Peter Ekroth följer fortfarande Oskarshamn.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

"De har lyckats hitta en blandning av tur och kunskap"

ANNONS
Peter Ekroth har på nära håll följt hur Oskarshamn har gått från spel i dåvarande division 3 till att bli en SHL-klubb.
Han imponeras av klubbens resa, men...
– Jag inbillar mig att det är mer tur och slumpen som avgjort än att det är byggt på kunskap, säger Ekroth till hockeysverige.se.

Oskarshamn slåss om att få behålla sin SHL-status. Inför kvällens match mot Leksand ligger laget på tolfte plats, men med samma poäng som 13:e placerade Brynäs.

Svenska Mästaren 1985 med Södertälje, Peter Ekroth, spelade i Oskarshamn mellan 1992 och 1997. Som kapten var han med om att ta laget från division 3 upp till division 1 (motsvarade dagens Hockeyallsvenskan). Han var även i klubben som coach under slutet av säsongen 2005/06. 

Ekroth har imponerats över att Oskarshamn lyckats tagit sig upp till högsta serien, något som han inte trodde skulle ske under sina år i klubben.

– Nej, det kunde jag absolut inte. Hade jag haft den tanken hade jag varit klassad som idiot, säger Peter Ekroth med ett lätt skratt till hockeysverige.se och fortsätter:
– Den tanken fanns inte alls och det var stort av Oskarshamn att bara gå upp i ettan. Sedan fick man en friplats så dom blev ett allsvenskt lag.

Peter Ekroth.

Peter Ekroth. Foto: Henrik Björnsson/Bildbyrån

"JAG VAR FRUKTANSVÄRT BESVIKEN"  

Idag är intresset för hockeyn i Oskarshamn stort, men så var det även då laget spelade i dom lägre divisionerna enligt den 60-årige före detta storbacken.

– Det är nog mest sjuka jag varit med om för det var ett enormt intresse. Då gick det väldigt bra för oss så vi hade en svans av fans som åkte efter oss överallt. När vi hade hemmamatcher kom det folk från byarna runt om och tittade och då vi spelade viktiga matcherna var det fullsatt.
– Oskarshamnarna vill gärna synas och i den här miljön med sponsorer så passade dom in ganska bra. Klubben har en väldig uppbackning och jag vet inte vad dom har i sina lador, men dom tycks gömma pengar där. I alla fall satsar man mycket på föreningen som många har ett gott hjärta till.

När du själv gick på stan i Oskarshamn, var det många som kom fram och ville snacka hockey med dig?
  – Ja, så var det. Alla visste vilka jag och Skeeter (Moore) var. Klart att när jag gick där, jag var inte uttittad, men alla kände apan. Både jag och Skeeter är sociala och tyckte det var kul att stå och prata med vem som helst om vad som helst och uppskattade det vi gjorde.

Vad är ditt starkaste hockeyminne från åren som spelare i Oskarshamn?
– Dels att vi lyckades gå upp i tvåan som var målet första säsongen vi var där. Det är ett fantastiskt minne och just på det sättet som det gick till. Vimmerby hade egentligen ett bättre lag än oss, men det var vår femma som avgjorde det mesta.
– Skönaste känslan för mig själv som hockeyspelare är nog då vi spelade i ettan och jag kände mig så säker och väldigt dominant på planen. trots att jag inte hade den satsningen i mig.

Peter Ekroth var under säsongen 2005/06 coach för Oskarshamn, men det varade bara en halv säsong. Att det inte blev längre än så blev en besvikelse för honom.

– Jag var fruktansvärt besviken då jag inte fick vara kvar där. Dom tog dit mig efter att dom sparkat Daniel Broberg. sportchefen i Oskarshamn, Ola (Hydén)… Jag tror det handlade om gamla politiska saker som gjorde att dom var osäkra på mig och det är som man säger; att man inte blir profet i sin egen stad.
– Antagligen var det så att för var femte vän hade jag en ovän eller någon som var avundsjuk, jantelagen och allt det där. Dom vågade inte satsa på mig utan skulle ha två tränare och var lite osäkra på i vilken form. Det hade inte varit några problem för mig eftersom jag aldrig haft behov av att vara nummer ett. Jag ville ju bara jobba med hockey.
– Den här eminenta personen Lundin (Niklas, ordförande) och hans son tyckte inte att det var jag som var aktuellt.

TUR OCH SLUMP HAR AVGJORT  

Ekroth har givetvis följt klubbens utveckling även efter att han fick lämna tränarjobbet i klubben.

– Klart att jag följt Oskarshamn. Så när som till för två år sedan hade jag mitt hus kvar där och Oskarshamn som bas. Så var det fram till det att jag flyttade upp hit till Leksand.
– En sådan klubb har, i alla fall för mig, satt sina spår i hjärta så det är såklart intressant att följa dom.

Vad tror du är nyckeln till att Oskarshamn lyckats bygga ett lag och organisation som tagit klubben upp till SHL?
– Jag tror att det är den svenska modellen där man lyckats hitta rätt kombinationer av spelare och ledare. Jag vet inte om jag kan säga att det enbart berott på ledarna med tanke på vilka dom haft under åren och inte varit så speciella.
– Däremot spelare som exempelvis Tom Linder. Han kanske inte var det bästa hockeyspelaren, men han är den typ av människa som man fick in många av i gruppen.
– Det räcker att gå till oss i Södertälje. Grupper som hittar den här gemskapen och lagandan, där kan det ske underverk.

Tom Linder

Tom Linder Foto: Bildbyrån

Och det här har föreningen helt enkelt byggt vidare på?
– Ja, och lyckats hitta en blandning av tur och kunskap. Ungefär som när USA vann OS-guldet (1980). Jag inbillar mig att det är mer tur och slumpen som avgjort än att det är byggt på kunskap.

Hur ser du på lagets säsong så här långt?
– Jag tycker att dom gjort det jättebra. Dom hade en period med 16 raka förluster, Då såg man hur jämt det är i SHL idag och vilka små marginaler det handlar om.
– Hockeyn är så annorlunda idag. Det är egentligen i powerplay och boxplay allting avgörs. Resten är bara ett jäkla jobbande och inte någon direkt tanke och kunskap i det hela.
– Nu är ändå Oskarshamn där dom är, men har visat att dom kan slå allt och alla. Jag tycker att serien visar, tycker det syns även på Frölunda, att vara etta eller sist, där emellan är det väldigt hårfina marginaler.
– Men att peka ut något speciellt så där tycker jag är svårt. Det klarar inte ens våra experter i TV av så hur ska då jag klara av det, säger Peter Ekroth med ett lätt skratt.

Vem eller vilka i laget har överraskat på dig så här långt?
– Jag gillar (Filiph) Engsund. Klart att jag gör det lite extra eftersom det är Olivers barndomskamrat. Han kanske har haft en lite tyngre säsong, men att han är där han är tycker jag är helt fantastiskt. Att grabbarna jag själv tränat har kommit så långt… Samma sak med hans brorsa (Oscar Engsund) uppe i Luleå.
– Annars tycker jag att det handlar om laget och jag känner inte att det är någon speciell som sticker ut, men jag lärde känna (Rickard) Palmberg via ”Challe” (Charles Franzén) och Robin (Gartner) eftersom han var i Österrike förra säsongen. Palmberg, som jag inte visste så mycket om innan, är en imponerande spelare.
– Jag tycker också att (Joe) Cannata har visat att han klarar av den här nivån, men ingen har överraskat direkt. Det är kollektivet som gjort det och där är det också styrkan i laget sitter idag.

Rickard Palmberg.

Rickard Palmberg. Foto: Bildbyrån

IMPONERAD AV FILANDER  

Headcoach i Oskarshamn är Martin Filander som gör sin första säsong i klubben.

– Det jobb han gör verkar genomstuderat, tryggt och han har en plan. Jag tror att han har en stor del i framgången. Oskarshamn har en framgång den här säsongen även om det kanske inte resultatmässigt visar på det genom tabellplaceringen.
– Som jag sa tidigare är det så små marginaler mellan att vara femma eller tolva. Jag tror att Martin har en plan och en grund att stå på, vilket jag tycker är imponerande, samtidigt som han är analytisk. Sedan tror jag att (Fredrik) Hallberg byggde upp mycket förra säsongen. Det ser man att han har gjort även här i Leksand.
– Givetvis har Filander folk omkring sig som hjälper honom, men jag vet inte om just deras kunskaper är direkt avgörande. Det är mer att dom är där och gör ett bra jobb.

Vad blir nyckeln om Oskarshamns ska spela i SHL även nästa säsong?
– Förutom att man får ha laget friskt så handlar det om, nu blir det tyvärr tråkiga klyschor, att målvakten stå på huvudet när det behövs. Sedan behöver powerplay fungera eftersom det är ”special teams” som avgör.
– Det som är tråkigt idag inom hockeyn är att det finns några överraskningar att komma med. Det handlar mer om sättet man som ledare får grabbarna att komma till jobbet varje dag och, det här fina ordet man använder idag (skratt), att tävla och ge energi.


TV: Veckans SHL-lag #20  

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch