Dennis Fröland återvänder till Troja efter att ha spelat för AIK och Bik Karlskoga de senaste åren.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Stockholmaren har kommit "hem" till Ljungby

ANNONS

Han är stockholmaren som lämnar AIK för att komma "hem" till Ljungby. Backen Dennis Fröland är tänkt som en av spelare som ska hjälpa Troja-Ljungby att etablera sig i Hockeyallsvenskan efter att ha tagit klivet upp igen.
– Jag vill ta med mig lite ledaregenskaper och bidra till att bygga en grupp, säger Fröland till hockeysverige.se.

I förrgår kom beskedet att AIK och backen Dennis Fröland valt att gå skilda vägar trots ett år kvar på avtalet parterna emellan. Under gårdagen följdes det upp med nyheten om att 29-åringen skrivit på för nykomlingen Troja-Ljungby, en klubb han representerade i Hockeyettan för sex år sedan.

Fröland är stockholmare i grund och botten, därför kom beskedet att han självmant gått med på att bryta kontraktet med AIK som en lite överraskning. Men även om han är född i huvudstaden och fostrad i Foc Farsta visar det sig att Ljungby räknas som hemma.

– Vi köpte hus här vid jul. Tjejen kommer härifrån, förklarar backen för hockeysverige.se.
– Jag har alltid känt att det har varit ett alternativ att komma tillbaka hit och spela för Troja. Sedan att det skulle bli nu, det trodde jag inte eftersom jag satt på kontrakt med AIK och hela den biten. 

Nej, kontraktet han skrev med AIK inför förra säsongen gällde egentligen över 2021/22 också. Beslutet att gå skilda vägar var gemensamt.

– Jag kände att jag inte spelade min bästa hockey och AIK tyckte väl inte heller att jag motsvarade förväntningarna fullt ut, säger han.
– När Troja gick upp och behövde en back med kriterier som jag uppfyllde... Det var många pusselbitar som föll på plats kan man säga. Nu känns det jättekul att få spela för Troja-Ljungby igen.

Dennis Fröland.

Dennis Fröland. Foto: Bildbyrån/Maxim Thoré


"SATTE SIG I HUVUDET"

Dennis Fröland spelade U16-hockey i Djurgården innan han flyttade till Gävle för Brynäs hockeygymnasium som 16-åring. Efter det hade han inte representerat någon klubb i 08-området förrän han kom till AIK i fjol.

– Det var svinkul att komma hem med familj, vänner och allting. Jag såg verkligen fram emot att spela för AIK och framför allt inför deras fans. Det var något jag verkligen ville göra. Sedan blev det som det blev med coronan. Man visste att det kanske kunde bli så här, men jag trodde inte att det skulle hålla i sig så länge som det gjort. Man såg fram emot klubbens hundraårsjubileum och alla planer som AIK hade. Det hade varit mäktigt att få vara med på det, men nu missade man allting. Det är det som känns mest segt.

Varför klaffade det inte riktigt för dig i AIK?
– Det började rätt bra, men sedan hade jag 20 matcher utan poäng eller något liknande. Det är inte så bra när man ska vara en producerande spelare – det är ju i princip halva säsongen. Det satte väl sig för mycket i huvudet och det studsade inte med mig, helt enkelt. Men jag lärde mig extremt mycket av det också, jobbade på hårt varje dag och kom tillbaka starkare efter jul och växlade upp igen. Jag hoppas att jag kommer att vara på den nivån även här i Troja, att man kan fortsätta producera.

Det bör han ges möjligheterna att göra. Fröland är i första hand en offensiv back som Trojas sportchef Daniel Håkansson beskrev som "en viktig spelare vi kan använda i vårt powerplay" när han presenterades av klubben.

– Det får vi se om man lever upp till det, men jag hoppas såklart att jag får spela powerplay. Det är där jag är ganska bra tycker jag, säger han blygsamt.


"DET VAR LITE BEKVÄMT PÅ DEN TIDEN"

Att han kommer till en klubb som han känner till väl sedan tidigare tror han är en stor fördel.

– Det känns naturligtvis väldigt bra. Man har koll på klubben sedan tidigare och jag har haft kontakt med (Daniel) Håkansson i ett par säsonger här eftersom jag ändå varit bosatt här på somrarna. Det känns lite tryggt.

Senast han representerade klubben var i Hockeyettan 2014/15. Då fick han 22 år gammal chansen i Troja-tröjan efter två produktiva säsonger i Västervik. 

– Nu är vi i ett helt annat läge. När jag kom hit sist hade de precis trillat ur Hockeyallsvenskan och skulle vara ett topplag i ettan. Det året var det fyra platser upp till allsvenskan också, så det var egentligen öppet mål för att gå upp, men vi lyckades inte alls med det, minns Dennis Fröland.
– Det är ett helt annat lag i år än det var då. Jag kan nästan känna att det var lite för bekvämt på den tiden. Känslan jag har är att det är ett mer hungrigt gäng, många som får chansen i allsvenskan för första gången och jag tror att det kan bli riktigt bra. 

Dennis Fröland under sin tid i Vimmerby i Hockeyettan.

Dennis Fröland under sin tid i Vimmerby i Hockeyettan. Foto: Bildbyrån/Daniel Nestor


Du har hunnit samla på dig en hel del erfarenhet från både Hockeyettan och Hockeyallsvenskan. Hur ska du bidra på det sättet i en nykomling?
– Jag vill ta med mig lite ledaregenskaper och bidra till att bygga en grupp. Karlskoga var ett fantastiskt ställe att vara på som hockeyspelare. De har grymma ledare och (Mikael) "Daggen" Eriksson är en grym lagkapten. Jag har kollat på honom, lärt mig av det och ska försöka ta med det in i Ljungby och försöka bygga en enhet som är extremt svår att slå. Ska vi ha en chans i allsvenskan måste vi verkligen bygga en grupp. Kollar man spelare för spelare i allsvenskan... Visst, det finns många bra spelare, men det är inte så stor skillnad. Får man inte ihop gruppen kommer man inte att vinna matcher och gå långt. Det är extremt viktigt här nere i Ljungby att vi gör.

Du gjorde sex säsonger i Hockeyettan innan du fick chansen att etablera dig i allsvenskan. Vad säger du om den resa du har gjort för att ta dig hit?
– Det var många år i ettan innan man fick chansen, men jag är faktiskt tacksam över att det har tagit den tiden. Jag tycker att så som det är nu stressas det enormt när man är ung. Det skrivs NHL-kontrakt till höger och vänster och spelare ska bara upp och fram... Visst, det hade varit skitkul att komma fram tidigt, men för egen del var jag inte redo för fem öre. Det visade jag när jag var i Troja sist. Då hade jag två år i Västervik som var bra och skulle komma till ett topplag helt plötsligt och då knöt det sig direkt. Så jag är väldigt tacksam över den resan jag har haft med många bra ledare runt omkring mig som gjort att jag kunnat skynda långsamt. Nu har man blivit lite äldre och vet vad man klarar av, då behöver det inte vara så svårt hela tiden. 

Du är 29 år nu – känner du att hockeyn kan ta dig ännu längre än Hockeyallsvenskan?
– Jag tränar mer nu än jag gjorde för fem år sedan, men var det leder får man se. Jag lever här och nu och det är dumt att spekulera i framtiden, men jag hoppas ju att man kan spela högre upp en vacker dag. Vi får se helt enkelt.


TV: Tre allsvenskan värvningar under radarn

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL