Andrej Vasilevskij stal showen mot Carolina Hurricanes.
Foto: James Guillory-USA TODAY Sports
NHL

"Han är bäst i ligan – bäst i världen"

ANNONS
Andrej Vasilevskij var enligt många grundseriens främsta målvakt. Nu er ryssen ut att kunna vara det i slutspelet också. I natt stal han den första matchen av Tampa Bay Lightnings serie mot Carolina Hurricanes.
– Han ger aldrig upp på en enda puck, säger backen Ryan McDonagh om målvakten efter 2–1-vinsten.

De regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay Lightning jagar en ny titel. Efter att ha slagit ut Florida Panthers med 4–2 i matcher i första rundan står nu Central Division-mästarna Carolina Hurricanes för motståndet. I natt spelades den första matchen i serien i PNC Arena i Raleigh.

Det blev en match där mycket kom att kretsa kring Andrej Vasilevskij.

Den ryske stjärnmålvakten stoppade 37 av 38 skott när Tampa gick segrande ur duellen med 2–1.

– Han är bästa i ligan, bäst i världen, sade Carolinas coach Rod Brind'Amour om Vasilevskij efter matchen.
– Vi visste om det här när vi kom in i matchen. Vi måste bara se till att göra det jobbigare för honom. Det är precis vad vi var förberedda på. Nu måste vi fortsätta försöka.

26-åringen tvingades vara skärpt från start och stoppade 15 skott bara i första perioden. Han höll nollan till tidigt i tredje perioden. Där kvitterade backen Jake Bean till 1–1 i powerplay efter att Brayden Point5) gett Tampa ledningen i samma spelform i andra perioden.Jesper Fast plockade upp en assist på Beans mål, men gjorde framför allt så att Vasilevskij hade svårt att se pucken med en screen framför målet.

VICTOR HEDMAN MED MEST SPELTID AV ALLA

Tampas keeper studsade dock tillbaka och svarade för ett par vassa räddningar i tredje perioden, där Barclay Goodrow blev matchvinnare. Forwarden, som värvades från San Jose Sharks i fjol, sköt ett skott ur en dålig vinkel som Carolinas målvakt Alex Nedeljkovic inte lyckades stoppa.

Victor Hedman, som låg bakom Tampas 1–0-mål, spelade mest av alla utespelare på isen med sina 27.36. Han fick dra ett extra stort lass när Tampa drogs med skadebekymmer på sin blålinje. David Savard kom inte till spel alls samtidigt som Erik Cernak tvingades utgå. Hedman har nio assist på sina sju slutspelsmatcher så här långt – åtta av dem har kommit i powerplay.

Även Carolina har drabbats av ett avbräck sedan schweizaren Nino Niederreiter skadat sig på träning alldeles inför serien. Enligt Rod Brind'Amour är det "väldigt, väldigt osannolikt" att han kommer att kunna spela i serien över huvud taget. I hans frånvaro fick Cédric Paquette göra sin första slutspelsmatch för Hurricanes. Paquette som vann Stanley Cup med Tampa i fjol för att sedan trejdas till Ottawa Senators och sedan vidare till Carolina.

Match två spelas i Raleigh natten mot onsdag, svensk tid.

Carolina – Tampa 1–2 (0–0, 0–1, 1–1)
Carolina:
Jake Bean (1) (Jesper Fast).
Tampa: Brayden Point (5) (Victor Hedman), Barclay Goodrow (1).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL