Sök
Mattias Karlsson.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

"Jag tror att det är bättre att HV71 ramlar ur"

I kväll inleds ödeskvalet mellan Brynäs och HV71 – två klassiska SHL-klubbar som så sent som 2017 spelade SM-final.
Nästa säsong kommer ett av lagen att spela allsvensk hockey.
Förre HV-backen Mattias Karlsson ger här sin syn på lagets säsonger och hur kvaldramat kan tänkas gå.
– Om jag kollar på dom två lagen som ska kvala så tror jag att det är bättre att HV71 ramlar ur, säger "Kolan".

I kväll inleds det kval som måste tillhöra det mest uppmärksammade i elitserien/SHL:s historia. Två storlag helt utan självförtroende, Brynäs och HV71, ska spela om vilket lag som får spela i SHL kommande säsong och vilket lag som för starta om i Hockeyallsvenskan. Ett kval som betyder så mycket mer än för två idrottsföreningar. Att få lämna hockeyns fin rum kommer dessutom betyda mycket för Gävle eller Jönköping som städer.

Första mötet lagen emellan i högsta serien var för övrigt säsongen 1979/80. Närmare bestämt den 11:e oktober 1979. Brynäs, tränade av Lennart "Tigern" Johansson, vann med 3–1 mot HV71, tränade av Dan Hobér. Brynäs mål gjordes av Mats NäslundJanne Kock och Anders Krusell medan Janne Bergstrand svarade för HV71:s må. Säsongen slutade med att Brynäs vann SM-guld medan HV71 ramlade ur elitserien.

  

Åter till kvällens drabbning. Mattias "Kolan" Karlsson spelade med Brynäs i elitserien mellan 2002 och 2005. Dessutom spelade han för HV71 mellan 2011 och 2015. Han, liksom många med honom, trodde knappast innan säsongen att det skulle bli just Brynäs och HV71 som skulle tvingas till att kvala sig kvar.

– Det fanns nog inte på min karta. I så fall skulle det varit Brynäs, men absolut inte HV71, säger Mattias Karlsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– HV71:s säsong har varit allt annat än bra. Det jag tycker varit konstigast är att HV71 hade ett fruktansvärt bra powerplay i inledningen av serien. Ändå lyckades dom förlora matcher och ligga sist i serien. Då måste dom ha spelat otroligt dåligt fem mot fem och i boxplay. Har man ett så bra powerplay som HV71 hade så ska man kunna vinna fler matcher.

Varför tror du HV71 har hamnat i den sitsen?
– Lite grann tror jag det handlar om att svensk hockey håller på att förändras med nya lagen som kommer och varit bra ett tag. Jag tänker på bland annat Rögle, Växjö, Örebro…
– Det kommer nya lag som står redo att ta över stafettpinnen efter tillexempel HV71 och Färjestad. Samma sak är det i NHL, att det går i vågor, men där handlar det mer om att man får in draftettor och så vidare.
– Jag tror att det blivit svårare för dom så kallade stora elefanterna att hålla sig kvar på toppen. Alla lagen har så mycket pengar att röra sig med nu för tiden. Kan du då ha en bra plan och en väl fungerande organisation så har du en stor chans att kunna äta i kapp dom tidigare storfavoriterna.
– Det är lite så jag ser det. Att över tid har HV71 tappat mark, vilket jag även tycker att Färjestad gjort lite grann. Det känns som att det varit på gång att dom lagen ätit sig lite neråt i tabellen. Att det sedan skulle se ut så här tror jag ingen varit beredd på. I alla fall inte i Jönköping.

Mattias

Mattias "Kolan" Karlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

"BÄTTRE ATT HV71 RAMLAR UR"  

Du som bott i Jönköping vad tror du det skulle betyda för stan om HV71 åker ur SHL?
– HV71 gjorde i stort sett rent hus i försäsongsmatcherna. Dom vann nästan allt och många tippade att laget skulle komma i toppen så det skulle vara en fullständig katastrof om dom ramlade ur. Om jag kollar på dom två lagen som ska kvala så tror jag att det är bättre att HV71 ramlar ur.

Kan du utveckla hur du tänker där?
– Jag är tveksam till om Brynäs överlever om laget ramlar ur. HV71 tror jag klarar sig eftersom det känns som dom har en större och mer väl fungerande organisation. Jag tror mer på HV71 om dom skulle hamna i Hockeyallsvenskan, att dom då på något sunt sätt skulle kunna ta sig tillbaka. 

Brynäs säsong har varit kaotisk på många sätt med uppskjutna matcher på grund av Covid-19, sparkade tränare och så vidare.

– Jag tycker snarare lite synd om Brynäs. Dom har haft Corona fyra eller fem gånger i truppen och egentligen aldrig fått någon lugn och ro. Det är mycket som har stört där. Sedan vet jag såklart att det varit samma förutsättningar för alla lagen hela säsongen.
– Jag hoppades ändå att Peter Andersson, som är en erfaren och bra tränare, skulle vara lösningen för Brynäs och något man skulle kunna bygga på långsiktigt. Nu blir det att börja om igen. Det har varit många omständigheter den här säsongen som blivit väldigt udda i slutändan.

När klubben som mest behöver lugn och ro sparkas tränarna, sportchefen avgår, media går i taket kring hur Brynäs som klubb tycks skötas, hur tror du här påverkar laget inför kvalet?
– Nummer ett är ett det kommer in helt nya personer som ingen har haft och göra med innan. Det kan vara bra, men det här är två som i stort sett aldrig varit tränare. Det är ett frågetecken och jag känner att det just nu finns väldigt många frågetecken kring Brynäs.
– Det är nog svårt att räta ut dom här frågetecknen. Vi får nog se när vi ser vart den här serien tar vägen vad som är rätt och fel. Brynäs har helt klart satsat väldigt högt här. Vi får se om det lyckas eller inte.

Vad tror du det skulle betyda för Gävle som stad om Brynäs tvingas lämna SHL?
– Jag tror att skulle vara ännu mer förödande i Gävle än i Jönköping. Det känns som Brynäs haft kämpigt med sin ekonomi under flera år, dåligt med publik på matcherna och så vidare. Jag är verkligen orolig för Brynäs om dom skulle ramla ur.

Samuel Ersson.

Samuel Ersson. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

"TUFF SITUATION FÖR SPELARNA"  

Du har själv spelat tuffa och viktiga matcher under din karriär, vad tror du går genom killarna i Brynäs och HV71:s skallar under dom här dagarna?
– Som spelare försöker man intala sig själv att det är en helt vanlig hockeymatch i en vanlig serie. Lite för att man ska försöka lura sig själv. Det är svårt för när du står där vet du vad som står på spel och det kan lätt låsa sig.
– Det här är dessutom något vi aldrig varit med om tidigare. Vi har alltid vetat att det kommer ett lag med massor av energi och som vunnit hela säsongen och som ska möta det här laget som legat sist och förlorat hela året. Nu är det två lag som förlorat hela säsongen så det kommer bli en väldigt speciell serie.

Vad tror du är det som kommer avgöra en matchserie mellan två lag med stukat självförtroende?
– Nummer ett är såklart målvaktsspelet. Vem som har den bästa målvakten. Sedan är det som alltid, det finns så många klyschor, men det handlar om så små detaljer. Vilket lag kan skicka in spelare som klarar av att vara kyliga i avgörande lägena som när du exempelvis får ett powerplay? Vilka offrar sig och kan döda utvisningar så andra laget inte kan göra mål?
– Det sådana grejer som kommer avgöra. Det är ändå en matchserie över sju matcher så alla smådueller kommer mynna ut i en fördel till ena eller andra laget.

Kan Hugo Alnefelt komma hem och lyfta HV?

Hugo Alnefelt. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Kontrakten går ut hos mer eller mindre alla spelare hos det laget som åker ur, påverkar det på något vis spelarna i en sådan här situation?
– Ja, det kan jag lova dig att det gör. Jag har åkt ur en gång och det var med Karlskrona. Då satt jag på ett utgående kontrakt så min situation blev inget annorlunda. Jag skulle ändå inte vara kvar.
– Det finns alltid spelare som under säsongen exempelvis skrivit ett nytt treårskontrakt med hög lön och så vidare. Rivs det samtidigt som du kan ha haft en säsong… När du spelar i det sämsta laget är det inte jättemånga spelare som haft en bra säsong och det ser över lag ganska risigt ut. Sedan finns det såklart undantag.
– När du då varit med och spelat ut ett lag är det inte bra att ha på sin C V även om du kanske kan få ett nytt jobb. Låt oss säga att du skrivit ett nytt treårsavtal som ger dig 150 000 kronor i månaden. Då har du dels tryggheten att få vara kvar på samma ställe dels tjäna bra pengar. Helt plötsligt rivs kontraktet och det är inte helt säkert att någon annan klubb vill erbjuda dig 150 000 kronor i månaden. Absolut inte på tre år.
– Det kommer vara en tuff situation för spelarna i det laget som ramlar ur. I bägge lagen är det är det spelare som bor och har sina familjer i staden. En del av dom kommer till och med därifrån. Om dom spelarna då kommer stanna kvar och spela för en bråkdel av vad dom gjort innan återstår att se.

Vilket lag tror du vinner den här kvalserien?
– Jag tror HV71 vinner med 4–2 i matcher.

Matchrapporter: Brynäs vann på nytt mot HV 71 HV 71 reducerar mot Brynäs efter seger Brynäs bara två segrar från nytt SHL-kontrakt

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten