Kanada slog ärkerivalen USA i VM-finalen.
Dam-VM 2022

Kanada vinner VM-guld – finalbesegrade USA

I gruppspelet tappade Kanada en tvåmålsledning mot ärkerivalen USA. Den historien upprepade sig inte i finalen, då kanadensiskorna lyckades hålla ifrån och vinna med 2–1. Därmed säkrade man nationens tolfte VM-guld.

Under gruppspelet åkte Kanada på en tuff smäll mot USA, då man tappade vad som såg ut att vara en stabil tvåmålsledning till en 2–5-förlust. Lagom till finalen mot ärkerivalen verkade Kanada ha lärt sig läxan.

Efter en mållös förstaperiod lyckades kanadensiskorna gå ifrån till en 2–0-ledning i mittperioden genom två mål av Brianne Jenner. Till skilllnad från gruppspelsmatchen släppte Kanada aldrig greppet om matchen, även om USA fick in en reducering i slutskedet av den andra perioden.

Andra raka VM-guldet

I den tredje perioden lyckades USA inte få hål på Ann-Renée Desbiens, vilket innebar att Kanada säkrade sitt andra raka VM-guld. Finalsegern innebar även att nationen säkrade en guldtrippel, då man förutom VM-guldet även bärgade OS-guldet i vintras, samtidigt som U18-landslaget vann JVM under året gång.

– Våra två bästa matcher var våra två sista matcher. Det är så man vill ha det i ett mästerskap. Det var inte helt lätt alla gånger och det såg annorlunda ut jämfört med OS och vårt senaste VM-guld, men vi lyckades ändå hitta en väg, säger tvåmålsskytten Brianne Jenner till IIHF:s hemsida.

Brons för Tjeckien

I gårdagens bronsmatch lyckades Tjeckien besegra Schweiz för att säkra nationens första medalj i en VM-turnering. Natálie Mlýnková spelade en huvudroll i segern, då hon stod för två mål i 4–2-segern.

Brynäs tidigare stjärna Katerina Mrazova stod för assisten på Mlynkovas fullträffar.

USA – Kanada 1–2 (0–0, 1–2, 0–0)
USA: Abby Roque.
Kanada: Brianne Jenner (2).

Schweiz – Tjeckien 2–4 (1–2, 0–2, 1–0)
Schweiz: Alina Marti, Nicole Vallario.
Tjeckien: Natalie Mlynkova (2), Daniela Pejsova, Vendula Pribylova.

Uppgifter: Svensken vill lämna Rangers