Sverige besegrade Slovakien
Maxim Thore/BILDBYRÅN
OS 2022

Sverige segrade mot Slovakien – efter storspelet

Sverige kunde bärga andra raka segern i OS-turneringen efter en stabilt insats mot Slovakien där målvakten Magnus Hellberg imponerade.

Efter segern senast mot Lettland väntade under fredagen ett Slovakien för Tre Kronors del i den andra gruppspelsmatchen. Jämfört med i premiären valde Johan Garpenlöv att göra en förändring i den svenska laguppställningen.

Lars Johansson som vaktade målet i öppningsmötet passerades till bänken och istället fick Magnus Hellberg chansen mellan stolparna.

Starten på matchen blev intensiv där Sverige hamnade i vissa bryderier i den egna zonen. I det svenska målet fick Hellberg svara upp och rädda det svenska laget från en mardrömsstart.

Trevande var nog ordet som beskrev den svenska starten bäst.

Men eter drygt elva minuter in på den första perioden fick Sverige till det offensiva spelet. Med en passning i toppklass kunde Lukas Bengtsson servera Joakim Nordström till ett öppet mål.

Stockholmssonen gjorde inga misstag och kunde sätta pucken i nätmaskorna bakom en chanslös Matej Tomek i det slovakiska målet.

En välbehövlig svensk ledning var ett faktum efter en spelmässigt trevande start. Och det skulle komma mera.

I slutminuterna av den första perioden fick Sverige chans till ett längre numerärt överläge i fem mot tre. Här lyckades Lucas Wallmark prickskjuta in 2–0 från nära håll efter ett starkt samarbete tillsammans med Jonathan Pudas och Henrik Tömmernes

Ettan kom, tvåan kom och även trean skulle komma så småningom.

Ja, för med fyra sekunder kvar på klockan av den första perioden kunde Max Friberg raka in 3–0 efter ett starkt arbete framför mål.

Inför den andra perioden valde Slovakien att byta målvakt där Patrik Rybár chansen i målet istället Matej Tomek.

Den andra perioden blev spelmässigt lite mera tillknäppt där slovakerna gick på jakt efter en reduceringspuck och fick till fler och fler etablerade anfall i den offensiva zonen.

Men i det svenska målet fortsatte Magnus Hellberg att svara för ett storspel. Slutddelen av den andra perioden blev till mångt och mycket sönderryckt av utvisningar från de båda lagen.

Även i den tredje perioden blev spelet ganska så tillknäppt där det Sverige spelade mycket på försvar med en stabil kontroll på matchen.

Med drygt två minuter kvar av den tredje perioden kunde också Carl Klingberg sätta spiken i kistan med att sätta 4–0 i öppet mål.

Slovakien kunde dock mäkta med en reducering till 4–1 efter ett rappt avslut i krysset från stortalangen Juraj Slafkovsky

Slutsignalen ljöd och Sverige kunde därmed räkna hem sin andra raka seger i turneringen. Nu väntar en rafflande gruppfinal mot Finland på söndag för svensk del.