Martin Karlsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Rasmus Näsman/Siljan News
SHL

"Faktiskt mäktigare än jag trodde att det skulle bli"

ANNONS
Över 10 000 halsdukar kommer att pryda Tegera Arena i kvällens Gävle-Dala-derby i Leksand. Initiativet är taget av supporterklubben Superstars, där överskottet ska gå till Leksand, Superstars och Tobias Forsbergs stiftelse.
– Det blir en helt ny kuliss och faktiskt mäktigare än jag trodde att det skulle bli för det är riktigt, riktigt många halsdukar, säger Leksands trotjänare Martin Karlsson till hockeysverige.se.

– Det är smått fantastiskt och över vår förväntan. Visst drömde vi om en sådan siffra när vi började prata om det hela. Att sälja ut arenan (7650 halsdukar) trodde vi ganska starkt på men som alltid målar man upp ännu högre målbilder så en liten och vild fantasi om att nå över 10 000 halsdukar fanns. Att vi lyckats nå dit är otroligt roligt, berättade Leksand Superstars ordförande Torbjörn Olsson under gårdagen för Siljan News.

Det blir en speciell inramning kring matchen mellan Leksand och Brynäs ikväll. Förutom att över 10 000 halsdukar kommer följa matchen på plats kommer även Tobias Forsberg med sin blivande fru Filippa följa klassikermötet från arenan. 

Martin Karlsson är en av spelarna som var med den förödande dagen då Tobias Forsbergs liv förändrades. Dessutom är han god vän med både ”Tobbe Fopp” och Filippa.

– Alla halsdukarna fanns i hallen redan idag (läs: igår) och det var riktigt mäktigt, säger Martin Karlsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det blir en helt ny kuliss och faktiskt mäktigare än jag trodde att det skulle bli för det är riktigt, riktigt många halsdukar.

Martin Karlsson.

Martin Karlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad har varit största skillnaden att spela inför tomma läktare jämfört med i gungande ishallar runt om i Sverige?
– Den frågan är svår att svara på eftersom det var länge sedan vi hade publik. Den här extra adrenalinkicken man får av publiken får man inte gratis längre. En del av känslan försvinner lite grann när det inte är någon publik som lever sig med i matcherna.

Hur pratar ni i gruppen om att ni måste vara kanske ännu mer fokuserade trots att det kan vara en vardagslunk utan publik?
– Det gäller att gå till sig själv, men också hela tiden påminna varandra om varför vi är där och så vidare, att göra så varje kväll.
– Nu börjar det bli tajta matcher där vi siktar mot slutspel. Under november och december, när det var mörkt, kändes det mer när vi inte hade någon publik. Nu saknar jag den mer för att den här slutspelskänslan börjar infinna sig redan nu. Jag vet hur det framför allt kan gunga i vår arena när det är mycket folk på plats.

"DET BLIR FAKTISKT LITE SPECIELLT"  

Leksand har gjort en stark säsong och givetvis har det gjort saker och ting lättare trots att inte publiken funnits på plats i arenorna runt om i landet?

– Det är såklart mycket roligare när det är publik på läktarna eftersom man får den där extra tändvätskan när man känner stämningen som är i alla arenor. Det saknar jag över lag.
– Sedan vill jag framför allt ha Leksands egna fans på läktarna och vi har alltid mycket fans på bortamatcherna också.

Vid sidan av Tegera Arena är det två andra arenor som Martin Karlsson tycker är extra roligt att spela i.

– Scandinavium och Hovet. Det brukar vara ett riktigt bra tryck i dom arenorna. Det var lite skillnad på Hovet i tisdags mot hur det brukar vara.

Hur har det fungerat för din egen del att just motivera dig i match efter match?
– Motivationen är det inget fel på i alla fall. Vi vill fortfarande vinna hockeymatcher. Framför allt nu då vi jagar topp sex.

Ikväll kommer Tobias Forsberg återvända till Tegera Arena för att följa matchen på plats och även mottaga ett bidrag på över 170 000 kronor till ”Tobias Forsbergs stiftelse”.

– Klart att jag blir extra påmind om vad som hänt. Tobbe är en bra kompis som jag såklart saknat i omklädningsrummet sedan olyckan. Det blir faktiskt lite speciellt.

Över 10 000 halsdukar har sålts.

Över 10 000 halsdukar har sålts. Foto: Rasmus Näsman

"TROR KROPPEN FÖRSTOD ATT DET VAR NÅGOT ALLVARLIGT FEL"  

Det var annandagen 2018 olyckan var framme som förändrade Tobias Forsbergs liv.

– Vi hade en ny coach (Roger Melin), jag hade en bra känsla och det var som en nystart. På det sättet var det en bra känsla, har Tobias Forsberg berättat i serien OLD SCHOOL HOCKEY på hockeysverige.se.
– Från själva matchen minns jag inte så mycket förutom själva situationen. Jag kommer ihåg olyckan mindre och mindre. Sedan är det samma sak som när man ser på bilder från semestern så minns man det. Jag kommer såklart ihåg när jag låg där, men det är inte lika skarpa bilder som för ett år sedan.

Gjorde det ont?
– Nej, inget alls. Noll. Det var någon härom dagen som sa att det måste ha gjort ont, men det gjorde inget ont alls.

När förstod du att det kanske inte skulle bli någon mer hockey för dig?
– Det förstod jag direkt. Redan då jag låg där på isen. Jag sa det till Filippa direkt när dom bar ut mig, att det var kört. Dom sa att det var lugnt, men jag kände direkt att det inte direkt var AC-leden som gått sönder eller att jag hade brutit ett revben. ”Det här är inte bra”. 
– Först blev jag väldigt rädd, sjukt rädd. Rädd och samtidigt som det var en chock. Det blev som man porträtterar saker på film ibland, att man trycker på en knapp, så var det verkligen. Synen och hörseln blev skarp och man tar in allting. Jag tror kroppen förstod att det var något allvarligt fel och skickade ut alla olika hormoner som gjorde att det blev som en fantasivärld på något sätt.
– Jag såg detaljer som var helt konstiga och som jag inte ens hade märkt i vanliga fall. Kroppen gick in i en total chock.

Tobias Forsberg.

Tobias Forsberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Första tanken var att Tobias Forsberg skulle transporteras med ambulans till Falun, men det var något han själv såg till att få ändring på. 

– När jag kommer ut till ismaskinen säger jag ”jag ska ha en helikopter nu, annars kommer ni få ångra det här under resten av ert liv”. Dom säger ”Det är lugnt, vi tar ambulansen”. ”Nej, fixa en helikopter nu”. Då säger dom ”vi kanske ska ha en helikopter ändå”.
– Helikoptern kom väldigt fort och jag är vid medvetande hela tiden. Vi flög till Falun för att jag skulle stabiliseras upp, vilket jag kommer ihåg. Sedan kommer jag ihåg att man säger att dom ska sätta mig i en ambulansbil till Uppsala.
– Det sista ambulansförarna frågade doktorn var om det var bråttom. Han svarade att det var bråttom ”men kör inte av vägen”. Jag kommer även ihåg lite från ambulansresan, att dom kör väldigt fort och att det är lite snöigt och mörkt. Efter det kommer jag inte ihåg något mer eftersom jag blev nedsövd.

PÅVERKADE KARLSSON  

Martin Karlsson glömmer såklart inte heller kvällen då hans kompis skadade sig allvarligt.

– Det är alltid otäckt när det blir sådana skador som när Tobe blev liggande. Man vet inte vad som händer, man vet ingenting. Sedan skulle vi ändå spela vidare.
– Vi vann matchen, men vi var fortfarande i ovisshet och visste inte heller så mycket då. Det tog ett bra tag innan det kom någon information till oss om vad som egentligen hade hänt.
– Sedan blev säsongen som det blev och han fyllde år samma dag som vi gick upp. Det är väldigt mycket känslor kring det där…, säger Martin Karlsson som tystnar en stund innan han fortsätter:
– Jag vet inte vad jag ska säga, men det är nästan lite otäckt att det vände för oss efter olyckan och att han fyllde år samma dag som vi gick upp. Det var som han var med oss hela vägen.


Har det här påverkat dig som person?
– Ja, jag tror… Det blev att tänka lite längre än bara till hockeyn. Så var det i laget också, att vi behövde prata om andra saker än just bara hockeyn. Jag upplevde att det blev som en spotlight på hur snabbt det kan gå, säger Martin Karlsson samtidigt som Alve gärna vill ha uppmärksamhet från sin pappa.

Martin Karlsson,

Martin Karlsson, Foto: Ronnie Rönnkvist

"BÅDE JAG OCH MIN SAMBO HAR VUXIT"

Det var i somras Alve föddes åtta veckor för tidigt. För Martin Karlsson och hans sambo Linnéa innebar det en sommar där ovissheten om deras barns tillstånd präglade hela livstillvaron. I en intervju med Siljan News har 30-åringen från Smedjebacken berättat om en tid som han själv kallade för en berg och dalbana.

Det har varit ett par gånger där vi trott att det varit över. Vid en operation var det bara timmar ifrån att han inte skulle klarat sig, det förstod vi inte då utan det var efter operationen vi fick veta det. Att han var sjuk förstod och visste vi, men att det var så pass illa förstod vi inte. 

Idag mår Alve bra och, som sagt var, gärna vill ha ett ord med i pappas intervju med hockeysverige.se.

– Jag tror att både jag och min sambo vuxit en hel del av det vi var med om i somras, den långa sjukhusvistelsen. Framför allt tar jag ingenting för givet längre. Att ta vara på saker och ting, ta vara på tillvaron lite mer.  
– Nu har vi Coronan där man känner att det är grejer som bara försvinner. Jag märker hur många saker vi saknar som vi kunde göra förr.

Kan du även känna att du fått en distans till hockeyn, i positiva termer, när du fått vara med en sådan här upplevelse och även det kring allt som hänt med din vän Tobias Forsberg?
– Ja, absolut. Det var som jag sa i somras då folk frågade om just den biten, att det var första gången i mitt liv som jag släppt hockeyn helt under sommaren för att fokusera på familjen.
– Då var det bara Alve som gällde. Det tror jag gjort mig gott också för jag har varit väldigt mycket hockey 24/7.

Hur mår Alve idag?
– Han växer, mår bra och vi är av med alla dropp och vad det har varit. Nu är vi helt på rätt väg och det händer grejer varje dag, säger Martin Karlsson samtidigt som Alve fortsätter att diskutera i bakgrunden.

"ALLA SOM FÖLJT LEKSAND ÄR VÄRDA DETTA"  

Martin Karlsson har så här långt svarat för en mycket fin säsong där han svarat för sex mål och totalt 15 poäng på 45 matcher.

– Jag tycker att jag har spelat en jämnare hockey än vad jag gjorde förra säsongen i SHL. Det känns som jag gått framåt och jag har lärt mig otroligt mycket under säsongen.
– Hela vår kedja har spelat en jämnare hockey än vad vi gjorde förra säsongen. Dels har vi kuggat i varandra ännu mer, dels har vi ännu tydligare ramar och regler för vad vi gör på isen så vi har något att falla tillbaka på när det kanske inte kuggar i helt. Sedan kan man jobba sig vidare därifrån. Jag tror att det handlar mycket om sådana saker.

Fredrik Forsberg har gjort tio mål i en defensiv kedja…
– Han är glödhet, skrattar Martin Karlsson och fortsätter:
– Vi spelat utefter varandra styrkor. Jag och Jon (Knuts) har spelat länge med varandra och tänker lika. Det här gör ”Foppa” också samtidigt som han har en otrolig speed som han många stunder drar sönder motståndarlaget med, vilket gör att vi kommer ner i anfallszonen på ett lättare sätt.
– Jag tror inte det är många backar som vill utmana ”Foppa” på en åk-duell i mittzonen. Han är riktigt snabb och tar dessutom vara på lägena han får.

Tror du det är många som vill utmana dig och Jon Knuts i en sargduell?
– (Skratt) Det vet jag inte, men vill absolut utmana dom flesta.

Du har oftast fått tittat nedåt i tabellen då du spelat med Leksand i SHL, hur är känslan då du nu i stället kan blicka uppåt?
– Det är väldigt inspirerande att tävla om något annat än kvalplatser. Att i stället få slåss om slutspelsplatser och medaljer är väldigt roligt.
– Framför allt är alla som följt Leksand under alla år värda att få följa det här i stället för en nagelbitare nere i botten.


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i SHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch