Valtteri Filppula.
Foto: Maxim Thore/Bildbyrån
VM 2022

Valtteri Filppula första finländare i "Triple Gold Club"

ANNONS

Finland har numera också en spelare i “Triple Gold Club”. 
I och med VM-triumfen har Valtteri Filppula nämligen vunnit Stanley Cup, OS-guld och VM-guld som första finländare genom tiderna. 
– Det här är någonting som man aldrig kommer kunna ta ifrån mig, säger 38-åringen till Viaplay. 

Det skrivs massvis av finsk ishockeyhistoria i och med kvällens VM-triumf. Finland vann sitt första VM-guld på hemmais, och vann för första gången OS-guld och VM-guld samma år. 

En spelare som då också skrivs in i historieböckerna är 38-årige Valtteri Filppula

I och med segern i finalen mot Kanada så säkrar Filppula nämligen sin plats i “Triple Gold Club” som den första finländaren genom tiderna att ha vunnit Stanley Cup, OS-guld och VM-guld. 

Han hade vunnit Stanley Cup med Detroit Red Wings 2008 och var sedan med vid båda årets triumfer där han var med och vann Finlands första OS-guld och deras fjärde VM-guld. 

– Det känns bra såklart. Jag kan bara tacka mina lagkamrater, detta hade inte hänt inte utan dem. Jag har varit lyckligt lottad att ha fått spela i flera bra lag. Det här är någonting som man aldrig kommer kunna ta ifrån mig så jag är naturligtvis väldigt glad över det, säger Filppula till Viaplay.

”Svårt att sätta ord på”

Det blev en galen finalmatch då Finland gick upp till en 3-1-ledning men tappade till 3-3 precis i slutet av matchen för att tvinga fram en förlängning. Väl där var det sedan Sakari Manninen som klev fram och sköt segermålet. 

Efteråt hade Valtteri Filppula svårt att sätta ord på känslorna över att ha vunnit VM-guld hemma i Finland. 

– Wow, vilken match. Det blev lite nervigt på slutet så därför var det väldigt skönt att se pucken gå in på slutet.
– Det är svårt att sätta ord på, fansen har varit grymma hela turneringen. De har varit lika vilda både första och sista dagen. Det är häftigt att se.

Det är nu 30 spelare som är med i den exklusiva Triple Gold Club i form av elva kanadensare, nio svenskar, sju ryssar, två tjecker och en finländare. Här finns hela listan över medlemmarna i Triple Gold Club


TV: Sam Hallam: "En chans jag inte ville missa"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL