Lisa Hedengren
Ronnie Rönnkvist
Damkronorna

Lisa Hedengrens analys inför OS-kvalet: "Har alla nycklar"

ANNONS

Sydkorea, Frankrike och Slovakien är lagen som står emellan Damkronorna och en plats i OS i Bejing. Idag inleds OS-kvalet i Luleå.
– Jag tror att mycket ska till för att Sverige inte ska kliva segrande ur dessa tre matcher, säger hockeysverige.se's expert Lisa Hedengren.

Idag inleds Sveriges resa mot OS 2022. Vinnaren av kvalgruppen med Slovakien, Frankrike och Korea är kvalificerade till OS. Först ut idag är mötet mellan Frankrike och Korea. Matchstart 15.00. Med start 19.00 möts Sverige och Slovakien. 

På lördag möts Frankrike och Slovakien klockan 12.00 och med matchstart 16.00 Sverige mot Korea. 12.00 på söndag ställs Korea mot Slovakien och 19.00 Sverige mot Frankrike. 

Hockeysverige.se:s expert, Lisa Hedengren, har själv spelat två VM-turneringar och totalt 46 matcher med Damkronorna. Hon ser optimistiskt på chanserna för Sverige att ta sig till OS. 
- Innan Sveriges träningslandskamp mot Frankrike var deras chanser väldigt goda. Nu med resultatet 8–0, dessutom med åtta olika målskyttar bakom sig mot det motstånd som kanske möjligen kunde vara hotet i kvalet så känns det som att chansen till en OS-plats är ännu större. 
- Möjligheterna stärks även av hemmafördelen och jag tror att mycket ska till för att Sverige inte ska kliva segrande ur dessa tre matcher, säger Lisa Hedengren som även tittat lite närmare på truppen Ulf Lundberg ställer på benen i Luleå.Målvakter: Sara Grahn, Emma Söderberg, Ida Boman
- Stark uppsättning med blandning av rutin, hunger och talang. Sara Grahn och Emma Söderberg kommer troligtvis båda att få stå under kvalet medan Ida Boman får tidigt i karriären se och lära hur det är att vara med när det gäller.

Sara Grahn. Foto: Bildbyrån.

Backar: Jessica Adolfsson, Linnéa Andersson, Ebba Berglund, Johanna Fällman, Linnea Hedin, Anna Kjellbin, Maja Nylén Persson och Mina Waxin.
- Backsidan har även den en fin blandning mellan rutinen och spets. Det är nog längesen det är tre stycket högerfattade backar i uppställningen vilket ger ytterligare en dimension. 
- Bra mix av defensiva, hårt jobbade backar så som Johanna Fällman och Ebba Berglund, spetsbackar som Maja Nylén Persson och Jessica Adolfsson som under säsongen har visat på fin poängform och kan vara med att bidra framåt.

Linnea Hedin. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Forwards: Josefin Bouveng, Olivia Carlsson, Sara Hjalmarsson, Linnea Johansson, Lisa Johansson, Lina Ljungblom, Sofie Lundin, Michelle Löwenhielm, Emma Murén, Emma Nordin, Hanna Olsson och Felizia Wikner Zienkiewicz.
Reserver: Jenny Antonsson, Thea Johansson


- Forwardssidan är nog bland den mest självklara uttagningen på ett tag i Damkronorna. Egentligen helt utan överraskningar enligt mig. Den innehåller målproduktion, finess, smartness, speed och grovjobb. Kan de hitta rätt kombinationer i kedjorna så kan det vara väldigt kul hockey som kommer spelas och jag tror att detta Sverige har alla nycklar för att lyckas med sitt mål.


Lina Ljungblom. Foto: Ronnie Rönnkvist.


TV: Säsongens överraskningar och besvikelser i SHL


 

Den här artikeln handlar om: