Linus Ullmark berättar öppenhjärtat om sorgen efter pappans bortgång.
Foto: Bildbyrån/Maxim Thore
NHL

Linus Ullmark om ensamheten och sorgen efter pappans bortgång

I januari 2021 förlorar Linus Ullmark sin pappa efter en tids sjukdom. I sitt alldeles eget semesterprat i Radio Örnsköldsvik berättar den 29-årige NHL-målvakten om den jobbiga perioden då han alldeles ensam tvingades sörja bortgången från Nordamerika, oförmögen att resa hem till Sverige på grund av pandemin.
– Tårarna rinner längs kinderna och jag skriker ut min kärlek och förtvivlan i kudden. Jag känner mig som ett barn igen och vill bara att någon ska hålla om mig. Vem som helst. Men det är bara jag. Ensam, säger han om ögonblicket efter att ha fått det smärtsamma beskedet.   

Det är januari 2021.

NHL-säsongen 2020/21 ska till att inledas – kraftigt försenad på grund av den rådande pandemin. 

Linus Ullmark, i dag i Boston Bruins, gör sig redo för att återvända till Nordamerika och Buffalo Sabres. Han beslutar sig i samråd med hustrun Moa för att lämna familjen, med sonen Harry och dottern Lily, hemma i Järved utanför Örnsköldsvik och reser därför över till Buffalo alldeles själv. Väl på plats får han sitta i karantän i två veckor för att försäkra sig och alla andra om att han inte har covid-19.

En av dagarna i karantän har Linus Ullmark planerat in en testkörning av en Porsche han “var helt förälskad i”. Planerna förändras dock drastiskt när han fick ett telefonsamtal från sin mamma.

– Med gråten i rösten berättar hon att pappa blivit inlagd på sjukhus: Det ser inte bra ut och läkarna vet inte hur länge pappa har kvar. Helt plötsligt lät det inte roligt att testköra den där Porschen, berättar Ullmark i Radio Örnsköldsviks semesterprat.

Målvakten berättar hur han direkt efter samtalet från sin mamma kontaktar Buffalo Sabres psykolog samt familj och vänner för att få stöttning.

– En av de jobbigaste sakerna i livet är att veta att något hemskt ska hända, men du vet inte när eller var det kommer att hända. För mig var det här just det. Jag levde jämt med en oro att pappa skulle lämna oss, säger Ullmark.
– Men samtidigt som det här gnager i mig vid sidan av isen har jag även ett arbete som kräver hundra procent av min koncentration varje gång jag kliver på isen. Genom att jag jobbade hårt med mina tankar och känslor kunde jag känna en frid inom mig när jag klev in genom portarna till hockeyhallen. Hallen blev en plats för glädje, skratt och hundra procent fokus på vad jag skulle göra just nu. Inga tankar på vad som skulle hända eller vad som har hänt.

"Väl ute på isen märker jag att något är fel"

Ullmarks 63-åriga pappa, som haft flera komplikationer med hälsan, är inlagd på sjukhus under några veckor av ovisshet och oro.

– Tiden går och mamma uppdaterar mig lite nu och då om pappas status för dagen. Under ett av tillfällen tar jag till vara på det och säger några väl valda ord till honom och tar även mitt farväl. 
– Ungefär två veckor efter att mamma ringt och lämnat de hemska nyheterna gör jag mig i ordning för att åka på bortaresa till Philadelphia som vilken vanlig resa som helst. Natten passerar och vi tar oss till arenan för att göra vår morgonvärmning. 
– Väl ute på isen märker jag att något är fel, väldigt fel. Jag kan inte fokusera, pucken krymper och när jag väl gör räddningar går skotten rakt genom skydden och det smärtar på stället de träffar. Av någon anledning har jag alltid varit dålig på isen när pappa mått dåligt av sina sjukdomar. Jag vet inte, men det har bara varit så genom tiderna. 

När han sedan kommer av isen märker han att han har ett missat samtal från sin mamma. 

– Livet springer ur min själ när jag lägger ihop ett och ett och jag ringer mamma direkt.

Där får han beskedet att hans pappa lämnat jordelivet. Han tar sig tillbaka till hotellet i Philadelphia och bryter ihop.

– Tårarna rinner längs kinderna och jag skriker ut min kärlek och förtvivlan i kudden. Jag känner mig som ett barn igen och vill bara att någon ska hålla om mig. Vem som helst. Men det är bara jag. Ensam.

Linus Ullmark efter den känslosamma vinsten mot Washington. Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports

“Jag skriker ut alltihop”

Det Ullmark snabbt upptäcker i sin sorg är att han mår bättre av att prata om sina känslor, att uttrycka vad som pågår inom honom. Det blir även bättre av det stöd och den empati han får av lagkamraterna och människorna runt Buffalo Sabres. 

Efter att ha fått att sörja gör målvakten comeback. I sin andra match tillbaka besegrar Buffalo Washington Capitals efter en straffläggning. När Ullmark stoppar den sista straffen upplever han en explosion av känslor.

– Känslorna svallar återigen över, men den här gången är det tacksamhet, glädje, lättnad och stolthet. Jag skriker ut alltihop, lutar mig tillbaka och tittar uppåt. Just i den stunden kändes det verkligen som jag hade någon som tittade ned på mig.

Linus Ullmark berättar vidare att han länge hade svårt att förhålla sig till faderns bortgång. På grund av pandemin fick han aldrig chansen att ta farväl på riktigt. 

– Jag hade inte personligen sett honom ligga där, stillsam och fridfull, på sjukhussängen. Jag hade bara fått det berättat för mig, och även om jag med hundra procent logiskt tänkande visste att han inte fanns bland oss mer fanns det fortfarande en liten del av mig som tvekade. Det är här begravningar kommer in.

Han kan inte resa hem och delta på begravningen i fysisk form, utan får medverka digitalt.

– Jag kliver upp kvart i fyra på natten, sätter på mig kostym och finskor, sätter mig framför datorn och klickar på länken som mamma skickat så jag kan delta via videolänk. Mitt i allting kommer jag på mig själv att tänka hur surrealistisk den här situationen är. Begravningen görs, videon blir svart och jag känner att kapitlet är inte färdigskrivet ännu. Jag fick inte avslutet man får efter en begravning – allt känns likadant som innan.

“Tystnaden omfamnar mig som ett kallt täcke”

Till råga på allt blir han skadad och tvingas tillbringa mer tid ensam eftersom han inte kan träna, resa eller spela med lagkamraterna. Det sätter spår i det mentala tillståndet.

– Instinkten om att fly började växa inom mig, fly från allt det onda jag varit med om och all den smärta jag känt. Fly från tystnaden och ensamheten. Det gick rätt så bra så länge jag sysselsatte mig med datorspelande eller tv-tittande. Men så fort jag lägger mig på sängen omfamnar tystnaden mig som ett kallt täcke och känslorna knackar på igen med min nemesis ensamheten längst fram i spetsen. Det här var det största och längsta slaget jag krigade med under säsongen, tystnaden och ensamheten.

Det krävdes lång tid och många samtal med psykologen för att hitta vägen ur det svarta hålet. Till slut känner Ullmark att han har verktygen för att ta sig vidare, och dessutom göra det ännu starkare. 

På grund av olika skador blir det bara 20 matcher för honom under den till 56 matcher nedkortade grundserien. Säsongen blir därför mer av transportsträcka mot den efterlängtade hemkomsten och återföreningen med familjen som han inte sett på väldigt länge.

När han väl möter upp dem på Umeå flygplats efter en milt sagt jobbig tid i Nordamerika blir det ett slags uppvaknande.

– Tårarna börjar rinna och jag omfamnar mina älskade barn som jag inte sett på fem månader. Livet kommer tillbaka och det känns som mina barn har väckt mig ifrån den hemska mardrömmen som jag varit fast i.

Lyssna på hela Linus Ullmarks semesterprat här.


TV: John Klingbergs första ord efter flytten

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 29 september
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
lördag 01 oktober
13:00 AIK - Luleå SDHL
15:15 Luleå - Växjö SHL
15:15 Timrå - Färjestad SHL
15:15 HV 71 - Oskarshamn SHL
15:30 Linköping - Brynäs SDHL
16:00 Göteborg - Djurgården SDHL
17:30 SDE - Modo SDHL
18:00 Rögle - Linköping SHL
18:00 Örebro - Skellefteå SHL
18:00 Frölunda - Leksand SHL
18:00 Västerås - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
söndag 02 oktober
13:00 HV 71 - Djurgården SDHL
14:00 Göteborg - Linköping SDHL
15:00 Malmö - Brynäs SHL
15:30 AIK - Modo SDHL
16:10 SDE - Luleå SDHL
måndag 03 oktober
03:00 Ostersund - Vastervik Hockeyallsvenskan
03:00 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
tisdag 04 oktober
18:00 Ålborg - Luleå Champions Hockey League
18:05 Rögle - Zürich Champions Hockey League
19:00 Kristianstad - Djurgården Hockeyallsvenskan
20:00 Belfast - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 05 oktober
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Boston Bruins NHL
torsdag 06 oktober
19:00 Brynäs - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Timrå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 Örebro - HV 71 SHL
19:00 Linköping - Oskarshamn SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten