Foto: Arkiv
Old School Hockey

Knogjärnet – Old School Hockey: Chris Nilan

Han är en av blott nio NHL-spelare som har samlat ihop mer än 3 000 utvisningsminuter i NHL. I dagens Old School Hockey får vi möta en legendarisk slagskämpe för framför allt Montréal Canadiens, Chris Nilan.
– Vi kände väl oss inte riktigt färdiga med fajten så vi fortsatte i spelargången innan polisen särade oss båda åt, säger den gamle forwarden till Hockeysverige.se.

Chris Nilan var en av Montréal Canadiens riktigt stora spelare under mer eller mindre hela 1980-talet. Oftast kunde man läsa om hans fighter i The Hockey News. Men Nilan var även en mycket skicklig spelare som främst uppskattades för sitt uppoffrande spel defensivt. Två gångar så vann Nilan NHL:s utvisningsliga och säsongen 1985/86 vann han Stanley Cup med Montréal Canadiens. Här ska ni få träffa den idag 61-åriga Chris "Knuckles” Nilan.
– Jag växte upp i en förort (West Roxbury) till Boston där hockeyintresset var ganska stort. Men det var inte bara hockey som gällde för mig då jag var yngre utan jag spelade även fotboll och baseball. Det var först när jag var 15 år som jag valde att enbart satsa på just hockey, berättar ”Knogjärnet” inledningsvis.
– När jag var ung så var jag jämt och såg Boston Bruins spela. De hade ett riktigt bra lag då där Bobby Orr och Phil Esposito var lagets riktigt stora stjärnor. Jag älskade verkligen de här matcherna och det var nog tack vare den känslan som jag valde hockey.

Fick inte slåss på college

Säsongen 1976/77 blir Northeastern University Huskies i Boston Chris Nilans klubbadress men även skola under tre år
– Min tid på universitet var väldigt bra. Jag minns hur kul jag tyckte det var att spela mot spelare som var både äldre och starkare än vad jag var. Jag såg det som en utmaning att bli bättre än dem och jag var ju inte bara en slagskämpe utan jag hade ganska stor framgång som spelare med puck också.

Var du redan då en slagskämpe?
– På universitetet? Nej, nej. Jag var inblandad i en fajt under mina tre säsonger där. Fajtades du blev du helt enkelt utslängd från matchen och avstängd under flera matcher. Det gällde att lägga sin energi på själva spelet i stället. Det här var väldigt nyttiga och lärorika år för mig.

På Northeastern University hade du legendaren Fern Flaman som coach. Vad kom ha att betyda för dig som person och spelare?
– Fern var en väldigt viktig person och en bra vän. Det var han som ordnade stipendium så jag kunde spela hockey på skolan. Fern lärde mig även väldigt mycket som spelare. Både hur jag skulle agera ute på isen men han fick mig även att förstå att du inte kommer någonstans inom hockey om du inte jobbar hårt varje träning och varje match.

”Visste inte att jag var aktuell att draftas”

När kontaktade Montréal Canadiens dig första gången?
– Jag bodde i Boston då, det var 1978, och jag visste inte att jag var aktuell för att draftas. Det fungerade inte så då att klubben ringde upp dig innan och berättade att man var intresserad av dina tjänster. Utan jag fick ett brev hem några dagar efter draften där det stod att Montréal Canadiens hade värvat mina rättigheterna, vilket jag självklart blev mycket glad över.

Foto: Arkiv. Chris Nilan.

Du inledde säsongen 1979/80 i AHL-organisationen Nova Scotia Voyageurs tillsammans med bland andra Keith Acton och Rick Wamsley.
– Det stämmer. Jag gjorde 49 matcher i Nova Scotia och jag tror att jag var inblandad i en fajt varje match (skratt). Det var helt galet. Men jag lärde mig väldigt mycket under den här säsongen om vad som gäller om du vill bli en bra fighter på isen. Visst visste jag redan hur jag skulle klara mig i ett slagsmål ute på gatan. Men har du skridskor på dig är det en helt annan sak.
– Men jag slogs inte bara utan jag kunde även spela hockey ganska bra och under mina matcher i Nova Scotia gjorde jag 25 poäng. Men, visst, jag var även utvisad över 300 minuter. 

Chris Nilan var inte bara en slagskämpe utan även uppskattad för att han alltid var en väldigt värdefull spelare för de lag som han spelade för i NHL mellan åren 1979 och 1992.
– Jag kunde göra annat än att fajtas, skrattar Nilan och fortsätter:
– Det jag främst var uppskattat för var mitt defensiva spel. En annan styrka jag hade var att jobba ut puckarna från sarghörnen och få in dem framför mål. Jag jobbade alltid hårt både uppe och nere i banan och var aldrig rädd för att gå in och ta fajten framför mål.

”Kunde göra annat än fajtas”

När du kom upp i Montréal Canadiens fanns där stora spelare som Guy Lafleur, Larry Robinson, Steve Shutt med flera. Vilken roll fick du i omklädningsrummet från början?
Mario Tremblay, Pierre Larouche, Mark Napier… Det var otroligt många stora spelare i Montreal vid den här tiden. Legendarer som det självkart var både stort och även än ära att få spela tillsammans med.
– Jag var givetvis väldigt nervös första träningen men det var aldrig några problem att komma in i det här laget. De visste att jag var en bra slagskämpe som alltid gjorde mitt jobb för mina lagkompisar och laget. Genom mitt sätt att agera för mina lagkompisar ute på isen vann jag väldigt snabbt deras respekt.

Foto: Arkiv. Det var ofta i den här rollen vi såg Chris Nilan.

Hur ser du tillbaka på din NHL-debut?
– Vi spelade mot Atlanta Flames och jag gjorde två byten på hela matchen. Två matcher senare spelade vi mot Philadelphia Flyers och då kom min första fajt i NHL. Den var mot deras slagskämpe Bob Kelly.

Och du vann?
– Of course (skratt).

Slogs i omklädningsrummet

Jag minns en klassisk fajt mellan dig och Vancouver Canucks Curt Fraser som började på isen, fortsatte i utvisningsbåset och avslutades i omklädningsrummet.
– Vi hade först slagits på isen och när vi kom in i utvisningsbåsen fortsatte vi skrika åt varandra så då skickade domarna av oss. Vi kände väl oss inte riktigt färdiga med fajten så vi fortsatte i spelargången innan polisen särade oss båda åt.

Har du och Curt Fraser talat med varandra efter den matchen?
– Ja, och vi har båda skrattat väldigt gott åt det. Vi spelade i Canada Cup tillsammans 1987 och minns jag inte fel så var vi till och med kedjekamrater under några av matcherna. Curt är en bra kille och var en väldigt bra hockeyspelare.

Foto: Arkiv. Chris Nilan.

Vem var den tuffaste i NHL att möta i ett slagsmål?
Terry O’Reilly var tuff liksom Dave Brown och Clark Gillies. Men det fanns så många bra slagskämpar i NHL så det är svårt att säga vem som var tuffast att möta.

Efter att ha varit den mest utvisade spelaren i NHL 1984 (före Willi Plett och Gary Rissling) och 1985 (före Torrie Robertson och John Blum) kom Chris Nilans största framgång i rinken då han vann Stanley Cup tillsammans med Montreal Canadiens 1986.
– Det året hade vi fått ihop en väldigt bra mix av killar, bra äldre spelare, bra spelare i mellanskiktet och kanske framför allt väldigt bra rookies. Patrick Roy, Claude Lemieux och Stéphane Richer var alla nya det året och alla var fantastiskt bra. Sedan hade vi givetvis er svenske stora spelare, Mats Näslund.

Beundrade Mats Sundin

Hur var Mats som lagkamrat i Montréal Canadiens?
– Mats var en riktigt tuff spelare. Du vet man kan vara tuff utan att ge sig in i massa fajter. I stället åkte Mats in i sarghörnen och grävde fram puckarna åt oss andra. Motståndarna slog honom över armarna och försökte stoppa Mats på alla möjliga sätt. Men han var tuff och stod upp trots att han inte är speciellt storväxt.
– Under våra år tillsammans i Montreal satt jag alltid bredvid Mats och vi blev väldigt goda vänner. På ena sidan hade jag Bob Gainey och på andra Mats. Bättre än så kan man knappast ha det i ett omklädningsrum. Mats och jag bodde i samma område i Montréal så vi umgicks en del även vid sidan av isen. Han var lite tystlåten men mycket vänlig och väldigt trevlig. Nu var det ett tag sedan vi sågs, senast var nog vid någon match i Montréal.

Svenske Kjell Dahlin fanns även han i ert vinnande Stanley Cup lag. Hur minns du honom som spelare?
– Kjell var rookie det året vi vann Stanley Cup och han gjorde över 70 poäng den säsongen. Men säsongerna därefter fungerade inte speciellt bra för Kjell och han återvände efter ett par år hem till Sverige. En stor talang och mycket bra kille.

Finalserien 1986 spelades mellan Montreal Canadiens och Calgary Flames. Calgary, med Håkan Loob i laget, vann den första finalen. Men därefter vann Canadiens fyra raka matcher och kunde på bortais åka ärevarv med Stanley Cup-bucklan.
– Det var ju en fantastisk upplevelse att få spela och vinna en Stanley Cup-final. Tyvärr gjorde jag mig illa i tredje matchen när jag fick ett skott på ankeln så jag kunde inte spela alla matcherna. Jag minns hur jag försökte övertala vår coach att jag skulle spela i den femte finalen trots skadan. Men de trodde inte att jag skulle kunna åka skridskor riktigt så jag fick stå över.

Blev det en stor fest kvällen efter finalen?
– (Skratt) Det blev mycket party på planet hem från Calgary. Sedan hade vi en stor fest hemma i Montréal några dagar senare och även en kortege genom stadens gator. En fantastisk upplevelse det med.

Hamnade i favoritlaget

Efter 50 matcher under säsongen 1987/88 fick Chris Nilan lämna Montréal Canadiens för spel i New York Rangers.
– Jag hade haft lite problem med Montréals coach Jean Perron och bad om att få bytas bort och då blev det New York Rangers.

Det blev tre säsonger i New York Rangers. Först hade du Marc Bergeron som coach och sedan Phil Esposito och därefter Roger Neilson. Fick du fortsätta spela ditt spel eller var det någon av coacherna som ville förändra dig?
– Nej, det har aldrig varit någon som velat att jag ska förändra mitt sätt att spela. Inte hos Rangers, Boston eller Montréal. Man har nog vetat vad man fått då man köpte mig.

Foto: Arkiv. Chris Nilan.

Efter tre säsonger i Rangers värvade Boston Bruins manager Mike Milbury över Chris Nilan till deras organisation.
– Självklart var det kul att få komma hem och spela i Boston där jag växt upp som barn. Det betydde en hel del för mig eftersom många av mina vänner bor kvar där. Precis som jag sa tidigare var jag som barn ett stort fan av Boston Bruins och alla deras legendariska spelare. Men från den dagen jag flyttade till Montréal och började spela för Canadiens har det alltid varit den klubb och organisation som varit närmast mitt hjärta.

Chris Nilan gjorde ytterligare en halv säsong, 1991/92, i Montreal Canadiens innan han slutade spela.
– Det var Serge Savard som ringde och frågade om jag ville komma till Montréal Canadiens och avsluta min hockeykarriär. Det var en mycket fin gest från Savard och Montreal Canadiens och något som jag uppskattade mycket.

Ingen lycka i landslaget

Vid Canada Cup 1987 plockade coachen, Bob Johnson med Chris Nilan i USA:s lag. Inte alldeles oväntat vinner Nilan en liga – givetvis utvisningsligan. USA gjorde ingen bra turnering och slutade först på femteplats och missade därmed semifinalspelet. Nilan själv gör dock en mycket fin turnering och i USA:s vinstmatch mot Sverige med 5-2 svarade han för ett av målen liksom i den avslutande matchen mot Tjeckoslovakien som USA förlorar med 3-1.
– Det var ju fantastiskt kul att få vara med i landslaget och mäta sig med de allra bästa spelarna i världen. Det var en väldigt fin sammanhållning i gruppen och vi gjorde några riktigt bra matcher. Men vi gick aldrig vidare från gruppspelet vilket var en besvikelse.
– Jag spelade aldrig någon VM-turnering men vid VM 1989 i Stockholm var det tänkt att jag skulle vara med. Men strax innan vi skulle åka över dit åkte jag på en knäskada som stoppade mig från spel, vilket var väldigt tråkigt eftersom jag såg mycket fram mot att komma till Sverige och få vara med i ett VM.

Hur ser Chris Nilans liv ut idag?
– Jag har ett väldigt bra liv där jag bland annat jobbar åt radion när Montréal Canadiens spelar. Jag har tre fantastiskt fina barn och många lika fina barnbarn som gör att livet är väldigt roligt.


TV: Victor Hedman om ilskan efter Stanley Cup-finalen

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 06 december
19:05 Luleå - Jukurit Champions Hockey League
onsdag 07 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 New Jersey Devils - Chicago Blackhawks NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Ottawa Senators - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Florida Panthers NHL
02:30 Dallas Stars - Toronto Maple Leafs NHL
04:00 Anaheim Ducks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Montreal Canadiens NHL
19:00 Almtuna - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Djurgården - Linköping SDHL
torsdag 08 december
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:00 Calgary Flames - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Boston Bruins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Vegas Golden Knights - New York Rangers NHL
04:30 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
19:00 HV 71 - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Oskarshamn SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Malmö - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Brynäs SHL
19:00 Luleå - Leksand SHL
19:00 Rögle - Växjö SHL
fredag 09 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Los Angeles Kings NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Nashville Predators NHL
01:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
02:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
02:30 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
19:00 BIK Karlskoga - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - HV 71 SHL
lördag 10 december
01:00 Columbus Blue Jackets - Calgary Flames NHL
01:00 Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:00 Washington Capitals - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:30 Arizona Coyotes - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers NHL
12:00 Luleå - Leksand SDHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
15:15 Timrå - Leksand SHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Brynäs SDHL
18:00 Oskarshamn - Örebro SHL
18:00 Brynäs - Växjö SHL
18:00 Färjestad - Frölunda SHL
18:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
18:00 Luleå - Malmö SHL
19:30 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
19:45 Kloten - Servette National League
20:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
22:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 11 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Calgary Flames NHL
01:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
15:30 Luleå - Brynäs SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
21:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
00:00 Florida Panthers - Seattle Kraken NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Los Angeles Kings NHL
måndag 12 december
01:00 Winnipeg Jets - Washington Capitals NHL
01:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Boston Bruins NHL
19:00 Västervik - Modo Hockeyallsvenskan
tisdag 13 december
01:00 Pittsburgh Penguins - Dallas Stars NHL
01:00 Montreal Canadiens - Calgary Flames NHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:30 Ottawa Senators - Anaheim Ducks NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:00 St Louis Blues - Nashville Predators NHL
19:00 Djurgården - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:05 Frölunda - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 14 december
01:00 Tampa Bay Lightning - Seattle Kraken NHL
01:00 New Jersey Devils - Dallas Stars NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Anaheim Ducks NHL
01:00 Buffalo Sabres - Los Angeles Kings NHL
01:00 Boston Bruins - New York Islanders NHL
01:00 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Nashville Predators - Edmonton Oilers NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
03:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
04:30 San Jose Sharks - Arizona Coyotes NHL
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten