Bildbyrån
OS 2022

LISTA: Stjärnorna som redan är klara för OS

ANNONS

Elva av de tolv deltagande länderna i vinterns OS-turnering har plockat ut sina tre första namn till respektive trupp. Vi kan konstatera en sak: Det blir en stjärntät turnering.

De deltagande lagen har ombetts plocka ut tre namn till den kommande OS-truppen. Alla lag utom Kina har gjort det. Bland de 33 uttagna spelare finns världsstjärnor - men bland alla toppnamn från NHL också en tidigare Röglespelare och en tidigare Västeråsjunior.

Sverige:

Victor Hedman, b

Mika Zibanejad, fw

Gabriel Landeskog, fw

Kommentar: Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv bjöd inte på några som helst överraskningar när han tog ut sina tre första namn. Victor Hedman är den givna back-klippan, Mika Zibanejad har klivit fram som Sveriges största offensiva stjärna i NHL, och Gabriel Landeskog är en högst trolig lagkapten för Tre Kronor.

Sverige vann guld 2006, åkte ut i kvartsfinal 2010, knep ett silver 2014 och åkte på nytt ut i kvarten 2018. Ska den trenden följas blir det final för Tre Kronors del i slutet av februari...

Kanada:

Alex Pietrangelo, b

Connor McDavid, fw

Sidney Crosby, fw

Kommentar: Kanada är den givna favoriten. De har varit den dominanta nationen när NHL-stjärnorna varit med, och vunnit de tre senaste turneringarna när alla bästa varit tillgängliga. De vann OS 2010 och 2014 samt World Cup 2016.

Namnen de tagit ut får det att vattnas i munnen på mig. Inte bara för att det är tre absoluta världsspelare, utan för att det bekräftar att vi kommer få se Connor McDavid och Sidney Crosby spela i samma landslag för första gången. Det blir något att berätta för barnbarnen, det...

Sidney Crosby.

Sidney Crosby.


USA:

Seth Jones, b

Auston Matthews, fw

Patrick Kane, fw

Kommentar: USA har en uppsjö av världsbackar. Att Seth Jones plockades ut före spelare som Adam Fox, Quinn Hughes och Charlie McAvoy får därför anses en aning överraskande. Jones kommer från en ganska tung säsong, men hoppas på en nytändning i Chicago.

Auston Matthews och Patrick Kane är två av de allra bästa - kanske de två bästa - hockeyspelarna USA någonsin fått fram. Det kommer bli en upplevelse att se dem ihop. Gärna i samma kedja...

Ryssland:

Andrej Vasilevskij, mv

Nikita Kucherov, fw

Alex Ovetjkin, fw

Kommentar: Ryssland har en historia att inte få ihop det när alla stjärnor samlas. Det återstår att se om det kan bli ändring på den saken nu. Man kan onekligen säga att de har en okej grund att stå på i alla fall...

I truppen har de världens bästa målvakt, världens kanske bäste ytterforward - och en av hela 2000-talets allra mest framstående spelare. Ryssland kommer ha en stjärnglans som få länder kan matcha...

Alexander Ovetjkin

Alexander Ovetjkin Foto: Joel Marklund/Bildbyrån


Tjeckien:

David Pastrnak, fw

Ondrej Palat, fw

Jakub Voracek, fw

Kommentar: Tjeckien har stora problem defensivt, framför allt på backsidan, och det återspeglar sig här. Det tjeckiska landslaget har valt att plocka ut tre forwards som sina tre första spelare.

David Pastrnak är förstås nationens stora stjärna numera. Han är en av NHL:s vassaste målskyttar och kommer få bära ett enormt ansvar. Veteranen Jakub Voracek håller ännu, och Ondrej Palat har under många år varit en viktig spelare i Tampa Bay.

Finland:

Mikko Rantanen, fw

Sebastian Aho, fw

Aleksander Barkov, fw

Kommentar: Finland kommer ställa upp med ett av sina bästa landslag någonsin. De kommer ha en bra målvaktssida, en med finska mått mätt grym backsida - och en forwardssida som kommer kunna mäta sig med de allra bästa nationerna.

Jag menar, kolla bara på namnen ovan. Det är tre absoluta världsspelare som skulle gå in i vilket lag som helst. Och det är bara tre av många finska superstjärnor i NHL.

Mikko Rantanen.

Mikko Rantanen.


Slovakien: 

Jaroslav Halák, mv

Erik Cernak, b

Andrej Sekera, b

Kommentar: Förr om åren hade Slovakien en uppsjö av världsklassforwards - men inte så mycket där bakom. Nu är det tvärtom. Nu har man en vass målvakt, ett par vassa backar men inte så mycket att skryta med framåt. Tomas Tatar är den överlägset största forwardsstjärnan man har numera.

Den tidigare stornationen hade faktiskt bara tio spelare i NHL förra säsongen. Bara sex av dem kan ansetts ha varit ordinarie.

Schweiz:

Roman Josi, b

Nico Hischier, fw

Timo Meier, fw

Kommentar: Schweiz har inte riktigt bredden som krävs för att utmana om guldet. Men spetsen håller riktigt bra. Roman Josi är en av världens allra bästa backar, Nico Hischier är sugen på att studsa tillbaka efter en jobbig säsong och Timo Meier har en skyhög potential även han. Han är en "jobbig jäkel" att möta.

Noterbart: Kevin Fiala, Schweiz bästa poängplockare i NHL förra säsongen, togs inte ut.

Roman Josi.

Roman Josi.

Danmark:

Nikolaj Ehlers, fw

Oliver Bjorkstrand, fw

Alexander True, fw

Kommentar: Precis som Lettland har ju Danmark en klassmålvakt i NHL - och precis som Lettland valde Danmark att inte ta ut honom. Frederik Andersen blev inte ett av de tre första namnen.

I stället gick man på tre forwards. Ehlers och Bjorkstrand är såklart de överlägset största danska stjärnorna på utespelarfronten, men personligen hade jag trott att Lars Eller skulle tas ut som den tredje spelaren i stället för Alexander True.

Tyskland:

Philipp Grubauer, mv

Moritz Seider, b

Leon Draisaitl, fw

Kommentar: Philipp Grubauer var finalist i Vezina Trophy-omröstningen. Leon Draisaitl har varit en av världens tre bästa spelare de senaste åren. Tyskland kommer ha två av OS allra bästa spelare på sin position (på målvaktssidan kommer de dessutom ha Thomas Greiss tillgänglig). Draisaitl är utan överdrift en av turneringens allra största stjärnor.

Därför känns det coolt att kunna konstatera att den tredje OS-klara tysken är Rögles egen (nåja) Moritz Seider. Seider har ännu inte NHL-debuterat men har redan tagits ut i truppen. Det säger en del om hans status.

Leon Draisaitl

Leon Draisaitl


Lettland:

Kristians Rubins, b

Rudolfs Balcers, fw

Zemgus Girgensons, fw

Kommentar: Lettland hade fem spelare i NHL förra säsongen. En av dem, Mattis Kivlineks, har sedan dess gått bort i en tragisk olycka. De har dock en annan riktigt bra målvakt tillgänglig i Elvis Merzlikins. Att han inte togs ut som en av de tre första spelarna får ses som en stor skräll. Samma sak kan sägas om Teodors Blugers, eller Teddy Blueger som han kallas i USA,  som varit Lettlands mest framstående utespelare på sistone.

I stället togs Balcers och Girgensons ut på forwardssidan - men den stora skrällen var förstås Kristians Rubins som spelar i AHL och aldrig spelat i NHL. 24-åringen gjorde faktiskt tre säsonger i Västerås som junior och fick spela fyra A-lagsmatcher i HockeyAllsvenskan. 

Kina har inte tagit ut några spelare.


TV: Stjärnorna som kan byta klubb

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL