Montréal Canadiens är klart för Stanley Cup-final efter Artturi Lehkonens övertidsmål i natt.

Montréal till Stanley Cup-final – för första gången på 28 år

Montréal Canadiens är klart Stanley Cup-final. Den tidigare Frölundafinnen Artturi Lehkonen sköt i natt övertidsmålet mot Vegas Golden Knights i match sex som gör att mesta mästarna i NHL spelar sin första final sedan 1993.

De slutade bara fyra i kanadensiska North Division under grundserien och var kraftigt uträknade inför och under serien mot Toronto Maple Leafs i första slutspelsrundan. Men Montréal Canadiens har visat sig vara ett lag byggt för slutspelshockey.

De vände inte bara 1–3 till 4–3 i matcher mot Toronto. Nu har laget även gjort 4–0 i matcher på Winnipeg Jets och 4–2 på Vegas Golden Knights för att säkra sin position i 2021 års Stanley Cup-final.

I nattens sjätte match mot Golden Knights hemma i Bell Centre blev det en riktigt nagelbitare innan "Habs" första finalframträdande på 28 år blev ett faktum. Matchen var helt jämn, 2–2, efter 60 minuters spel och Vegas skapade den första heta chansen i förlängningen innan finländaren Artturi Lehkonen frälste hemmalaget.

Lehkonen, som svarade för ett mästerligt slutspel med Frölunda och blev svensk mästare 2016, tryckte in segermålet bakom Robin Lehner i Vegas kasse 99 sekunder in i övertidsspelet. Detta fint framspelad av Phillip Danault.

– Jag ska inte ljuga, det är en rätt bra känsla, sade Lehkonen till Sportsnet efter slutsignalen.
– "Phil" (Danault) och "Gally" (Brendan Gallagher) gjorde ett sjuhelsickes jobb genom mittzonen och... Jag vet inte... Jag försökte bara sikta högt och träffa nätet.

VANN STANLEY CUP 1993

Vägen fram till avgörandet var något av en berg- och dalbana. Canadiens tog ledningen med knappt sex minuter kvar av första perioden. Kaptenen Shea Weber utnyttjade en felpassning av motståndarbacken Alec Martinez och överlistade Robin Lehner med ett snabbt skott samtidigt som Jesperi Kotkaniemi skapade en perfekt skymning framför gästernas svenska målvakt.

Vegas slog tillbaka på en gång när Reilly Smith kvitterade efter förarbete av bland annat William Karlsson. Det tog lagen in i andra perioden med jämnt skägg.

Där klev junioren och rookien Cole Caufield fram och sköt sitt fjärde mål i serien. 20-åringen, som vann JVM-guld med USA i vintras, klämde sig förbi Vegasbacken Brayden McNabb på högerkanten och överraskade Lehner med ett högt skott i nättaket. 2–1 Canadiens inför tredje perioden.

Där tog Alec Martinez revansch för sin tabbe vid hemmalagets 1–0-mål när han kvitterade matchen till 2–2 68 sekunder in i perioden. WIlliam Karlsson plockade där upp sin andra assist i matchen och bodrog till att skicka matchen till förlängning. Den tog slut tämligen omgående efter Artturi Lehonens tredje slutspelsmål.

Montréal Canadiens, som vunnit 24 mästerskapstitlar i NHL, spelade sin senaste Stanley Cup-final 1993 då man besegrade ett Wayne Gretzky-lett Los Angeles Kings med 4–1 i matcher. Det är tillika senaste gången ett kanadensiskt lag vann Stanley Cup. Canadiens blir nu det första kanadensiska NHL-laget på tio år att spela final. Inget lag från Kanada har nämligen gjort det sedan Vancouver Canucks förlorade 2011 års final mot Boston Bruins.

Om det blir Tampa Bay Lightning eller New York Islanders som står för motståndet där blir klart i natt. Då spelas den helt avgörande match sju mellan lagen i Amalie Arena.

Montréal – Vegas 3–2 (1–1, 1–0, 0–1, 1–0)