Moderklubben

Bruksortens stolthet: "Vi hade knappt läktare - folk stod i snövallarna och trängdes"

I artikelserien Moderklubben riktas rampljuset mot småklubbarna ute i landet som ger liv åt svensk ishockey.

ANNONS

I artikelserien "Moderklubben" gör Johan Hagesund nedslag hos mindre klubbar ute i Sverige. I dag med en titt på Hofors IK – i dag Hofors HC – i Gästrikland, en förening som producerat lirare som bröderna Silfverberg, Ulf Söderström och Andreas Johansson. Tillika en klubb som faktiskt besegrade Djurgården i en klassisk match 1974.

Runt om i Sverige finns det småorter som sett till befolkningsmängden producerat oproportionerligt många duktiga ishockeyspelare. Några klassiska exempel är väl omskrivna, men i den här miniserien på hockeysverige.se är tanken att vi ska titta närmare på några av de som stått utanför rampljuset. Vi börjar i Hofors.

Hofors ligger i Gästrikland, men inte med mer än att en slarvig lantmäteritjänsteman kunnat ändra på den saken. Det lilla samhället ligger några kilometer från länsgränsen till Dalarna. Det är en utpräglad arbetarklassort där stålindustrin varit hjärtat som syresatt hela samhället i århundraden och det politiska styret varit lika rött som blodet i arbetarnas ådror. 

Privatägda Ovako är än idag Hofors största arbetsgivare och försörjer över tusen personer i en kommun med mindre än tio tusen invånare vid senaste mantalsskrivningen. Liksom på många andra mindre orter minskar befolkningen stadigt i Hofors. För många ungdomar lockar länets residensstad Gävle, som man når via ungefär fem mils bilkörning längs E16 i riktning mot Bottenhavet. Men så finns det de som bor kvar. En sådan är Yngve Söderström.

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
659 kr / år
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: