Tre Kronor upp i topp – efter Nylanders fullträff

Det blev seger i gruppspelsavslutningen, men de tre poängen satt långt inne mot Lettland. Tre Kronor vann med 1–0 efter att William Nylander blivit matchens enda målskytt i powerplay.
– Det var viktigt. Om man inte gör två mål viktigt blir det en tajt match, säger matchvinnaren.

TAMMERFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor avslutade gruppspelet i Tammerfors med en seger. Linus Ullmark räddade 21 skott för att hålla in första nolla i Tre Kronor-tröjan, medan William Nylander blev Sveriges enda målskytt i 1–0-segern över Lettland.

– Det är som vilken match som helst. Vi kan vinna med 6–5 – för mig spelar den ingen roll, säger Linus Ullmark till Viaplay.

Segern innebär att Tre Kronor avancerar till förstaplatsen i grupp B, men landslaget kan dock tappa topplatsen till värdnationen Finland i händelse av finsk seger mot Tjeckien i kväll.

Nytt mål av Nylander

Efter en mållös förstaperiod kunde William Nylander öppna matchens målskytte med fem minuter kvar att spela av mittperioden. När Tre Kronor fick chansen i powerplay så lyckades Nylander överlista en skymd Arturs Silovs med ett rappt handledsskott.

Målet var Nylanders andra i turneringen och Tre Kronors åttonde i spelformen.

– Vi flyttar pucken bra. Vi hade flera lägen. Det var bara att fortsätta bygga på det, säger Torontostjärnan i den mixade zonen efter matchen.

Just powerplayspelet har fått ett rejält lyft sedan Nylander anslöt. Fem av de åtta PP-målen har kommit med nummer 88 på isen. Och då har han bara spelat två matcher.

– Han är jättebra i powerplay. Han är ett hot i varje byte och motståndarna respekterar honom extremt mycket. Det öppnar upp för alla spelare, konstaterar Rasmus Dahlin

Nylander var sedan nära att också utöka ledningen till 2–0 tidigt i den tredje perioden, men då lyckades Silovs få klubbskaftet på den svenska storstjärnans avslut. 

“Vi löste det på ett bra sätt”

Lettland var sedan nära att kvittera matchen i slutskedet av matchen, men Leksands backvärvning Anton Lindholm lyckades rädda pucken på mållinjen och därmed bibehålla Ullmarks nolla.

– Man vet att det kommer att komma tillfällen när motståndarna pressar på. Speciellt när det står 1–0 i till vår fördel. Vi löste det på ett bra sätt och satte bra press på dem, säger Ullmark i TV6.

Efter matchen utvecklade han sina tankar kring matchen, i den mixade zonen.

– Det är alltid svårt att spela mot sådana här lag som har igelkottsförsvar. Du får många lägen men ändå inte. Men jag tycker vi jobbade på bra, och spelade ett moget försvarsspel. Vi släpper inte till allt för mycket.

För Lettland innebär förlusten att nationen missar slutspel. Tre Kronor, å sin sida, kommer att ställas mot antingen Danmark, Kanada eller Slovakien i kvartsfinalen. De avslutande gruppspelsmatcherna spelas i eftermiddag och i kväll.

– Vi tog med oss tre poäng och sätter oss i en bra sits. Vi glömmer det här och går vidare – det är slutspelet som gäller, säger backstjärnan Rasmus Dahlin efter matchen.
– Vi har tagit nästan så många poäng som vi kan. Vi har spelat bra hockey.

Sverige – Lettland 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)
Sverige: William Nylander.
Lettland:

Se William Nylanders fullträff i videospelaren ovan.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: