Bildbyrån
OS 2022

LISTA: Stjärnorna som redan är klara för OS

Elva av de tolv deltagande länderna i vinterns OS-turnering har plockat ut sina tre första namn till respektive trupp. Vi kan konstatera en sak: Det blir en stjärntät turnering.

De deltagande lagen har ombetts plocka ut tre namn till den kommande OS-truppen. Alla lag utom Kina har gjort det. Bland de 33 uttagna spelare finns världsstjärnor - men bland alla toppnamn från NHL också en tidigare Röglespelare och en tidigare Västeråsjunior.

Sverige:

Victor Hedman, b

Mika Zibanejad, fw

Gabriel Landeskog, fw

Kommentar: Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv bjöd inte på några som helst överraskningar när han tog ut sina tre första namn. Victor Hedman är den givna back-klippan, Mika Zibanejad har klivit fram som Sveriges största offensiva stjärna i NHL, och Gabriel Landeskog är en högst trolig lagkapten för Tre Kronor.

Sverige vann guld 2006, åkte ut i kvartsfinal 2010, knep ett silver 2014 och åkte på nytt ut i kvarten 2018. Ska den trenden följas blir det final för Tre Kronors del i slutet av februari...

Kanada:

Alex Pietrangelo, b

Connor McDavid, fw

Sidney Crosby, fw

Kommentar: Kanada är den givna favoriten. De har varit den dominanta nationen när NHL-stjärnorna varit med, och vunnit de tre senaste turneringarna när alla bästa varit tillgängliga. De vann OS 2010 och 2014 samt World Cup 2016.

Namnen de tagit ut får det att vattnas i munnen på mig. Inte bara för att det är tre absoluta världsspelare, utan för att det bekräftar att vi kommer få se Connor McDavid och Sidney Crosby spela i samma landslag för första gången. Det blir något att berätta för barnbarnen, det...

Sidney Crosby.

Sidney Crosby.


USA:

Seth Jones, b

Auston Matthews, fw

Patrick Kane, fw

Kommentar: USA har en uppsjö av världsbackar. Att Seth Jones plockades ut före spelare som Adam Fox, Quinn Hughes och Charlie McAvoy får därför anses en aning överraskande. Jones kommer från en ganska tung säsong, men hoppas på en nytändning i Chicago.

Auston Matthews och Patrick Kane är två av de allra bästa - kanske de två bästa - hockeyspelarna USA någonsin fått fram. Det kommer bli en upplevelse att se dem ihop. Gärna i samma kedja...

Ryssland:

Andrej Vasilevskij, mv

Nikita Kucherov, fw

Alex Ovetjkin, fw

Kommentar: Ryssland har en historia att inte få ihop det när alla stjärnor samlas. Det återstår att se om det kan bli ändring på den saken nu. Man kan onekligen säga att de har en okej grund att stå på i alla fall...

I truppen har de världens bästa målvakt, världens kanske bäste ytterforward - och en av hela 2000-talets allra mest framstående spelare. Ryssland kommer ha en stjärnglans som få länder kan matcha...

Alexander Ovetjkin

Alexander Ovetjkin Foto: Joel Marklund/Bildbyrån


Tjeckien:

David Pastrnak, fw

Ondrej Palat, fw

Jakub Voracek, fw

Kommentar: Tjeckien har stora problem defensivt, framför allt på backsidan, och det återspeglar sig här. Det tjeckiska landslaget har valt att plocka ut tre forwards som sina tre första spelare.

David Pastrnak är förstås nationens stora stjärna numera. Han är en av NHL:s vassaste målskyttar och kommer få bära ett enormt ansvar. Veteranen Jakub Voracek håller ännu, och Ondrej Palat har under många år varit en viktig spelare i Tampa Bay.

Finland:

Mikko Rantanen, fw

Sebastian Aho, fw

Aleksander Barkov, fw

Kommentar: Finland kommer ställa upp med ett av sina bästa landslag någonsin. De kommer ha en bra målvaktssida, en med finska mått mätt grym backsida - och en forwardssida som kommer kunna mäta sig med de allra bästa nationerna.

Jag menar, kolla bara på namnen ovan. Det är tre absoluta världsspelare som skulle gå in i vilket lag som helst. Och det är bara tre av många finska superstjärnor i NHL.

Mikko Rantanen.

Mikko Rantanen.


Slovakien: 

Jaroslav Halák, mv

Erik Cernak, b

Andrej Sekera, b

Kommentar: Förr om åren hade Slovakien en uppsjö av världsklassforwards - men inte så mycket där bakom. Nu är det tvärtom. Nu har man en vass målvakt, ett par vassa backar men inte så mycket att skryta med framåt. Tomas Tatar är den överlägset största forwardsstjärnan man har numera.

Den tidigare stornationen hade faktiskt bara tio spelare i NHL förra säsongen. Bara sex av dem kan ansetts ha varit ordinarie.

Schweiz:

Roman Josi, b

Nico Hischier, fw

Timo Meier, fw

Kommentar: Schweiz har inte riktigt bredden som krävs för att utmana om guldet. Men spetsen håller riktigt bra. Roman Josi är en av världens allra bästa backar, Nico Hischier är sugen på att studsa tillbaka efter en jobbig säsong och Timo Meier har en skyhög potential även han. Han är en "jobbig jäkel" att möta.

Noterbart: Kevin Fiala, Schweiz bästa poängplockare i NHL förra säsongen, togs inte ut.

Roman Josi.

Roman Josi.

Danmark:

Nikolaj Ehlers, fw

Oliver Bjorkstrand, fw

Alexander True, fw

Kommentar: Precis som Lettland har ju Danmark en klassmålvakt i NHL - och precis som Lettland valde Danmark att inte ta ut honom. Frederik Andersen blev inte ett av de tre första namnen.

I stället gick man på tre forwards. Ehlers och Bjorkstrand är såklart de överlägset största danska stjärnorna på utespelarfronten, men personligen hade jag trott att Lars Eller skulle tas ut som den tredje spelaren i stället för Alexander True.

Tyskland:

Philipp Grubauer, mv

Moritz Seider, b

Leon Draisaitl, fw

Kommentar: Philipp Grubauer var finalist i Vezina Trophy-omröstningen. Leon Draisaitl har varit en av världens tre bästa spelare de senaste åren. Tyskland kommer ha två av OS allra bästa spelare på sin position (på målvaktssidan kommer de dessutom ha Thomas Greiss tillgänglig). Draisaitl är utan överdrift en av turneringens allra största stjärnor.

Därför känns det coolt att kunna konstatera att den tredje OS-klara tysken är Rögles egen (nåja) Moritz Seider. Seider har ännu inte NHL-debuterat men har redan tagits ut i truppen. Det säger en del om hans status.

Leon Draisaitl

Leon Draisaitl


Lettland:

Kristians Rubins, b

Rudolfs Balcers, fw

Zemgus Girgensons, fw

Kommentar: Lettland hade fem spelare i NHL förra säsongen. En av dem, Mattis Kivlineks, har sedan dess gått bort i en tragisk olycka. De har dock en annan riktigt bra målvakt tillgänglig i Elvis Merzlikins. Att han inte togs ut som en av de tre första spelarna får ses som en stor skräll. Samma sak kan sägas om Teodors Blugers, eller Teddy Blueger som han kallas i USA,  som varit Lettlands mest framstående utespelare på sistone.

I stället togs Balcers och Girgensons ut på forwardssidan - men den stora skrällen var förstås Kristians Rubins som spelar i AHL och aldrig spelat i NHL. 24-åringen gjorde faktiskt tre säsonger i Västerås som junior och fick spela fyra A-lagsmatcher i HockeyAllsvenskan. 

Kina har inte tagit ut några spelare.


TV: Stjärnorna som kan byta klubb

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL
tisdag 07 februari
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
01:30 New Jersey Devils - Vancouver Canucks NHL
01:30 New York Rangers - Calgary Flames NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
19:00 Kristianstad - Västerås Hockeyallsvenskan
onsdag 08 februari
01:00 Tampa Bay Lightning - San Jose Sharks NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 09 februari
02:00 New York Rangers - Vancouver Canucks NHL
02:30 Dallas Stars - Minnesota Wild NHL
19:00 Tjeckien - Sverige Beijer Hockey Games
20:15 Schweiz - Finland Beijer Hockey Games
fredag 10 februari
01:00 Philadelphia Flyers - Edmonton Oilers NHL
01:00 Florida Panthers - San Jose Sharks NHL
01:00 New Jersey Devils - Seattle Kraken NHL
01:00 Detroit Red Wings - Calgary Flames NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Colorado Avalanche NHL
01:30 New York Islanders - Vancouver Canucks NHL
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
19:00 Västervik - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 11 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 New York Rangers - Seattle Kraken NHL
02:30 Chicago Wolves - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Finland - Tjeckien Beijer Hockey Games
14:00 Tre Kronor Legends - Toronto Maple Leafs Legends Game for Börje
15:00 AIK - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Västerås Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Schweiz Beijer Hockey Games
18:00 Detroit Red Wings - Vancouver Canucks NHL
18:00 Vita Hästen - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
18:30 Montreal Canadiens - New York Islanders NHL
18:30 Philadelphia Flyers - Nashville Predators NHL
18:30 Buffalo Sabres - Calgary Flames NHL
19:00 Dallas Stars - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Boston Bruins - Washington Capitals NHL
00:00 Florida Panthers - Colorado Avalanche NHL
söndag 12 februari
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 St Louis Blues - Arizona Coyotes NHL
02:00 Minnesota Wild - New Jersey Devils NHL
04:00 Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Pittsburgh Penguins NHL
12:00 Schweiz - Tjeckien Beijer Hockey Games
15:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 Östersund - Björklöven Hockeyallsvenskan
16:00 Sverige - Finland Beijer Hockey Games
18:30 Montreal Canadiens - Edmonton Oilers NHL
19:00 Philadelphia Flyers - Seattle Kraken NHL
19:30 Washington Capitals - San Jose Sharks NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten