Annelie Zander.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Jonathan Näckstrand/Bildbyrån
Intervju

Annelie Zander om berg och dalbanan i MoDo: ”Inte den lättaste tiden i mitt liv”

Det blev ont om speltid i MoDo för backtalangen Annelie Zander. 
Då sökte hon sig i stället till SDHL-konkurrenten Göteborg i hopp att ta nästa steg i karriären. 
– Jag förväntade mig lite mer och lite bättre i MoDo, säger 18-åringen till hockeysverige.se.

Annelie Zander hade en viktig roll i det lag som spelade Junior-VM 2020. Då var hon inne på sin andra säsong i med MoDo dit hon flyttat från hemstaden Malmö 2018. Trots att hon tidigt fick chansen i A-laget fick hon aldrig riktigt fäste i SDHL och det blev bara drygt 40 matcher i högsta serien under sina tre säsonger i klubben. Inför säsongen 2021/22 valde hon att lämna MoDo för spel i Göteborg.

– Tiden i MoDo var lärorik, men jag skulle även säga att det har varit en berg och dalbana, berättar Annelie Zander för hockeysverige.se och fortsätter:
– Det var inte den lättaste tiden i mitt liv, men jag lärde mig mycket både utanför och på isen. Innan var det att jag körde med killar, mycket hockey och hade bara skoj. Det var först då jag kom upp till MoDo som jag märkte att det mentala var en stor del av sporten.
– Det var inte direkt att jag gled på en räkmacka och det var mentalt väldigt jobbigt för mig. Sedan växte jag och mognade lite. Då blev det också lättare och lättare, men det var ingen lätt start.

Mådde du rent av dåligt mentalt i början av din tid i MoDo?
– Nej, det gick ganska bra i början. Sedan hände det några saker och jag var aldrig riktigt fast i laget. Jag var lite mitt emellan hela tiden och jag började tveka och tänka om det var värt det. Dessutom var jag långt hemifrån…
– Det var mycket som spelade roll och i mitten av första säsongen gick min farmor bort. Det blev dåliga saker på dåliga saker hela tiden och var väldigt jobbigt.

”FÖRVÄNTADE MIG MER OCH BÄTTRE” 

Annelie Zander pluggade teknik samtidigt som hon valde att satsa fullt ut på hockeyn, en kombination som var många gånger ganska tuff.

– Det var inte lättaste och jag hade ganska mycket frånvaro tack vare hockeyn. Jag hade som tur var lärare som förstod och kunde hjälpa mig. Till slut blev det online och då blev det lättare. Det gick, men var tufft. Bestämmer man sig bara så går det.

När hockeysverige.se träffade Annelie Zander på ett landslagsläger i Enköping 2019 berättade hon att yrket hon strävade mot var arkitekt, vilket fortfarande är det som gäller.

– Ja, så är det faktiskt, säger 18-åriga backtalangen med ett skratt.

Annelie Zander hade det tuffare i MoDo.

Annelie Zander hade det tuffare i MoDo. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån


Hur har du utvecklats som hockeyspelare under din tid i MoDo?
– Jag fick ändå chansen att vara med SDHL-laget under tre säsonger så jag lärde mig ganska mycket. Jag såg mycket på hur äldre spelarna gjorde, hur dom tränade och hur mycket tid dom lade ner.
– Eftersom jag var där hela tiden så utvecklades jag till att bli en större spelare, har tagit större roller och kanske mognat i spelet.

Nu blev det inte så mycket speltid i SDHL med MoDo, hur ser du på det idag?
– Jag har inte tänkt så mycket kring det faktiskt…

Är du besviken?
– Om jag ska vara helt ärlig så, ja faktiskt. Jag förväntade mig lite mer och lite bättre. Det är ingenting jag tänker på idag eller orkar lägga ner någon tid att tänka på heller.

”VILL TA NÄSTA STEG I MIN KARRIÄR”  

Annelie Zanders syster Sofie pluggar på Yale University och spelar i deras hockeylag. Att gå på college och spela hockey är också något som lockar Göteborgsbacken.

– Intresset fanns efter den här säsongen, men coronan kom och ställde till det lite. Allt har blivit lite uppskjutet och det är många college som har kvar dom äldre linorna eftersom dom inte fick spela senaste säsongen.
– Det är ganska krångligt så jag har skjutit upp allt det där. Jag har tagit ett år där jag kommer ta det lugnt och bara spela hockey här i Göteborg. Sedan får vi se om det blir college eller pluggar i Sverige.

Om det skulle bli college, lockar det extra att i så fall gå på Yale där din syster pluggar och spelar hockey?
– Ja, hon går på en bra skola och spelar i ett bra lag så varför inte.

Annelie Zander siktar på collegespel i framtiden.

Annelie Zander siktar på collegespel i framtiden. Foto: Ronnie Rönnkvist


Ny klubbadress för Annelie Zander är sedan säsongen 2021/22 Göteborg.

– Jag hade kontakt med vissa klubbar, men jag vill plugga på Chalmers och då fanns Göteborg här. När jag snackade med Göteborg var det också dom som stod mest ut när det kom till min utveckling. Det var också vad jag ville, att ta nästa steg i min karriär.

Även Annelie Zanders storebror Johan Zander har flyttat till Göteborg och spelar i Division 2 för Hisingen, men det var inget som direkt påverkade hennes flytt till Sveriges näst största stad.

– Inte så mycket egentligen. Jag bodde i ”Ö-vik” själv under tre år, men att jag skulle ha tre timmar hem då jag flyttat hit fanns såklart med i tanken. Att kunna åka hem över helgen var också något som jag övervägde.

Hur har första tiden i Göteborg varit?
– Det har varit bra, men jag måste säga att det varit lite kaos med alla spårvagnar (skratt), men jag har tagit mig fram. Jag trivs jättebra i laget och det har varit positivt än så länge.

”VET INTE RIKTIGT VAD SOM FATTAS”  

Hur ser du på din och lagets inledning av säsongen där ni står på noll poäng och ligger sist i SDHL?
– Säsongen har varit lite hackig. Jag skulle säga att jag haft en trög start och känner inte att jag ännu kommit dit där jag avslutade förra säsongen. Det känns som hela laget haft en trög start, men jag hoppas att det kommer lossna.
– Vi ska inte sticka under stolen med att vi har ett ungt lag, men vi har också ganska mycket talang i laget och kan utmana alla andra lag. Det är någonting som fattas, men vi vet inte riktigt vad. Det är inte så att vi inte kan, men någonting är det som gör att det inte klickar helt ännu, vilket vi försöker reda ut vad det är. Dessutom gör vi inte mål, vilket är en stor faktor.

Annelie Zander i Göteborgströjan.

Annelie Zander i Göteborgströjan. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån


Göteborg gjorde ett litet omtag och har satsat på flera unga svenska spelare, hur har dom spelarna och laget tagit det mentalt att ännu inte tagit några poäng?
– Klart att det inte är kul, men det är inte så att man går runt och tänker på dom negativa sidorna för länge eftersom det då kommer bli en negativ spiral.
– Vi försöker hitta nya lösningar, testar nya femmor och så vidare. Det är tufft, men inget som påverkat oss så jättemycket ännu.

Hur skulle du beskriva den här gruppen Göteborg har den här säsongen?
– En ung grupp, pratglada, sprattliga, engagerade och fyllda av energi. Det är alltid full fart när man kommer till ishallen, vilket är jättekul.

Vad krävs det av er om laget ska undvika plats nio och tio?
– Att alltid gå in med mentaliteten att vi kan och ska vinna matchen. Vi får lägen, men vi måste sätta dom vi får. Vi kanske inte får lika många lägen som alla andra, men när vi får dom måste vi vara hungriga, avslutar Annelie Zander.


TV: Favoriten att gå upp i Hockeyallsvenskan: "En pajasklubb för fem år sedan"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 augusti
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten