Linus Ullmark berättar öppenhjärtat om sorgen efter pappans bortgång.
Foto: Bildbyrån/Maxim Thore
NHL

Linus Ullmark om ensamheten och sorgen efter pappans bortgång

ANNONS

I januari 2021 förlorar Linus Ullmark sin pappa efter en tids sjukdom. I sitt alldeles eget semesterprat i Radio Örnsköldsvik berättar den 29-årige NHL-målvakten om den jobbiga perioden då han alldeles ensam tvingades sörja bortgången från Nordamerika, oförmögen att resa hem till Sverige på grund av pandemin.
– Tårarna rinner längs kinderna och jag skriker ut min kärlek och förtvivlan i kudden. Jag känner mig som ett barn igen och vill bara att någon ska hålla om mig. Vem som helst. Men det är bara jag. Ensam, säger han om ögonblicket efter att ha fått det smärtsamma beskedet.   

Det är januari 2021.

NHL-säsongen 2020/21 ska till att inledas – kraftigt försenad på grund av den rådande pandemin. 

Linus Ullmark, i dag i Boston Bruins, gör sig redo för att återvända till Nordamerika och Buffalo Sabres. Han beslutar sig i samråd med hustrun Moa för att lämna familjen, med sonen Harry och dottern Lily, hemma i Järved utanför Örnsköldsvik och reser därför över till Buffalo alldeles själv. Väl på plats får han sitta i karantän i två veckor för att försäkra sig och alla andra om att han inte har covid-19.

En av dagarna i karantän har Linus Ullmark planerat in en testkörning av en Porsche han “var helt förälskad i”. Planerna förändras dock drastiskt när han fick ett telefonsamtal från sin mamma.

– Med gråten i rösten berättar hon att pappa blivit inlagd på sjukhus: Det ser inte bra ut och läkarna vet inte hur länge pappa har kvar. Helt plötsligt lät det inte roligt att testköra den där Porschen, berättar Ullmark i Radio Örnsköldsviks semesterprat.

Målvakten berättar hur han direkt efter samtalet från sin mamma kontaktar Buffalo Sabres psykolog samt familj och vänner för att få stöttning.

– En av de jobbigaste sakerna i livet är att veta att något hemskt ska hända, men du vet inte när eller var det kommer att hända. För mig var det här just det. Jag levde jämt med en oro att pappa skulle lämna oss, säger Ullmark.
– Men samtidigt som det här gnager i mig vid sidan av isen har jag även ett arbete som kräver hundra procent av min koncentration varje gång jag kliver på isen. Genom att jag jobbade hårt med mina tankar och känslor kunde jag känna en frid inom mig när jag klev in genom portarna till hockeyhallen. Hallen blev en plats för glädje, skratt och hundra procent fokus på vad jag skulle göra just nu. Inga tankar på vad som skulle hända eller vad som har hänt.

"Väl ute på isen märker jag att något är fel"

Ullmarks 63-åriga pappa, som haft flera komplikationer med hälsan, är inlagd på sjukhus under några veckor av ovisshet och oro.

– Tiden går och mamma uppdaterar mig lite nu och då om pappas status för dagen. Under ett av tillfällen tar jag till vara på det och säger några väl valda ord till honom och tar även mitt farväl. 
– Ungefär två veckor efter att mamma ringt och lämnat de hemska nyheterna gör jag mig i ordning för att åka på bortaresa till Philadelphia som vilken vanlig resa som helst. Natten passerar och vi tar oss till arenan för att göra vår morgonvärmning. 
– Väl ute på isen märker jag att något är fel, väldigt fel. Jag kan inte fokusera, pucken krymper och när jag väl gör räddningar går skotten rakt genom skydden och det smärtar på stället de träffar. Av någon anledning har jag alltid varit dålig på isen när pappa mått dåligt av sina sjukdomar. Jag vet inte, men det har bara varit så genom tiderna. 

När han sedan kommer av isen märker han att han har ett missat samtal från sin mamma. 

– Livet springer ur min själ när jag lägger ihop ett och ett och jag ringer mamma direkt.

Där får han beskedet att hans pappa lämnat jordelivet. Han tar sig tillbaka till hotellet i Philadelphia och bryter ihop.

– Tårarna rinner längs kinderna och jag skriker ut min kärlek och förtvivlan i kudden. Jag känner mig som ett barn igen och vill bara att någon ska hålla om mig. Vem som helst. Men det är bara jag. Ensam.

Linus Ullmark efter den känslosamma vinsten mot Washington. Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports

“Jag skriker ut alltihop”

Det Ullmark snabbt upptäcker i sin sorg är att han mår bättre av att prata om sina känslor, att uttrycka vad som pågår inom honom. Det blir även bättre av det stöd och den empati han får av lagkamraterna och människorna runt Buffalo Sabres. 

Efter att ha fått att sörja gör målvakten comeback. I sin andra match tillbaka besegrar Buffalo Washington Capitals efter en straffläggning. När Ullmark stoppar den sista straffen upplever han en explosion av känslor.

– Känslorna svallar återigen över, men den här gången är det tacksamhet, glädje, lättnad och stolthet. Jag skriker ut alltihop, lutar mig tillbaka och tittar uppåt. Just i den stunden kändes det verkligen som jag hade någon som tittade ned på mig.

Linus Ullmark berättar vidare att han länge hade svårt att förhålla sig till faderns bortgång. På grund av pandemin fick han aldrig chansen att ta farväl på riktigt. 

– Jag hade inte personligen sett honom ligga där, stillsam och fridfull, på sjukhussängen. Jag hade bara fått det berättat för mig, och även om jag med hundra procent logiskt tänkande visste att han inte fanns bland oss mer fanns det fortfarande en liten del av mig som tvekade. Det är här begravningar kommer in.

Han kan inte resa hem och delta på begravningen i fysisk form, utan får medverka digitalt.

– Jag kliver upp kvart i fyra på natten, sätter på mig kostym och finskor, sätter mig framför datorn och klickar på länken som mamma skickat så jag kan delta via videolänk. Mitt i allting kommer jag på mig själv att tänka hur surrealistisk den här situationen är. Begravningen görs, videon blir svart och jag känner att kapitlet är inte färdigskrivet ännu. Jag fick inte avslutet man får efter en begravning – allt känns likadant som innan.

“Tystnaden omfamnar mig som ett kallt täcke”

Till råga på allt blir han skadad och tvingas tillbringa mer tid ensam eftersom han inte kan träna, resa eller spela med lagkamraterna. Det sätter spår i det mentala tillståndet.

– Instinkten om att fly började växa inom mig, fly från allt det onda jag varit med om och all den smärta jag känt. Fly från tystnaden och ensamheten. Det gick rätt så bra så länge jag sysselsatte mig med datorspelande eller tv-tittande. Men så fort jag lägger mig på sängen omfamnar tystnaden mig som ett kallt täcke och känslorna knackar på igen med min nemesis ensamheten längst fram i spetsen. Det här var det största och längsta slaget jag krigade med under säsongen, tystnaden och ensamheten.

Det krävdes lång tid och många samtal med psykologen för att hitta vägen ur det svarta hålet. Till slut känner Ullmark att han har verktygen för att ta sig vidare, och dessutom göra det ännu starkare. 

På grund av olika skador blir det bara 20 matcher för honom under den till 56 matcher nedkortade grundserien. Säsongen blir därför mer av transportsträcka mot den efterlängtade hemkomsten och återföreningen med familjen som han inte sett på väldigt länge.

När han väl möter upp dem på Umeå flygplats efter en milt sagt jobbig tid i Nordamerika blir det ett slags uppvaknande.

– Tårarna börjar rinna och jag omfamnar mina älskade barn som jag inte sett på fem månader. Livet kommer tillbaka och det känns som mina barn har väckt mig ifrån den hemska mardrömmen som jag varit fast i.

Lyssna på hela Linus Ullmarks semesterprat här.


TV: John Klingbergs första ord efter flytten

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 08 december
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan
lördag 16 december
01:00 New York Rangers - Anaheim Ducks NHL
01:30 Carolina Hurricanes - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
02:00 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
03:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres NHL
14:00 Finland - Sverige Swiss Ice Hockey Games
18:00 Schweiz - Tjeckien Swiss Ice Hockey Games
20:00 Minnesota Wild - Vancouver Canucks NHL