OS 2022

Ryska laget vidare till semifinal – men Danmark bjöd upp till dans

ANNONS

Det gick som de flesta hade väntat sig i kvartsfinalmötet mellan Ryska laget och Danmark där vårt grannland gick förlorande med 3-1. Dock var det ett Danmark som imponerade och gjorde det svårt för ryssarna.

Det danska laget tog sig efter 3-2-vinsten mot Lettland till sin första OS-kvartsfinal någonsin. En historisk bedrift. Väl där skulle de skulle dock få svårast möjliga motstånd i form av storfavoriten Ryska laget. Men efter morgonens match mellan Slovakien och USA kunde vad som helst hända. Det blev dessvärre ingen ny bragd för Danmark.

Det var Ryska lagets Vadim Sjipatjov som gjorde matchens första mål efter drygt halva perioden. En period som dominerades av det ryska anfallsspelet som kom till 18 avslut, men också den danska målvakten som stod för 17 räddningar. 

Danmark som imponerat stort under turneringens gång lyckades ändå göra match av det, då de tidigt i andra perioden kvitterade genom Frans Nielsen. Den andra perioden var något jämnare tills att Ryska lagets Nikita Nesterov satt 2-1-målet med drygt fem minuter kvar.

“KÄMPAT FÖR VARANDRA”

I den tredje perioden var det ett nytt Danmark som tog isen. De tog över anfallsspelet och var så när på att få ut en kvittering för sin insats. Istället var det Ryska laget som i powerplay lyckades punktera matchen med 3-1-målet från. Vjatjeslav Vojnov. Det är dock den historiska insatsen från Danmark som lever kvar i minnet efter matchen. 

– Vi har verkligen kämpat för varandra i den här turneringen och vi har visat att vi hör hemma på den här nivån. Vi har spelat för varandra som ett lag och det är väldigt speciellt i det här laget, säger Oliver Lauridsen till Ekstrabladet om insatsen i turneringen.

De var i stort sett uträknade i förväg, men lyckades ändå göra det besvärligt för ryssarna. Ryska laget, som nu är i semifinal, kommer få möta vinnaren av eftermiddagens match mellan Sverige och Kanada. 

Ryska laget - Danmark 3-1 (1-0, 2-1, 3-1)
Ryska laget: Vadim Shipachyov, Nikita Nesterov, Viacheslav Voynov.
Danmark: Frans Nielsen.


TV: Så stora medaljchanser har Tre Kronor

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 maj
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL