Är Patrik Laine i Columbus för att stanna?
Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports
NHL med Uffe Bodin
Uffe Bodin om Columbus Blue Jackets säsong 2021-22

John Tortorella lämnade och Seth Jones blev borttrejdad. Columbus Blue Jackets cementerade därmed sin plats utanför slutspelet. Någon rebuild är det egentligen inte tal om än. Men en pånyttfödd Patrik Laines framtid i klubben kan mycket väl avgöra vilken riktning Blue Jackets väljer framöver.

  • “Sorg och förändring”
  • “NHL:s coolaste statistikrad”
  • “Årets svenska NHL-comeback”
  • “Tre svenskar som går en oviss NHL-framtid till mötes”

Det var ett år av förändring och sorg för Columbus Blue Jackets. Efter fjolårets misslyckade säsong, där man var ett av ligans sämsta lag, bröt klubben med demoncoachen John Tortorella och tog samtidigt avsked av mångåriga nyckelspelare som Seth Jones (Chicago) och Cam Atkinson (Philadelphia). Tiden fram till säsongen präglades inte minst av lagets lettiske målvakt Matiss Kivlenieks tragiska dödsfall. Blott 24 år gammal avled han under ett fjärde juli-firande i Michigan då han träffades av en fyrverkeripjäs. Mitt framför ögonen på sin nära vän och målvaktskollega Elvis Merzlikins.

Säsongen kom att bli muntrare. Under nye coachen Brad Larsens ledning var Blue Jackets ett lag som kunde skaka om även de bästa motståndarna, men bristen på defensiv stabilitet – bara fyra lag i ligan släppte in fler mål – gjorde att man aldrig kom nära en slutspelsplats.

Klubben har fina framtidsutsikter tack vare en hel del talangfulla spelare som redan börjat göra avtryck i NHL. Men det är antagligen finske stjärnan Patrik Laine som avgör hur snabbt klubben rör sig framåt. Hans beslut i sommar kommer sannolikt att bli vägledande för general managern Jarmo Kekäläinens arbete framgent.

Utifrån åtta olika kategorier analyserar Uffe Bodin samtliga 32 NHL-lag efter säsongen. 

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
659 kr / år
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: