SKANDALEN I CHIGAGO
Joel Quenneville
Bildbyrån
NHL

Efter jätteskandalen - nu avgår Joel Quenneville

ANNONS

 

Joel Quenneville, en av historiens mest framgångsrika coacher, lämnar Florida. Han avgår i kölvattnet av den enorma skandal som uppdagats under hans tid i Chicago Blackhawks.
– NHL håller med i Quennevilles beslut, säger ligabossen Gary Bettman, som hade ett möte med Quenneville under torsdagen.

Efter att en utredning, som bevisade att i princip alla ledare i Chicago kände till övergreppsanklagelserna mot Brad Aldrich men ändå lät honom jobba vidare, publicerats har flera tunga namn valt att lämna sina uppdrag inom NHL. Stan Bowman avgick som Chicago Blackhawks general manager - och nu lämnar även Joel Quenneville sitt uppdrag.

Quenneville var head coach för Chicago vid tillfället och lotsade klubben till tre Stanley Cup. Han var medveten om anklagelserna mot Brad Aldrich men valde att mörka uppgifterna under alla år. Efter att Kyle Beach trätt fram och berättat vad han utsatts för, och efter att det stått klart att Quenneville vetat om allting under alla dessa år, lämnar han nu som coach för Florida Panthers.

Detta efter att den tidigare mästartränaren haft ett möte med NHL-chefen Gary Bettman.
– Det som kommit fram i den utredningen är oacceptabelt och står direkt i kontrast mot vad vi står för som klubb. Ingen ska någonsin behöva uppleva det Kyle Beach upplevt både under och efter hans tid i Chicago. Efter ett möte med kommissionär Gary Bettman valde Joel att avgå som coach för Florida Panthers och vi har gått med på hans begäran, säger Floridas president Matt Caldwell.

SKREV POSITIVT OMDÖME

Joel Quenneville skrev dessutom ett positivt omdöme om Aldrich när han lämnade Chicago, vilket gjorde att han fick ett nytt jobb där han också begick övergrepp. Det fick Aldrich att till sist hamna bakom lås och bom.

63-årige Joel Quenneville är en av historiens mest framgångsrika coacher. Han utsågs till NHL:s bästa tränare redan säsongen 1999/2000. 1996 var han med och vann Stanley Cup med Colorado, som assisterande coach till Marc Crawford. Han vann sedan tre titlar med Chicago innan han fick sparken år 2018. Han var nu inne på sin tredje säsong med Florida Panthers och är med sina totalt 969 vinster i NHL historiens näst mest vinstrika coach. Bara Scotty Bowman, Stan Bowmans far, har fler segrar.

DE UPPGES KUNNA TA ÖVER

Enligt Elliotte Friedman spås den tidigare NHL-spelaren Andrew Brunette, idag assisterande coach i Florida, bli tillfällig huvudtränare. Kevin Weekes, expert hos ESPN, pekar ut John Tortorella som ett huvudspår till att efterträda Quenneville som permanent huvudtränare. Även Tortorella jobbar idag på ESPN och riktade så sent som igår skarp kritik mot Chicago Blackhawks.
– Om det hade rört sig om din 20-årige son som utsattes för detta, hade du agerat annorlunda då? Det är galet att inte en enda person kunde ställa sig upp och säga: “Okej, vi agerar fel här”.

Tortorella var senast tränare för Columbus.

Ytterligare en tung företrädare för en NHL-klubb uppges också hänga löst. Winnipeg Jets general manager Kevin Cheveldayoff var assisterande GM för Chicago vid tillfället, och kan bli nästa person som tvingas lämna sitt nuvarande jobb. Han ska ha ett möte med Gary Bettman idag.


TV: Djurgårdens drömnamn efter Barry Smiths avgång

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL