Björn Hellkvist hyllar Marek Hrivík och Peter Cehlárik.
Foto: Bildbyrån
SHL

"Hela Leksand ska vara jävligt tacksamma"

ANNONS

De var två av grundseriens stora dominanter. Men i slutspelet fick Leksand inte ut mycket av stjärnduon Marek Hrivík och Peter Cehlárik. Efter sortin i fyra raka matcher mot Örebro tog tränaren Björn Hellkvist dem i försvar.

– De har burit laget på sina axlar och någonstans infinner sig en tröttnad både fysiskt och mentalt, säger Hellkvist till C More.

Tredjeplatsen i grundserien var både överraskande och imponerande.

Men i slutspelet räckte Leksands IF inte alls till. Kvartsfinalspelet mot Örebro är över efter fyra raka förluster. Torsdagens övertidsförlust med 1–2 var spiken i kistan.

– De första tre matcherna är de – hatten av – kirurgiska i sina avslut. Det var den stora skillnaden. Vår effektivitet var inte top notch i serien, men den var definitivt bristfällig i den här serien, säger Leksands tränare Björn Hellkvist till C More som en av förklaringarna till att säsongen är över.

Den fina grundserien byggde självförtroende och framtidstro bland fansen. Men slutspelet visade tydligt att Leksand fortfarande är gröna i de här sammanhangen.

– Det var en tydligen utveckling i grundserien varje dag. Vi lärde oss att vinna hockeymatcher, lärde oss att spela även de dagar vi inte hade benen och hittade sätt att vinna. Vi blev lite smartare. Det växte fram en tro på det vi gjorde, vår filosofi när det gäller hockey. Vi är jättenöjda med att bli trea, men samtidigt är jag jävligt förbannad över att vi inte placerade oss högre, säger Hellkvist,

– Vi stängde grundserien och misslyckades i slutspelet. Det är en läroprocess för mig, killarna och hela klubben hur man ska luta sig in i ett slutspel.

FÖRSVARAR HRIVIK OCH CEHLARIK

En stor skillnad mellan grundserie och slutspel har varit stjärnorna Marek Hrivík och Peter Cehlárik  spel. Slovakerna var dominanta i grundserien för att sedan försvinna mot ett försvarsstarkt Örebro i slutspelet.

Björn Hellkvist väljer dock att försvara duon. 

– Vi har gått all in på dem varje dag den här säsongen. De har burit laget på sina axlar och någonstans infinner sig en tröttnad både fysiskt och mentalt. Det är fullt naturligt. Jag tycker att jag, min stab och hela Leksand ska vara jävligt tacksamma för det de har levererat och vara stolta över att vi har haft så bra spelare. Förhoppningsvis får vi behålla dem, säger han om Hrivík och Cehlárik.

Han tycker inte att han borde ha matchar dem försiktigare under grundserien för att hålla dem fräschare i slutspelet.

– Nej, det kan jag inte hålla med om. Det här är ett steg i klubbens process att växa som SHL-klubb, få fotfäste i SHL rejält över tid och ta sig till slutspel. Sedan gäller det att lära sig att spela i slutspel också. 

Han påpekar också att avsaknaden av tredjelänken i succékedjan, skadade amerikanen Carter Camper, blev ett tungt avbräck.

– Vi glömmer nämna Camper. Så länge han var med oss var det en ganska bra lina och utan honom blev den lite sämre. Jag tror man missar lite vilken stor hockeyhjärna han har, säger Hellkvist som lovar fansen att Leksand ska komma tillbaka starkare 2021/22.

– Nästa säsong ska vi vara bättre rustade.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch