Boris Sádecký och Tor Immo.
Foto: IMAGO & Bildbyrån
Intervju

Tidigare BIK-forwarden såg lagkamraten kollapsa på isen: "Hemskt"

ANNONS

Tor Immo lämnade Karlskoga efter två säsonger i klubben. I stället blev det inför årets säsong spel i det slovakiska laget Bratislava Capitals. När han och laget i går reste till Österrike för att spela mot Donbir kollapsade Immos lagkamrat Boris Sádecký framför ögonen på svensken.
– Det var sjukt hemskt att se. Jag såg det där på isen och det var riktigt hemskt. Det blir läskigt, säger han om situationen till Hockeysverige.se.

Tor Immo lämnade Karlskoga efter två starka säsonger för spel i det slovakiska laget Bratislava Capitals. Laget spelar i den gränsöverskridande ligan ICEHL med lag från Slovenien, Slovakien, Italien, Österrike, Ungern och Tjeckien.

Sedan han lämnade den svenska ishockeyn har 26-åringen från Köping inte blickat tillbaka.

– Jag ville testa på något nytt och jag ville egentligen ta mig ut redan inför förra säsongen, men då kom ju Corona och ställde till det. Det var den här ligan jag ville till och jag har haft en del tidigare lagkamrater som har sagt att det är ett äventyr. Hockeyn är det viktigaste, men även erfarenheten att få se ett annat land, en annan kultur och jag ångrar inte en sekund att jag stack utomlands. Man lär sig mycket som person och människa. Man har sett varenda storstad och ishall i hela hockey-Sverige nu så det är skönt att få testa något nytt, säger han till Hockeysverige.se om utlandsäventyret, säger han och fortsätter:
– Det är inte så många svenskar som lämnar Sverige då kvalitén på hockeyn är så pass hög i Sverige. Om man har det bra i Sverige kanske man inte vill lämna. Det är toppspelarna som flyttar till Finland, Schweiz eller KHL, men det är inte så många som flyttar från Hockeyallsvenskan till den här ligan. Ligan är uppåtgående och den är mer offensiv, vilket passar mig bra. Det är lite mer spel med pucken och inte lika mycket dumpa in.

“FÖLL BARA IHOP MEDVETSLÖS”

På 13 matcher har Immo noterats för två mål och åtta assist och är lagets just nu femte bäste poängplockare. Däremot tror han att det finns mycket kvar att hämta från sitt eget spel.

– Det har gått helt okej. Jag känner att det finns en del kvar att hämta, men det är ett annorlunda spel än hemma i Sverige. Mycket av det här ryggmärgsspelet som man har som svensk spelare sitter inpräntat i en. Det kan man märka, och komma på sig själv mitt i en forecheck eller ett styrspel att det inte är så det fungerar här. Här spelar man också ganska mycket mer. än i Sverige där man rullar få fyra kedjor. Här är det tre kedjor som rullar hela matcherna och som import får man mer speltid. Man vill ju spela så det går inte att klaga på.

När laget under gårdagen ställdes mot det Österrikiska laget Dornbirn bröts matchen redan i den första perioden. Tor Immo var på isen och fick då se sin lagkamrat Boris Sádecký kollapsa på isen.

– Han bara ramlade ihop på isen och jag var på isen. Jag trodde han hade fått en slashing eller någonting. Det händer ju rätt ofta att folk hugger lite efter tekningar, men han tappade luften och medvetandet tror jag. Det var det som hände och sedan kom läkare och ambulanser som jobbade med honom. Sen såg vi inte så mycket mer då de satt upp skynken och täckte för. De ville inte att folk skulle filma eller se. Han föll bara ihop och blev medvetslös, säger han om situationen.

Tor Immo i Bratislava Capitals. Foto: Michael Kristen/IMAGO

“RIKTIGT HEMSKT”

Sádecký fördes akut till sjukhus i Dornbirn och Bratislava Capitals kunde senare meddela att hans tillstånd är stabilt, men att 24-åringen fortsatt vårdas på intensivavdelningen.

– Matchen idag blev inställd också, vilket inte är så konstigt. Det är många som är chockade och det är en ovisshet. Det är ingen som vet någonting utöver det som ligan skrev. Det ska vara stabilt, eller ja stabilt, det är väl så stabilt som det kan vara.

Immo, som såg sin lagkamrat falla ihop på isen, var skärrad efter händelsen.

– Det var sjukt hemskt att se. Jag såg det där på isen och det var riktigt hemskt. Det blir läskigt.

Laget har ännu inte fått någon uppdatering om lagkamratens status, och i spelarbussen på väg hem till Slovakien och Bratislava en stor ovisshet.

– Jag har inte en aning. De har inte sagt någonting till oss. Jag vet inte om det är för att man inte vet någonting eller om det är för att man vill hålla på det för familjens skull, vilket jag kan förstå. Just nu är det egentligen bara spekulationer och man kan tro vad man vill, men det är ingen som vet någonting. Känns egentligen bara dumt att spekulera, säger han och fortsätter:
– De täckte för så det är svårt att veta vad som har hänt i och med att de hade skynken för och så där. Det är ovisst för mig också.


TV: Är Skellefteå AIK en utmanare till guldet?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan