde han sitt kontrakt med MoDo, ett kontrakt som sedan revs upp i samband med flytten till HV71. 

Hur tufft var det att lämna MoDo?
– Det var verkligen inte lätt. Jag och min flickvän trivdes jättebra där och det hade blivit vårt hem. Vi kände oss väldigt uppskattade både av fansen, staben och hela organisationen. Jag har verkligen inget ont att säga om MoDo och jag hade en jättebra tid där vilket försvårade beslutet. Det var väldigt tufft men när jag pratade med MoDos sportchef (Henrik Gradin) så var jag tydlig med att det bara var ett hockeybeslut att komma upp till en bättre liga.

Du mötte ju HV71 i Allsvenskan, spelade det in i att du flyttade hit sen?
– Absolut tror jag att det spelade in en del. Jag visste hur saker och ting var här och hur staden såg ut och sådana saker redan innan jag skulle skriva på vilket underlättade när jag skulle fatta mitt beslut. Jag hade även fått känna på hur fansen är här så det gjorde det lättare att skriva på.

“Vill visa att jag är någon man kan förlita sig på”

Att gå från HockeyAllsvenskan till SHL innebär ofta en omställning för spelare som gör den flytten. Hittills har Sam Vigneault spelat fem matcher för HV71 där han har noterats för en assist. 

Hur stor skillnad är det att gå från Allsvenskan till SHL?
– Det har varit ett stort steg men jag tycker att börjar vänja mig mer nu så det känns bättre och bättre. Det är ett annat spel i den här ligan och man har mycket mindre tid och utrymme där ute på isen. Lagen är bättre defensivt och är starkare i egen zon så det är lite svårare att komma till. Det har varit lite att ställa om till men det går åt rätt håll tycker jag.

Sam Vigneault växer in i SHL-spelet mer. Foto: Axel Boberg/Bildbyrån

Hos MoDo hade Vigneault en väldigt stor roll där han spelade i alla situationer och snittade nästan 19 minuters istid, vilket var mest av alla lagets forwards. 

I HV71 fick kanadensaren inleda i fjärdekedjan under de första matcherna men han har sedan dess spelat sig uppåt i hierarkin och även fått en roll i lagets powerplay. 
– Jag oroar mig inte direkt över min speltid eller så, det är inte något jag tänker på. När jag kom till MoDo började jag i tredjekedjan och jobbade mig uppåt. Det är det jag vill göra här också. Jag försöker förtjäna tränarnas tillit och det är väldigt viktigt. Om tränarna litar på mig som spelare så kommer de vilja spela mig mer också, säger centern och fortsätter: 
– Det är samma sak med lagkamraterna, om de litar på mig så kommer det underlätta samarbetet ute på isen. Jag försöker förbättra mig i varje match jag spelar här och samtidigt kunna visa för alla i laget att jag är någon man kan förlita sig på.

“Försöker vara i så bra form som möjligt”

Om man pratar om Sam Vigneault med andra personer runt omkring HV71 så nämner alla hur vältränad han är samt hans otroliga fysik vilket har blivit ett riktmärke för övriga spelare att följa. 

Vigneault själv förklarar att han alltid tar sin träning seriöst och lägger stor vikt vid att vara i så bra form som han bara kan. 
– Jag försöker alltid vara så bra tränad som möjligt. Jag lägger en stolthet i att träna och försöka vara i bäst form. Som center åker man runt mycket på isen så man behöver ha flåset. På somrarna tränar jag väldigt, väldigt mycket och jag satsar mycket på konditionsträning. Jag försöker alltid vara ute och springa, cykla eller något annat med min flickvän. Vi gör mycket sådana aktiviteter tillsammans och det hjälper mig att vara i så bra form som möjligt, även när det är lågsäsong. 
– Jag tycker att som center måste man klara av att orka spela mycket. Speciellt här i Sverige är det väldigt viktigt eftersom tempot är så högt. Både i SHL och i HockeyAllsvenskan måste man åka väldigt mycket skridskor och då måste man alltid kunna hänga med.

Sam Vigneault har hyllats i HV för sin fysik. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det som sticker ut mest kring Sam Vigneaults testvärden sedan han kom till HV71 är hans resultat på VO2max. Det är ett test som mäter syreupptagningsförmåga och är ett sätt att mäta en persons kondition för att se hur mycket syre de får in i lungorna under hård träning. Ju högre syreupptagningsförmåga någon har, desto längre orkar den personen röra på sig innan den blir trött. I hockeysammanhang innebär det alltså att en spelare orkar vara ute på isen längre. 

En ‘vanlig’ människa brukar ha ett värde mellan 30 och 45 ml/kg beroende på vikt och hur mycket man tränar. En hockeyspelare ligger vanligtvis kring 60-65 ml/kg men Sam Vigneault registrerade en syreupptagningsförmåga på 75 ml/kg vilket var nytt klubbrekord i HV71. I podcasten “Sanny och Svensson” beskrev då experten och tidigare SHL-backen Sanny Lindström Vigneaults värden som “det sjukaste han hört” och att han aldrig tidigare hört talas om en hockeyspelare med så bra syreupptagningsförmåga – speciellt med tanke på att kanadensaren är en stor och tung spelare (196 centimeter och 92 kilo enligt EliteProspects). HV71-centerns syreupptagningsförmåga är jämförbar med en längdskidåkare på elitnivå. 

Sam Vigneault menar att han själv blev överraskad över sin syreupptagningsförmåga. 
– Jag hörde om det (att det var rekord). Det var typ första gången som jag gjorde ett sådant test. Jag har alltid varit i hyfsat bra form och försökt hålla mig så aktiv som möjligt under sommaren. Det var första gången jag gjorde ett VO2-test och det kom som en chock för mig också. 
– Jag är glad över den siffran och så men nu är det mer fokus på det hockeymässiga, avslutar Vigneault. 


TV: Ett Brynäs i kris? "Till slut ramlar man ur"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 08 december
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan
lördag 16 december
01:00 New York Rangers - Anaheim Ducks NHL
01:30 Carolina Hurricanes - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
02:00 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
03:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres NHL
14:00 Finland - Sverige Swiss Ice Hockey Games
18:00 Schweiz - Tjeckien Swiss Ice Hockey Games
20:00 Minnesota Wild - Vancouver Canucks NHL