Bildbyrån
2000-talets drafter

KARLSSON: Draften år 2012 - så hade den sett ut idag

I artikelserien "2000-talets drafter" väljer Måns Karlsson en ny förstarunda från alla drafter under 2000-talet som uppladdning inför årets draft. Idag: 2012.

NHL-draften 2012 går inte direkt till historien som den vassaste. Visst, det finns väldigt många gedigna NHL-spelare idag som valdes i draften då - men oj, vad många lag som gjorde bort sig med sina toppval.

Som de flesta känner till var det Nail Jakupov som gick etta. Han ses som ett av de sämsta förstavalen, kanske till och med det allra sämsta, i historien. Tvåa gick Ryan Murray, som visserligen är en bra NHL-back. Trea tingades Alex Galchenyuk  som visserligen hade några riktigt fina säsonger, men som haft en brant utförsbacke de senaste åren. Och fyra gick Griffin Reinhart - som bara spelade 37 NHL-matcher och idag för en ganska anonym tillvaro i Tyskland.

Överlag är det väldigt få superstjärnor i dagens NHL som draftades 2012. Det var, såhär i efterhand, framför allt en stark målvaktsdraft. Det finns också några backar som nog kan anses hålla världsklass - men på forwardssidan är stjärnorna få. All respekt till Filip Forsberg - men faktumet att han är den ganska klart största forwardsstjärnan säger inte lite.

Fanns det några floppar då? Ja, utöver de redan nämnda lär vi framför allt nämna Henrik Samuelsson  Svensk-amerikanen tingades som spelare 27 - men gjorde bara tre matcher i NHL. Det är minst av alla spelare i förstarundan. Så trots att det var en så svag draft har väldigt många spelare ändå etablerat sig i ligan.

23 svenska spelare valdes. Tio av dem har spelat i NHL, men det är väl egentligen bara sju som kan ses som etablerade. Bara tre tar dock plats på min lista här.

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
659 kr / år
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: