Sök
Kris Beech led av depressioner och ätstörningar under karriären – men upplevde en vändpunkt när han kom till Sverige.
Foto: Bildbyrån
NHL

"Jag fick diagnosen att jag var bipolär"

Han gjorde 160 SHL-matcher för HV71 och AIK och blev svensk mästare 2010. I Nordamerika var Kris Beech dock jättelöftet som aldrig levde upp till förväntningarna. Nu berättar 40-åringen om de mentala utmaningar som hämmade karriären och var nära att sänka honom helt och hållet.
– Det var som att försöka hantera en 15-årig skada som aldrig försvann, säger Beech i en intervju med Pittsburgh Tribune-Review.

I går var det exakt 20 år sedan Pittsburgh Penguins genomförde den omtalade trejden som skickade Jaromír Jágr till Washington Capitals. En av spelarna som gick i motsatt riktning – nyckelpjäsen i den omfattande trejden – var Kris Beech som senare kom att bli svensk mästare med HV71.

I veckan intervjuades den nu 40-årige kanadensaren av Pittsburgh Tribune-Review om hur hans karriär och liv kom att påverkas av trejden. 

Beech hade draftats som sjunde spelare av Washington Capitals i den ökända 1999-draften, där tvillingarna Sedin gick tvåa och trea men där få av spelarna som draftades tidigt fick mycket till NHL-karriärer över huvud taget. Beech NHL-debuterade för Capitals redan som 19-åring och blev sedan tagen på sängen av beskedet att han trejdats till Pittsburgh den 11 juli 2001. Inte minst för att det skulle ge honom chansen att spela tillsammans med sin barndomsidol Mario Lemieux.

Men det satte också en hel del press på en redan pressad talang,

Kris Beech hade i tidig ålder jämförts med några av hockeyns storheter på grund av sin talang. Det fortsatte när han kom till Pittsburgh och dåvarande general managern Craig Patrick jämförde honom med Ron Francis – en av NHL-historiens mesta poängplockare.

– Det var mycket hajp kring mig som spelare. Jag jämfördes med Guy Lafleur av en NHL-scout när jag var elva år. Efter det fortsatte jämförelserna att komma. Det var Joe Sakic och det var Paul Kariya medan Washingtons general manager George McPhee mer eller mindre sa att jag kunde bli nästa Steve Yzerman, berättar Beech.

LED AV ÄTSTÖRNING OCH DEPRESSIONER

Att nämnas på det sättet gjorde det svårt för Kris Beech att inte sväva i väg. Det gjorde också att han hade svårt att hantera motgångarna när de kom. För i Pittsburgh upplevde han dem i rasande takt. Målen och poängen uteblev och när han klev in i säsongen 2002/03 skickades han ned till AHL.

– Det var en chock. Mitt i hajpen fanns det ingen som hjälpte mig att hålla fötterna på jorden. Jag hade tagit sikte mot att bli en franchise-spelare och i mitt eget huvud var jag redan där, fast jag naturligtvis var långt därifrån, säger han till Tribune-Review.

Kris Beech i Schweiz 2009.

Kris Beech i Schweiz 2009. Foto: Imago Sportfoto/Pius Koller


Mitt i allt kämpade Kris Beech med mentala utmaningar. Han led av en ätstörning som var resultatet av ett "personligt trauma" i tonåren och var väldigt deprimerad under perioder. Det skulle dröja länge innan han fick förståelse varför han inte mådde bra.

– Jag blev diagnostiserad med en allvarlig depression när jag var 26. När jag var 30 visade det sig vara fel diagnos. I stället fick jag diagnosen att jag var bipolär. Då hade jag antagligen haft det problemet i fem eller sex år. Det är något jag brottas med än i dag. Det var som att försöka hantera en 15-årig skada som aldrig försvann, säger Beech.

Han flyttade från stad till stad, skickades upp och ned mellan NHL och AHL och fann det allt svårare att finna glädje i hockeyn. Karriären var på väg att gå åt pipan och det åt upp honom inifrån att han inte hade lyckats möta de krav och förväntningar som hade funnits på honom.

FANN STABILITETEN I SVERIGE

Vändpunkten kom när han slutligen gav upp NHL-karriären och flyttade till Europa. När han kom till Jönköping och HV71 2008 blev det en nystart. För det första fick han kontinuitet och stabilitet i tillvaron genom att spela för en och samma klubb i tre säsonger. Men det var också i den vevan han upptäckte "mindfulness-träning" och hur det kunde hjälpa honom att få mentalt andrum.

– Det är en färdighet, en träningsform och en praktik. Om man lägger ned tiden kan det leda till positiva, fysiska förändringar i hjärnan, säger Beech.

Med hjälp av det återfann han glädjen till både sporten och livet. Utöver spel i HV71, där han blev svensk mästare 2010, och AIK gjorde Beech stopp i Tjeckien, Finland, Schweiz, Tyskland, Österrike och på Nordirland innan han avslutade karriären 35 år gammal 2016. 

Efter karriären har han återvänt hem till Kanada och startat upp en egen verksamhet hemma i British Columbia där han i dag arbetar med mindfulness och mental träning för atleter. I dag konstaterar han att jakten på en lösning på hans egna problem inte bara hjälpt honom att hitta välmående, utan även att det gjort att han funnit en mening med livet efter karriären. 


TV: Tre tänkbara genombrottsmän i SHL 2022

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten