SHL

DOKUMENT: Från finalfeber till kvalkaos

De var bäst i Sverige. Efter flera tunga år föll plötsligt bitarna på plats för HV71 och Brynäs. De utkämpade en av svensk ishockeys mest klassiska finalserier. Fyra år senare möts de i en ny potentiell klassiker. Den här gången står i stället deras SHL-status på spel. Hur kunde det bli så här?


Det är den nionde maj 2015. Rubriken lyser med stora, svarta bokstäver inne på Sportbladet.se: "Sparka Johansson annars så avgår vi".

Citatet ska komma från sportcheferna Johan Davidsson och Johan Hult. Det har skurit sig totalt mellan de båda och huvudtränaren Andreas Johansson, som varit i klubben under ett år. Det blev starten på tidernas mest turbulenta period i HV71.

Jönköpings-Posten avslöjade sedan orsaken till det minst sagt ansträngda förhållandet: ni minns väl alla de "gröna och röda ringarna" som Andreas Johansson ritade runt spelarna? De gröna spelarna skulle inte umgås med de röda. De röda skulle i princip bort från klubben, sade en spelare anonymt till lokaltidningen.

Knappt tre veckor efter Sportbladets avslöjande får "AJ" till sist sparken. Maj ska precis bli juni, och HV71 står utan huvudtränare. Med bara tre månader kvar tills dess att säsongen skulle dra igång. Där och då kunde ingen förutse att HV bara 22 månader senare skulle fira SM-guld. 

Med en total nödlösning som huvudtränare.

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
55 kr / mån*
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
*Betalas årligen. Totalt 659 kr
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om:
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten