Mattias Karlsson.
Foto: Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

"Jag tror att det är bättre att HV71 ramlar ur"

ANNONS
I kväll inleds ödeskvalet mellan Brynäs och HV71 – två klassiska SHL-klubbar som så sent som 2017 spelade SM-final.
Nästa säsong kommer ett av lagen att spela allsvensk hockey.
Förre HV-backen Mattias Karlsson ger här sin syn på lagets säsonger och hur kvaldramat kan tänkas gå.
– Om jag kollar på dom två lagen som ska kvala så tror jag att det är bättre att HV71 ramlar ur, säger "Kolan".

I kväll inleds det kval som måste tillhöra det mest uppmärksammade i elitserien/SHL:s historia. Två storlag helt utan självförtroende, Brynäs och HV71, ska spela om vilket lag som får spela i SHL kommande säsong och vilket lag som för starta om i Hockeyallsvenskan. Ett kval som betyder så mycket mer än för två idrottsföreningar. Att få lämna hockeyns fin rum kommer dessutom betyda mycket för Gävle eller Jönköping som städer.

Första mötet lagen emellan i högsta serien var för övrigt säsongen 1979/80. Närmare bestämt den 11:e oktober 1979. Brynäs, tränade av Lennart "Tigern" Johansson, vann med 3–1 mot HV71, tränade av Dan Hobér. Brynäs mål gjordes av Mats NäslundJanne Kock och Anders Krusell medan Janne Bergstrand svarade för HV71:s må. Säsongen slutade med att Brynäs vann SM-guld medan HV71 ramlade ur elitserien.

  

Åter till kvällens drabbning. Mattias "Kolan" Karlsson spelade med Brynäs i elitserien mellan 2002 och 2005. Dessutom spelade han för HV71 mellan 2011 och 2015. Han, liksom många med honom, trodde knappast innan säsongen att det skulle bli just Brynäs och HV71 som skulle tvingas till att kvala sig kvar.

– Det fanns nog inte på min karta. I så fall skulle det varit Brynäs, men absolut inte HV71, säger Mattias Karlsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– HV71:s säsong har varit allt annat än bra. Det jag tycker varit konstigast är att HV71 hade ett fruktansvärt bra powerplay i inledningen av serien. Ändå lyckades dom förlora matcher och ligga sist i serien. Då måste dom ha spelat otroligt dåligt fem mot fem och i boxplay. Har man ett så bra powerplay som HV71 hade så ska man kunna vinna fler matcher.

Varför tror du HV71 har hamnat i den sitsen?
– Lite grann tror jag det handlar om att svensk hockey håller på att förändras med nya lagen som kommer och varit bra ett tag. Jag tänker på bland annat Rögle, Växjö, Örebro…
– Det kommer nya lag som står redo att ta över stafettpinnen efter tillexempel HV71 och Färjestad. Samma sak är det i NHL, att det går i vågor, men där handlar det mer om att man får in draftettor och så vidare.
– Jag tror att det blivit svårare för dom så kallade stora elefanterna att hålla sig kvar på toppen. Alla lagen har så mycket pengar att röra sig med nu för tiden. Kan du då ha en bra plan och en väl fungerande organisation så har du en stor chans att kunna äta i kapp dom tidigare storfavoriterna.
– Det är lite så jag ser det. Att över tid har HV71 tappat mark, vilket jag även tycker att Färjestad gjort lite grann. Det känns som att det varit på gång att dom lagen ätit sig lite neråt i tabellen. Att det sedan skulle se ut så här tror jag ingen varit beredd på. I alla fall inte i Jönköping.

Mattias

Mattias "Kolan" Karlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

"BÄTTRE ATT HV71 RAMLAR UR"  

Du som bott i Jönköping vad tror du det skulle betyda för stan om HV71 åker ur SHL?
– HV71 gjorde i stort sett rent hus i försäsongsmatcherna. Dom vann nästan allt och många tippade att laget skulle komma i toppen så det skulle vara en fullständig katastrof om dom ramlade ur. Om jag kollar på dom två lagen som ska kvala så tror jag att det är bättre att HV71 ramlar ur.

Kan du utveckla hur du tänker där?
– Jag är tveksam till om Brynäs överlever om laget ramlar ur. HV71 tror jag klarar sig eftersom det känns som dom har en större och mer väl fungerande organisation. Jag tror mer på HV71 om dom skulle hamna i Hockeyallsvenskan, att dom då på något sunt sätt skulle kunna ta sig tillbaka. 

Brynäs säsong har varit kaotisk på många sätt med uppskjutna matcher på grund av Covid-19, sparkade tränare och så vidare.

– Jag tycker snarare lite synd om Brynäs. Dom har haft Corona fyra eller fem gånger i truppen och egentligen aldrig fått någon lugn och ro. Det är mycket som har stört där. Sedan vet jag såklart att det varit samma förutsättningar för alla lagen hela säsongen.
– Jag hoppades ändå att Peter Andersson, som är en erfaren och bra tränare, skulle vara lösningen för Brynäs och något man skulle kunna bygga på långsiktigt. Nu blir det att börja om igen. Det har varit många omständigheter den här säsongen som blivit väldigt udda i slutändan.

När klubben som mest behöver lugn och ro sparkas tränarna, sportchefen avgår, media går i taket kring hur Brynäs som klubb tycks skötas, hur tror du här påverkar laget inför kvalet?
– Nummer ett är ett det kommer in helt nya personer som ingen har haft och göra med innan. Det kan vara bra, men det här är två som i stort sett aldrig varit tränare. Det är ett frågetecken och jag känner att det just nu finns väldigt många frågetecken kring Brynäs.
– Det är nog svårt att räta ut dom här frågetecknen. Vi får nog se när vi ser vart den här serien tar vägen vad som är rätt och fel. Brynäs har helt klart satsat väldigt högt här. Vi får se om det lyckas eller inte.

Vad tror du det skulle betyda för Gävle som stad om Brynäs tvingas lämna SHL?
– Jag tror att skulle vara ännu mer förödande i Gävle än i Jönköping. Det känns som Brynäs haft kämpigt med sin ekonomi under flera år, dåligt med publik på matcherna och så vidare. Jag är verkligen orolig för Brynäs om dom skulle ramla ur.

Samuel Ersson.

Samuel Ersson. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

"TUFF SITUATION FÖR SPELARNA"  

Du har själv spelat tuffa och viktiga matcher under din karriär, vad tror du går genom killarna i Brynäs och HV71:s skallar under dom här dagarna?
– Som spelare försöker man intala sig själv att det är en helt vanlig hockeymatch i en vanlig serie. Lite för att man ska försöka lura sig själv. Det är svårt för när du står där vet du vad som står på spel och det kan lätt låsa sig.
– Det här är dessutom något vi aldrig varit med om tidigare. Vi har alltid vetat att det kommer ett lag med massor av energi och som vunnit hela säsongen och som ska möta det här laget som legat sist och förlorat hela året. Nu är det två lag som förlorat hela säsongen så det kommer bli en väldigt speciell serie.

Vad tror du är det som kommer avgöra en matchserie mellan två lag med stukat självförtroende?
– Nummer ett är såklart målvaktsspelet. Vem som har den bästa målvakten. Sedan är det som alltid, det finns så många klyschor, men det handlar om så små detaljer. Vilket lag kan skicka in spelare som klarar av att vara kyliga i avgörande lägena som när du exempelvis får ett powerplay? Vilka offrar sig och kan döda utvisningar så andra laget inte kan göra mål?
– Det sådana grejer som kommer avgöra. Det är ändå en matchserie över sju matcher så alla smådueller kommer mynna ut i en fördel till ena eller andra laget.

Kan Hugo Alnefelt komma hem och lyfta HV?

Hugo Alnefelt. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Kontrakten går ut hos mer eller mindre alla spelare hos det laget som åker ur, påverkar det på något vis spelarna i en sådan här situation?
– Ja, det kan jag lova dig att det gör. Jag har åkt ur en gång och det var med Karlskrona. Då satt jag på ett utgående kontrakt så min situation blev inget annorlunda. Jag skulle ändå inte vara kvar.
– Det finns alltid spelare som under säsongen exempelvis skrivit ett nytt treårskontrakt med hög lön och så vidare. Rivs det samtidigt som du kan ha haft en säsong… När du spelar i det sämsta laget är det inte jättemånga spelare som haft en bra säsong och det ser över lag ganska risigt ut. Sedan finns det såklart undantag.
– När du då varit med och spelat ut ett lag är det inte bra att ha på sin C V även om du kanske kan få ett nytt jobb. Låt oss säga att du skrivit ett nytt treårsavtal som ger dig 150 000 kronor i månaden. Då har du dels tryggheten att få vara kvar på samma ställe dels tjäna bra pengar. Helt plötsligt rivs kontraktet och det är inte helt säkert att någon annan klubb vill erbjuda dig 150 000 kronor i månaden. Absolut inte på tre år.
– Det kommer vara en tuff situation för spelarna i det laget som ramlar ur. I bägge lagen är det är det spelare som bor och har sina familjer i staden. En del av dom kommer till och med därifrån. Om dom spelarna då kommer stanna kvar och spela för en bråkdel av vad dom gjort innan återstår att se.

Vilket lag tror du vinner den här kvalserien?
– Jag tror HV71 vinner med 4–2 i matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL