En rad svenska hockeyprofiler tippar de svenska segerchanserna i kvällens ödesmatch.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist (Montage)
Enkät

Profilerna: Så slutar kvällens ödesmatch

ANNONS
Det är många knivar mot struparna i kväll då Tre Kronor ställs mot Tjeckien i jakten på en plats i VM:s kvartsfinaler. Hur slutar dramat? Så här tror några av våra största svenska hockeynamn. 

Jonas Bergqvist, Världsmästare 1987, 1991 samt 1998
 Sverige-Tjeckien slutar 3-2. Det kommer bli extremt tight och spänd match. Den betyder så mycket för båda lagen. Jag tippar Tre Kronor för att jag vill så mycket att dom vinner. Matchhjälte blir (Rickard) Rakell som spräcker sin målnolla i VM.

Anders ”Masken” Carlsson VM-hjälte 1987 och 1991
– Den slutar 2–2 sedan avgörs det på straffa. (Rickard) Rakell trycker dit avgörande straffen. Tror det blir en målsnål match då den gäller väldigt mycket för bägge lagen. Det kommer inte bjudas på några öppna landskap på isen utan det blir en kamp om varje millimeter.

  

Curt Lundmark, F d Förbundskapten
– Tre Kronor vinner med 4–2, fjärde målet i tom kasse. Som vanligt svag och kritiserad start – nu har killarna funnit sina roller och "funnit målet". Matchhjälte blir Adam Reideborn.

Anders ”Ankan” Parmström, F d Förbundskapten
– 4–3 till Tre Kronor som avgör med sent mål. Matchvinnare: (Rickard) Rakell . Han är den klart mest kvalificerade från NHL. Det är dags att hans målskytte lossnar. Två jämna lag där det mest desperata vinner. Det skiljer nog inte så mycket mellan lagen och då blir målvaktsspelet avgörande. Lite vinna eller försvinna för båda.

Hanna Olsson, Damkronorna
– 2–1 till Sverige. Jag tror det blir målsnålt, Tjeckien vill hålla 0–0 så länge som möjligt och försöka gå på kontring. Max Friberg kämpar in 2–1 målet.

Hanna Olsson.

Hanna Olsson. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån  


Jonathan Dahlén, nybliven SHL-spelare med Timrå
– 4–2 till Sverige eftersom dom spelar bättre mot dom bättre lagen. Jag tror Rickard Rakell blir matchhjälte.

Anna Borgqvist coach AIK
– Sverige vinner med 3–2. Jag tror laget fått mer självförtroende och även kunnat sänkt ner axlarna och börjat andas igen efter förra segern så nu tror jag det vänder. Jag tror på en ordentlig laginsats där (Adam) Redieborn blir hjälte.

Mikael Karlberg coach Leksand
– Sverige vinner 4–2. Jag har inte sett dom två första matcherna, men matchen senast var Sverige riktigt bra och vann rättvist. Sverige är av tradition lite ”slowstarters” så jag hoppas dom är i fas nu. Då har dom bra chans. Dennis Rasmussen kommer från min hemort Surahammar så det vore kul om han fick hänga dit den avgörande ikväll.


Rickard Wallin, svensk mästare med Färjestad fyra gånger.
– Jag tror att den största bördan har släppt från de svenska axlarna efter segern senast. Tjeckien är ett motstånd som man vet vad man får av och en förlust är ingen katastrof så sett. Det passar Sverige som vinner med 3–1 och nyckeln till segern är att Reideborn åter spelar stabilt.

Jens Lööke, nybliven SHL-spelare med Timrå.
– 4–2 till Sverige. Sverige går nog in med en bra känsla efter senaste vinsten, Mario Kempe tycker jag såg väldigt bra ut senast, han blir hjälte ikväll.

Jens Lööke gjorde mål.

Jens Lööke. Foto: Bildbyrån

Mats Ulander, VM–spelare 1982
– Vinst för Sverige. 4–2 i öppen kasse. Laget är nykomponerat. De har nu hittat gruppkänslan och rollerna. Jesper Frödén avgör så klart eftersom han är gnagare.

Jesper Wallstedt Luleå
– Sverige vinner med 4–1. Dom vinner för de är i en uppåtgående trend. Sverige såg riktigt bra ut och revansch sugna efter den tyngre starten. Även att många olika spelare producerar och inte bara stjärnspelarna. Matchhjälte blir Adam Reideborn idag igen efter att fått göra några riktigt svettiga och avgörande räddningar.


Fredrik Forsberg HV71
– 5–3 till Sverige. Sverige kommer med en stark seger i ryggen och kommer vinna mot ett pressat Tjeckien. Matchhjälte blir Oscar Lindberg.

Christian ”Fimpen” Eklund, Djurgårds-ikon.
– Sverige vinner 4–2 Tjeckien har inte alls klarat av att gå in i turneringen med lite favoritskap. Sverige har stärkts av motgångarna och såg riktigt bra ut mot Schweiz. Marcus Sörensen blir matchhjälte.

Christian

Christian "Fimpen" Eklund. Foto: Ronnie Rönnkvist  

Andreas Johansson f d landslags och NHL-spelare
– 3–3 vid full tid. Vinst för Sverige efter förlängning 4–3. Oerhört viktig match för båda. Tjeckien lite skickligare individuellt, men Sverige med på nytt fött självförtroende efter förra matchen. Därav resultatet. Dennis Rasmussen blir matchhjälte!

Håkan Södergren, världsmästare 1987
Det slutar 3–3. Båda lagen behöver poängen och något av lagen avgör i Over time. Jag tror att det då blir Adrian Kempe som sätter en avgörande straff för Sverige.

Mattias Timander Världsmästare 1998
– Sverige vinner med 3–1. Killarna har fått tillbaka självförtroendet och fick bevisa i senaste matchen vad laget kan om alla gör jobbet. Matchhjälte? Rickard Rakell. Det är dags för honom att visa upp sig.

  

Joakim Thelin, Oskarshamn
– Jag tror på Sverigevinst, 5–2. Jag tycker de såg pigga ut i matchen mot Schweiz och tror att den vinsten leder till ännu en ikväll. Matchhjälte får gärna bli Jesper Frödén igen då han såg riktigt fin ut i sin debutmatch.

Sara Grahn, Luleå
– Sverige vinner med 4–2. Jag tror det blir en jämn match då Tjeckien startat turneringen svajigt likaså som Sverige har gjort. Därför tror jag första perioderna blir extremt jämna, men Sverige kommer avgöra i sista perioden. Matchhjälte blir, Rikard Rakell.

Sara Grahn.

Sara Grahn. Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist

Thomas Rundqvist, Världsmästare 1987 och 1991
– 3–1 till Sverige. De har lyft sitt spel och fick in en bra känsla i gruppen efter Schweizmatchen. Hjälte blir Rickard Rakell med två mål.

Josefin Bouveng, Brynäs, vinnare av Eliteprospects Award 2021
– Sverige vinner med 3–0. Laget är verkligen på ”g” efter senaste matchen. Matchhjältar blir bröderna Kempe.


Hardy Åström, f d landslagsmålvakt, deltog bl a i den första Canada Cup 1976
Sverige vinner med 4–2 eftersom dom är på gång nu. Matchhjälte blir Jonathan Pudas.

Thomas Fröberg, sportchef Oskarshamn
– 3–2 till Sverige. Vi är alltid bra när vi är i pressade lägen och när många inte tror på oss. Vi fick med oss bra självförtroende från förra matchen. Magnus Nygren avgör med ett skott i powerplay.

Thomas Fröberg.

Thomas Fröberg. Foto: Suvad Mrkonjic/Billdbyrån

Anders ”Bros” Broström, Västra Frölunda-legendar
5–1 till Sverige. Vi fortsätter som mot Schweiz. Max Fribergs magiska arbetsinsats kommer resultera i två mål.

Joakim Nordström, Calgary
– Jag har inte sett någon av matcherna så egentligen har jag inte en aning hur det kommer att gå, men jag hoppas Klas Dahlbeck avgör.

Tommy Salo, OS-guld 1994, VM-guld 1998
– Sverige vinner med 3–2 och givetvis blir vår målvakt, Adam Reideborn, matchhjälte.

Almen Bibic, f d SHL-spelare, numera coach Rögle J18
– Sverige vinner med 4–1. Sverige har bestämt sig och jag tror man klämmer dit tjeckerna klart och tydligt. Marcus Sörensen hänger två påsar.


TV: Fredrik Warg utmanar Per-Åge Skröder i Studio Oddset 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL