Oscar Nord.
Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Blev hjälte - med fel klubba: "Kommer nog spela med dom framöver"

ANNONS

Han gjorde hattrick för första gången som senior - och blev hjälte för AIK i den första åttondelsfinalen mot Tingsryd. Två av målen kom dessutom med Filip Windlerts klubbor.

– Min sista klubba gick av vid en tekning i början av tredje perioden, berättar Oscar Nord för hockeysverige.se.

AIK har inlett slutspelet mot SHL på bästa tänkbara sätt. Vinst på bortaplan mot Tingsryd och ikväll kan AIK ta sig till nästa omgång genom att vinna på Hovet mot smålänningarna. Stor matchhjälte i onsdagens match var Oscar Nord som svarade för tre av målen. Själv minns inte Nord när han gjorde tre mål i samma serie eller kvalmatch senast.
- Oj… När gjorde jag det? Det minns jag knappt, men det kan ha varit någon gång under juniortiden, om ens det, säger 24-åringen till hockeysverige.se och fortsätter:
- Jag tror det var när jag spelade U16-hockey, men jag kan inte riktigt säga när det var. I alla fall är det långt tillbaka.

Givetvis betyder det lite extra för Oscar Nord att göra ett hattrick i en så pass viktig match som mötet med Tingsryd i onsdags.
- Det betyder såklart något extra eftersom det är viktiga matcher vi spelar nu. Att då lyckas göra tre mål är bara väldigt roligt, verkligen. 

"MIN SISTA KLUBBA GICK AV"

Två av målen gjorde Nord dessutom med sin lagkamrat Filip Windlerts klubbor.
- Min sista klubba gick av vid en tekning i början av tredje perioden. Då fick jag spela med Windlerts klubba. Dom två sista målen var med hans klubba.

Innebär det att du kommer fortsätta spela med hans klubbor?
- Ja, jag kommer nog spela med dom framöver. Så får det bli, säger Oscar Nord med ett skratt.

Oscar Nord i samtal med Fredric Weigel och Anton Holm.

Oscar Nord i samtal med Fredric Weigel och Anton Holm. Bildbyrån


Två av Oscar Nords mål mot Tingsryd kom i powerplay. Assist till båda målen stod Max Lindholm för. En spelare som Oscar Nord uppskattar att spela med.
- Jag tycker att vi har hittat en bra kemi och en bra tajming i målen vi har gjort ihop. Han är bra på att hitta mig antingen högt upp i slottet eller ”back door”.

Vad ser du att Max Lindholms styrka är som hockeyspelare?
- Han är otroligt stark med pucken, att kunna täcka pucken och ge sig själv tid genom att använda sin kropp. Max är stor och det är svårt att komma runt eller få tag på honom. Dessutom är han otroligt skicklig och svår att spela mot.
- Jag kan tänka mig att det inte är lätt att som försvarsspelare att möta honom.

"KOMMER INTE ALLS UPP I NIVÅ"

Om du ser tillbaka på onsdagens match, hur låter din sammanfattning av den?
- Spelmässigt, i spelet med puck, tycker jag inte alls att vi kommer upp i nivå. Samtidigt var det första slutspelsmatchen för den här säsongen. Eftersom det är bäst av tre visste vi såklart att det var en viktig match att åka ner och vinna direkt.
- Spelet med pucken var, som sagt var, inte så bra. Annars tycker jag att vi krigar på och försöker. Vi har perioder där vi trycker på, men dom har också perioder där dom har tryck på oss. Vi byter mycket lägen med varandra, men jag tycker det är starkt av oss att hitta ny energi och vända matchen efter att dom gjort 2-1. Jag tycker det säger någonting om oss som lag.

Nu har ni inte vunnit något ännu, hur går dina tankar inför kvällens match?
- Som du säger så har vi bara tagit första ronden och egentligen inte vunnit någonting. Det är bäst av tre, men nu har vi en fördel. Dessutom har vi hemmaplan och vi kommer gå ut och göra allt för att ta matchen. Det är så vi måste tänka i ett slutspel, att ta det match för match, dag för dag och inte titta allt för långt fram.
- Vi hade träning idag (läs: torsdag) och sedan är det match imorgon igen. Vi ska göra allt för att vinna den. Sedan får vi se vart det landar i.

Oscar Nord har hållit en jämn och ganska hög nivå igenom hela säsongen. På 50 matcher i Hockeyallsvenskan har han svarat för elva mål och totalt 18 poäng.
- Jag tycker ändå att det varit en okej säsong och jag har hållit en jämn nivå. Mot slutet, sista omgångarna, kanske jag gick ner mig lite grann.

Oscar Nord.

Oscar Nord. Bildbyrån



Det kändes som AIK började hitta rätt då Anton Blomqvist tog över som headcoach, vad hände hos er i laget där och då?
- Det blev en ny röst i omklädningsrummet och det kändes som att vi fick lite mer energi. Spelet i sig är likt, men kanske med lite mer frihet i vissa saker.
- Vi har en del spelare i laget som behöver lite mer frihet och det är den förändring som har varit, att vi har lite friare tyglar ibland. Annars samma spelsystem som vi har kört under hela säsongen.

Förändrades din roll något i och med Blomqvist intåg som headcoach?
- Nej, det skulle jag inte säga. Jag tycker att min roll varit den samma under hela säsongen. Anton vet vad han får av mig och jag hoppas att han tycker att han fått ut det han vill av mig. Jag har gjort min roll som han vill att jag ska göra den.

"BEHÖVDE KOMMA BORT"

Oscar Nord började sin hockeykarriär på Kärrtorps IP söder om söder i Stockholm. Moderklubben var klassiska Nordia/Bagarmossen som även fostrat spelare så som Fredrik Forsberg (Leksand) och Hans-Göran Elo.
- Jag började på Kärrtorps IP:s uterink. Jag hade en granne som spelade och han frågade mig någon gång om jag ville följa med ner för att testa och åka skridskor. Då gjorde jag det, tyckte det var kul och fastnade för hockeyn. Efter det har jag bara fortsatt. 

Som 16-åring valde Oscar Nord att lämna Stockholm. Först blev det tre säsonger i Luleå och därefter tre säsonger i Skåne innan han inför säsongen 2018/19 återvände till Stockholm för spel med AIK.
- Anledningen till att jag lämnade Stockholm? Det var egentligen inget speciellt mer än att jag kände att jag behövde komma bort från stockholmshockeyn. Det blev att jag mötte och spelade med samma spelare under alla ungdomsåren.
- Jag kände då att jag ville välja en annan väg och testa något annat, växa som människa på annat håll. Då blev det Luleå.

Var det stor skillnad att komma till Luleå jämfört med hur juniorhockeyn fungerade i Stockholm och Nacka där du spelade innan?
- Nu har jag inte varit i dom stora juniorklubbarna här i Stockholm. Det var mer att jag kände alla i Stockholm och visste vilka som skulle spela i juniorlagen här. Jag ville testa något annat så jag valde ganska tidigt att jag ville flytta och utmana mig själv. 

Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

ALLTID VARIT AIK:ARE

En viktig del i Oscar Nords utveckling var hans två säsonger i Hockeyallsvenskan med Malmöklubben Pantern.
- Det var otroligt viktiga år eftersom det var mina första säsonger som senior. Jag kom till en klubb där jag, trots att jag var förstaårssenior, fick spela mycket och ett stort förtroende.
- Tiden där har hjälpt mig mycket och jag har lärt mig mycket på vägen. Det är inte helt lätt att komma upp som förstaårssenior, men jag fick mycket förtroende, vilket jag är glad för.
- Det är en stor skillnad mellan att spela junior och seniorhockey. Jag kom dit och fick verkligen fortsätta spela mitt spel. Samtidigt är det en annan kravställning när man kommer upp i seniorhockeyn. Det handlar om att vinna och inte så mycket utveckling som det är i juniorhockeyn.
- Jag hade Håkan (Åhlund) där nere och han ställde höga krav. Det var viktigt för mig att lära mig det tidigt så åren i Pantern har gjort mig väl.


Var du AIK:are redan som grabb hemma på Kärrtorps IP?
- Ja, det var jag. Trots att jag växt upp i söderort har det alltid varit AIK som gällt för mig. 


TV: SHL-klubbarnas drömvärvningar

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga