Sök
Martin Karlsson.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Rasmus Näsman/Siljan News
SHL

"Faktiskt mäktigare än jag trodde att det skulle bli"

Över 10 000 halsdukar kommer att pryda Tegera Arena i kvällens Gävle-Dala-derby i Leksand. Initiativet är taget av supporterklubben Superstars, där överskottet ska gå till Leksand, Superstars och Tobias Forsbergs stiftelse.
– Det blir en helt ny kuliss och faktiskt mäktigare än jag trodde att det skulle bli för det är riktigt, riktigt många halsdukar, säger Leksands trotjänare Martin Karlsson till hockeysverige.se.

– Det är smått fantastiskt och över vår förväntan. Visst drömde vi om en sådan siffra när vi började prata om det hela. Att sälja ut arenan (7650 halsdukar) trodde vi ganska starkt på men som alltid målar man upp ännu högre målbilder så en liten och vild fantasi om att nå över 10 000 halsdukar fanns. Att vi lyckats nå dit är otroligt roligt, berättade Leksand Superstars ordförande Torbjörn Olsson under gårdagen för Siljan News.

Det blir en speciell inramning kring matchen mellan Leksand och Brynäs ikväll. Förutom att över 10 000 halsdukar kommer följa matchen på plats kommer även Tobias Forsberg med sin blivande fru Filippa följa klassikermötet från arenan. 

Martin Karlsson är en av spelarna som var med den förödande dagen då Tobias Forsbergs liv förändrades. Dessutom är han god vän med både ”Tobbe Fopp” och Filippa.

– Alla halsdukarna fanns i hallen redan idag (läs: igår) och det var riktigt mäktigt, säger Martin Karlsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det blir en helt ny kuliss och faktiskt mäktigare än jag trodde att det skulle bli för det är riktigt, riktigt många halsdukar.

Martin Karlsson.

Martin Karlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vad har varit största skillnaden att spela inför tomma läktare jämfört med i gungande ishallar runt om i Sverige?
– Den frågan är svår att svara på eftersom det var länge sedan vi hade publik. Den här extra adrenalinkicken man får av publiken får man inte gratis längre. En del av känslan försvinner lite grann när det inte är någon publik som lever sig med i matcherna.

Hur pratar ni i gruppen om att ni måste vara kanske ännu mer fokuserade trots att det kan vara en vardagslunk utan publik?
– Det gäller att gå till sig själv, men också hela tiden påminna varandra om varför vi är där och så vidare, att göra så varje kväll.
– Nu börjar det bli tajta matcher där vi siktar mot slutspel. Under november och december, när det var mörkt, kändes det mer när vi inte hade någon publik. Nu saknar jag den mer för att den här slutspelskänslan börjar infinna sig redan nu. Jag vet hur det framför allt kan gunga i vår arena när det är mycket folk på plats.

"DET BLIR FAKTISKT LITE SPECIELLT"  

Leksand har gjort en stark säsong och givetvis har det gjort saker och ting lättare trots att inte publiken funnits på plats i arenorna runt om i landet?

– Det är såklart mycket roligare när det är publik på läktarna eftersom man får den där extra tändvätskan när man känner stämningen som är i alla arenor. Det saknar jag över lag.
– Sedan vill jag framför allt ha Leksands egna fans på läktarna och vi har alltid mycket fans på bortamatcherna också.

Vid sidan av Tegera Arena är det två andra arenor som Martin Karlsson tycker är extra roligt att spela i.

– Scandinavium och Hovet. Det brukar vara ett riktigt bra tryck i dom arenorna. Det var lite skillnad på Hovet i tisdags mot hur det brukar vara.

Hur har det fungerat för din egen del att just motivera dig i match efter match?
– Motivationen är det inget fel på i alla fall. Vi vill fortfarande vinna hockeymatcher. Framför allt nu då vi jagar topp sex.

Ikväll kommer Tobias Forsberg återvända till Tegera Arena för att följa matchen på plats och även mottaga ett bidrag på över 170 000 kronor till ”Tobias Forsbergs stiftelse”.

– Klart att jag blir extra påmind om vad som hänt. Tobbe är en bra kompis som jag såklart saknat i omklädningsrummet sedan olyckan. Det blir faktiskt lite speciellt.

Över 10 000 halsdukar har sålts.

Över 10 000 halsdukar har sålts. Foto: Rasmus Näsman

"TROR KROPPEN FÖRSTOD ATT DET VAR NÅGOT ALLVARLIGT FEL"  

Det var annandagen 2018 olyckan var framme som förändrade Tobias Forsbergs liv.

– Vi hade en ny coach (Roger Melin), jag hade en bra känsla och det var som en nystart. På det sättet var det en bra känsla, har Tobias Forsberg berättat i serien OLD SCHOOL HOCKEY på hockeysverige.se.
– Från själva matchen minns jag inte så mycket förutom själva situationen. Jag kommer ihåg olyckan mindre och mindre. Sedan är det samma sak som när man ser på bilder från semestern så minns man det. Jag kommer såklart ihåg när jag låg där, men det är inte lika skarpa bilder som för ett år sedan.

Gjorde det ont?
– Nej, inget alls. Noll. Det var någon härom dagen som sa att det måste ha gjort ont, men det gjorde inget ont alls.

När förstod du att det kanske inte skulle bli någon mer hockey för dig?
– Det förstod jag direkt. Redan då jag låg där på isen. Jag sa det till Filippa direkt när dom bar ut mig, att det var kört. Dom sa att det var lugnt, men jag kände direkt att det inte direkt var AC-leden som gått sönder eller att jag hade brutit ett revben. ”Det här är inte bra”. 
– Först blev jag väldigt rädd, sjukt rädd. Rädd och samtidigt som det var en chock. Det blev som man porträtterar saker på film ibland, att man trycker på en knapp, så var det verkligen. Synen och hörseln blev skarp och man tar in allting. Jag tror kroppen förstod att det var något allvarligt fel och skickade ut alla olika hormoner som gjorde att det blev som en fantasivärld på något sätt.
– Jag såg detaljer som var helt konstiga och som jag inte ens hade märkt i vanliga fall. Kroppen gick in i en total chock.

Tobias Forsberg.

Tobias Forsberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

Första tanken var att Tobias Forsberg skulle transporteras med ambulans till Falun, men det var något han själv såg till att få ändring på. 

– När jag kommer ut till ismaskinen säger jag ”jag ska ha en helikopter nu, annars kommer ni få ångra det här under resten av ert liv”. Dom säger ”Det är lugnt, vi tar ambulansen”. ”Nej, fixa en helikopter nu”. Då säger dom ”vi kanske ska ha en helikopter ändå”.
– Helikoptern kom väldigt fort och jag är vid medvetande hela tiden. Vi flög till Falun för att jag skulle stabiliseras upp, vilket jag kommer ihåg. Sedan kommer jag ihåg att man säger att dom ska sätta mig i en ambulansbil till Uppsala.
– Det sista ambulansförarna frågade doktorn var om det var bråttom. Han svarade att det var bråttom ”men kör inte av vägen”. Jag kommer även ihåg lite från ambulansresan, att dom kör väldigt fort och att det är lite snöigt och mörkt. Efter det kommer jag inte ihåg något mer eftersom jag blev nedsövd.

PÅVERKADE KARLSSON  

Martin Karlsson glömmer såklart inte heller kvällen då hans kompis skadade sig allvarligt.

– Det är alltid otäckt när det blir sådana skador som när Tobe blev liggande. Man vet inte vad som händer, man vet ingenting. Sedan skulle vi ändå spela vidare.
– Vi vann matchen, men vi var fortfarande i ovisshet och visste inte heller så mycket då. Det tog ett bra tag innan det kom någon information till oss om vad som egentligen hade hänt.
– Sedan blev säsongen som det blev och han fyllde år samma dag som vi gick upp. Det är väldigt mycket känslor kring det där…, säger Martin Karlsson som tystnar en stund innan han fortsätter:
– Jag vet inte vad jag ska säga, men det är nästan lite otäckt att det vände för oss efter olyckan och att han fyllde år samma dag som vi gick upp. Det var som han var med oss hela vägen.


Har det här påverkat dig som person?
– Ja, jag tror… Det blev att tänka lite längre än bara till hockeyn. Så var det i laget också, att vi behövde prata om andra saker än just bara hockeyn. Jag upplevde att det blev som en spotlight på hur snabbt det kan gå, säger Martin Karlsson samtidigt som Alve gärna vill ha uppmärksamhet från sin pappa.

Martin Karlsson,

Martin Karlsson, Foto: Ronnie Rönnkvist

"BÅDE JAG OCH MIN SAMBO HAR VUXIT"

Det var i somras Alve föddes åtta veckor för tidigt. För Martin Karlsson och hans sambo Linnéa innebar det en sommar där ovissheten om deras barns tillstånd präglade hela livstillvaron. I en intervju med Siljan News har 30-åringen från Smedjebacken berättat om en tid som han själv kallade för en berg och dalbana.

Det har varit ett par gånger där vi trott att det varit över. Vid en operation var det bara timmar ifrån att han inte skulle klarat sig, det förstod vi inte då utan det var efter operationen vi fick veta det. Att han var sjuk förstod och visste vi, men att det var så pass illa förstod vi inte. 

Idag mår Alve bra och, som sagt var, gärna vill ha ett ord med i pappas intervju med hockeysverige.se.

– Jag tror att både jag och min sambo vuxit en hel del av det vi var med om i somras, den långa sjukhusvistelsen. Framför allt tar jag ingenting för givet längre. Att ta vara på saker och ting, ta vara på tillvaron lite mer.  
– Nu har vi Coronan där man känner att det är grejer som bara försvinner. Jag märker hur många saker vi saknar som vi kunde göra förr.

Kan du även känna att du fått en distans till hockeyn, i positiva termer, när du fått vara med en sådan här upplevelse och även det kring allt som hänt med din vän Tobias Forsberg?
– Ja, absolut. Det var som jag sa i somras då folk frågade om just den biten, att det var första gången i mitt liv som jag släppt hockeyn helt under sommaren för att fokusera på familjen.
– Då var det bara Alve som gällde. Det tror jag gjort mig gott också för jag har varit väldigt mycket hockey 24/7.

Hur mår Alve idag?
– Han växer, mår bra och vi är av med alla dropp och vad det har varit. Nu är vi helt på rätt väg och det händer grejer varje dag, säger Martin Karlsson samtidigt som Alve fortsätter att diskutera i bakgrunden.

"ALLA SOM FÖLJT LEKSAND ÄR VÄRDA DETTA"  

Martin Karlsson har så här långt svarat för en mycket fin säsong där han svarat för sex mål och totalt 15 poäng på 45 matcher.

– Jag tycker att jag har spelat en jämnare hockey än vad jag gjorde förra säsongen i SHL. Det känns som jag gått framåt och jag har lärt mig otroligt mycket under säsongen.
– Hela vår kedja har spelat en jämnare hockey än vad vi gjorde förra säsongen. Dels har vi kuggat i varandra ännu mer, dels har vi ännu tydligare ramar och regler för vad vi gör på isen så vi har något att falla tillbaka på när det kanske inte kuggar i helt. Sedan kan man jobba sig vidare därifrån. Jag tror att det handlar mycket om sådana saker.

Fredrik Forsberg har gjort tio mål i en defensiv kedja…
– Han är glödhet, skrattar Martin Karlsson och fortsätter:
– Vi spelat utefter varandra styrkor. Jag och Jon (Knuts) har spelat länge med varandra och tänker lika. Det här gör ”Foppa” också samtidigt som han har en otrolig speed som han många stunder drar sönder motståndarlaget med, vilket gör att vi kommer ner i anfallszonen på ett lättare sätt.
– Jag tror inte det är många backar som vill utmana ”Foppa” på en åk-duell i mittzonen. Han är riktigt snabb och tar dessutom vara på lägena han får.

Tror du det är många som vill utmana dig och Jon Knuts i en sargduell?
– (Skratt) Det vet jag inte, men vill absolut utmana dom flesta.

Du har oftast fått tittat nedåt i tabellen då du spelat med Leksand i SHL, hur är känslan då du nu i stället kan blicka uppåt?
– Det är väldigt inspirerande att tävla om något annat än kvalplatser. Att i stället få slåss om slutspelsplatser och medaljer är väldigt roligt.
– Framför allt är alla som följt Leksand under alla år värda att få följa det här i stället för en nagelbitare nere i botten.


TV: De fem hetaste deadlinevärvningarna i SHL

Matchrapporter: Efter förlustsviten: Seger igen för Brynäs – 2-1 mot Malmö Segerraden förlängd för Leksand – besegrade Luleå Väntad seger för Luleå som förlänger vinstsviten Leksand fortsätter att vinna – har nu sex raka segrar Femte raka för Leksand efter seger mot Brynäs

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten