SDHL Awards
Linnea Johansson
Foto: Ronnie Rönnkvist.
Elite Prospects Award

Linnea Johansson - vinnare av Eliteprospects Award 2022

ANNONS

Maja Nylén Persson. Josefin Bouveng. Nu kan vi addera ytterligare en vinnare av Eliteprospects Award - priset som går till SDHL:s bästa junior. 2022 års vinnare är Linköpings forward Linnea Johansson.
– Det är alltid kul att bli uppmärksammad på det sättet, säger hon till hockeysverige.se.
– Hon har verkligen tagit kliv den här säsongen, säger fjolårets vinnare Josefin Bouveng.

VÄRTAHAMNEN/STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Priset Eliteprospects Award har på damsidan delats ut sedan 2019. Priset går till den av en jury utsedd till SDHL:s bästa junior. Tidigare pristagare har varit Maja Nylén Persson 2019 och 2020 samt Josefin Bouveng 2021. 

På herrsidan har priset delats ut sedan 2013. Där har vinnarna hetat William Karlsson, Alexander Wennberg, Axel Holmström, Gustav Forsling, Joel Eriksson Ek, Elias Pettersson, Emil Bemström, Nils Lundkvist och Moritz Seider

Årets jury på damsidan bestod av Erika Holst, coach för Frölunda, SDHL:s sportchef Gizela Ahlgren Bloom, Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg, U18-landslagets förbundskapten Madeleine Östling, SVT:s Maria Rooth, Ylva Martinsen från Norska ishockeyförbundet samt Lisa Hedengren, Måns Karlsson och Ronnie Rönnkvist från hockeysverige.se.

Vinnare 2022 blev Linnéa Johansson Linköping. På 32 matcher svarade 20-åringen från Ljungby för 13 mål och totalt 31 poäng. 

Linnea Johansson prisades på SDHL Awards.

Josefin Bouveng om vinnaren:
– Jag har sett Linnéa dels i LHC, men ännu mer i landslaget och hon har verkligen tagit kliv den här säsongen. Fått en större roll både i landslaget och LHC och blivit bättre både offensivt och defensivt. Hon är en bra tvåvägsspelare som är stark på pucken. och jag tycker att det är välförtjänt att hon får priset.
– Hon har passat in väldigt bra i landslaget. Vi känner varandra från det vi var väldigt unga och spelat ihop sedan U18. Hon är en jättesnäll tjej som har tävlingsskallen på isen, men kan ändå släppa det utanför.

“Ett kvitto på att jag gjort något bra”

Linnéa Johansson:
– Priset är ett kvitto på att jag har gjort något bra den här säsongen. Jag har haft ett bra år med mina lagkamrater och vi har verkligen haft en bra grupp. Det är himla kul att få det här priset, berättar Linnéa Johansson som givetvis blev mycket glad då hon fick samtalet att det var hon som vunnit priset 2022. 
– Det är alltid kul att bli uppmärksammad på det sättet. Sedan kanske jag hade velat ha en guldhjälm och sett att vi hade gått lite längre i slutspelet. Givetvis är det här ett väldigt fint pris och flera duktiga spelare som vunnit det innan. Jag är väldigt ärad att få vara en av dom. 

Tidigare pristagare var alltså Maja Nylén-Persson och Josefin Bouveng. 
– Det är två otroligt bra hockeyspelare. Jag har haft äran att spela med både Maja och Bouveng sedan U18. Det har varit himla kul att se deras utveckling och att vi tar damhockeyn framåt på ett väldigt bra sätt. 

De tidigare prisvinnarna.  Foto: Ronnie Rönnkvist.

Vad betyder det för damhockeyn att det numera även delas ut ett antal individuella pris?
–Det är jättebra. Utåt sett ser man mer och mer om det i media. Vi får liknande priser som herrarna. Lite annorlunda, men i princip samma. Det är jätteviktigt att det profileras på samma vis som herrarna. 
– Jag tror också det är jätteviktigt för damhockeyn att vi är här (SDHL-galan) idag och samlas för att spela in en sändning där olika priser kommer delas ut.

Toppade formen efter OS

Finalerna i den här säsongens SDHL har inneburit en stor succé både publikt och sportsligt, något som Linnéa Johansson gläds mycket åt. 
– Jag tror utvecklingen för damhockeyn ligger mycket på klubbarna. Om vi kollar på Luleå och Brynäs så gjorde dom verkligen något bra runt varje match. Då fick vi också se att folk verkligen slöt upp. 
– Det handlar mycket om marknadsföring av matcherna och stöd från klubbarnas styrelser, vilket är viktigt. Jag tror att dom två klubbarna verkligen har det och lyckades väldigt bra med det här i slutspelet. 

Hur ser du på din egen säsong i Linköping?
– Den började lite knackigt. Jag har haft lite skador och sjukdomar. Dessutom har det varit mycket camper med landslaget så det har hela tiden hakat i och någonting har hänt efter det andra. Jag har inte riktigt hunnit sitta ner riktigt mellan allt som hänt. 
– Efter OS började det gå bättre och jag började toppa min form. Det var jättekul i slutändan av säsongen och att jag då fick ut min kapacitet på isen. 

Vad har du utvecklat mest under säsongen?
– Jag tror nog att det är lugnet i mig själv. Jag har fått mycket hjälp från Thomas (Pettersen) som var head coach i Linköping, men även från Uffe (Lundberg) att hitta det här lugnet i mitt spel. 
- När man är yngre är man lite spretig och försöker hitta sin väg. Ju äldre jag blivit desto mer har jag hittat lugnet. Det har varit väldigt kul och skönt att känna att jag kunnat lita på mitt eget spel. 
– Jag har litat på processen. Även om det gick lite knackigt i början av säsongen har jag litat på mitt spel. Sedan blev det också bättre i slutet. 

 Foto: Ronnie Rönnkvist.

Linnéa Johansson fick även vara med Damkronorna i OS där Sverige tog sig till kvartsfinal. 
– Att komma med till OS och sätta på sig den tröjan har varit en dröm sedan barnsben. Nu var många av mina idoler som jag haft sedan jag var liten med. Bland annat träffade jag (Johanna) Fällman som jag har en fan-bild med sedan jag var liten, säger Linköpingsforwarden med ett leende och fortsätter:
– Det var väldigt kul att få dela OS med den grupp vi åkte dit med. Givetvis var det en stor händelse och något jag kommer bära med mig under resten av livet.

“Morot att få den matchen”

I OS svarade hon för en assist på fem matcher. 
– Vi pratade mycket om vad vi kunde påverka i olika situationer. Jag tror matchen mot Kanada var den viktigaste vi fick under hela OS. 
– Givetvis var det nog tungt för dom äldre och är i slutet av karriären, men för oss yngre, jag, Bouveng, Maja, var det en väldig morot att få den matchen och se att det är den nivån vi måste upp till. Det gör att vi får ett väldigt driv på hemmaplan. 
– Man kan inte slappna av en sekund utan det gäller att hela tiden pusha, pusha, pusha och hänga med i tempot. 

Lisa Johansson sa i en intervju med hockeysverige.se tidigare att matchen mot Kanada, trots förlust med 11-0, var den roligaste att spela. Något som Linnéa Johansson håller med om. 
– Ja, så var det helt klart. Det var häftigt att gå ut till den matchen. Innan delade vi mycket tankar inom gruppen, hur det skulle vara att spela. Dom äldre spelarna sa att det inte gick att beskriva hur det är att spela mot Kanada eller USA utan man måste uppleva det. 
– Det var verkligen sant för man måste uppleva farten och dom här små detaljerna som går så mycket fortare. Får vi en spelare ur balans är deras spelare svåra att ta. En jätteinspirerande match att spela och helt klart den roligaste under hela OS. 

Om inte du skulle fått Elite Prospects Award 2022, vem skulle du gett det till då?
– Det är många unga bra spelare i ligan just nu, men jag är väldigt imponerad av Jenna Raunio i HV71. Hon är en 06:a som klivit in och är en stor och stabil spelare. 
– Hanna Thuvik har ett väldigt bra driv. Jag tror att det handlar väldigt mycket om rollacceptans för henne. I Brynäs har man dom stora stjärnorna och hon ska skapa bättre förutsättningar för dom. Hon har verkligen accepterat den rollen. 
 

Inför debuten i U18-landslaget. Foto: Ronnie Rönnkvist.

TV: Se SDHL Awards här

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL