Hockeylivet leker igen för Jonathan Sigalet efter flytten från Brynäs till Frölunda.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Lyftet efter flytten: ”Tränarna tror på mig mer här”

ANNONS

Jonathan Sigalet frystes ut i Brynäs. 
Sedan flytten tillbaka till Frölunda har han fått en annorlunda roll – vilket gett en boost.
– Det känns som att Frölunda har mycket mer tillit till mig och det ger mig självförtroende att leverera på isen, säger 35-åringen till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Jonathan Sigalet inledde årets säsong var det som en nyckelback i Brynäs. 

Bara ett par månader in i säsongen så var han dock helt plötsligt oönskad av klubben och ansågs inte få plats i klubbens backbesättning. Han frystes helt enkelt ut, utan att egentligen få någon förklaring till varför.

 

Kanadensaren, som hade lämnat Frölunda för spel i Brynäs 2019, gjorde då motsatt flytt och återvände till Göteborg där han nu har spelat 23 matcher. 

– Det har varit fantastiskt. Det känns som att allting har passat bra för mig, både på isen och med laget. Det känns som att Frölunda har mycket tillit till mig och det ger mig självförtroende att leverera på isen, säger Sigalet till hockeysverige.se om tiden tillbaka i Frölunda. 

”ÄR BARA GLAD ATT VARA HÄR IGEN”

Det var en konstig situation för 35-åringen i Brynäs som plötsligt gjorde att han fick lämna klubben. Nu har han dock lämnat det hela bakom sig. 

– Man ser spelare byta lag hela tiden och det kanske inte funkar för alla, för en del så blir det sämre efter ett klubbyte och det är bara så det är helt enkelt. 

Hur var det att återhämta sig och komma tillbaka upp på nivå igen?
– Jag tycker ändå att det gick ganska snabbt. Jag snackade med Roger innan jag anslöt till Frölunda och det gav mig en stor boost att veta att de tror på mig här. Jag är bara glad att vara här igen och allting har känts bra.

Trots att allting känns mycket bättre i Frölunda än vad det gjorde i Brynäs så har Sigalet faktiskt fått mindre istid per match i Göteborg (18:03) än vad han hade i Gävle (18:57).

Vad är det som har förändrats för dig i och med flytten?
– Jag vet att tränarna, Roger och Näslund, har mer tro på mig här och de uppmanar mig att spela mycket och spela på instinkt. Det blir inte att jag tänker för mig utan går bara ut och spelar mitt spel.
– Det är det man vill göra som en lite äldre spelare, spela med ryggraden. Då kan jag spela snabbt och det blir inget tvivel. När vi fungerar bra som en grupp så är det så det ska vara också, att man går på instinkt.

Flytten tillbaka till Frölunda har blivit precis som Jonathan Sigalet önskat.

Flytten tillbaka till Frölunda har blivit precis som Jonathan Sigalet önskat. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

En tydlig skillnad för den kanadensiske backen är dock att han har fått en mer tillbakadragen roll på isen. Han används främst i defensiva situationer för att stoppa motståndarna, samtidigt som han – tillsammans med Jens Olsson – agerar mentor åt flera av Frölundas unga backar. 

– Det är det de vill ha ut av mig, speciellt mycket ansvar i boxplay. Jag försöker vara en bra röst i omklädningsrummet. Vi har en del yngre, talangfulla spelare på backsidan och jag försöker bidra med min erfarenhet, ta en lite ledarroll och försöka guida alla i rätt riktning.

Är det en roll som du känner trivs med?
– Självklart. Om man inte omfamnar en sådan roll när man blir äldre så sysslar man med fel sport. I en lagsport så är det bland det roligaste med att bli äldre, att man får vara med och ’lära upp’ den nya generationen.

SKA LÄGGA AV EFTER SÄSONGEN

För Johnathan Sigalet blir detta en ännu mer speciell säsong då han har redan har bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan till sommaren. Det är beslut som han fattade redan innan årets säsong började, eller till och med ännu tidigare säger han. 

Vad ligger bakom beslutet att lägga av?
– Det har främst varit ett familjebeslut. Sonen är så gammal att han ska börja grundskolan här snart och man vill att han ska få ett stabilt ställe och slippa behöva flytta omkring hela tiden.
– Min fru har satt sin karriär på paus under en längre tid men nu har det dykt upp en bra möjlighet för henne så då är det dags för mig att ta ett steg tillbaka för att hjälpa och pusha dem.

Eftersom att 35-åringen vet att han kommer att avsluta sin hockeykarriär efter den här säsongen så ger det honom möjligheten att spela ut så gott han bara kan för att få avsluta med sitt andra SM-guld. 

– Jag tänker ge mitt allt här på slutet för att avsluta på bästa sätt. Vi killar här bestämmer egentligen hur länge jag ska få fortsätta spela hockey. Vi vill ta det hela vägen. 

Jonathan Sigalet hoppas få avsluta karriären med ännu ett SM-guld.

Jonathan Sigalet hoppas få avsluta karriären med ännu ett SM-guld. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

”VI KANSKE INTE HAR NÅGRA SUPERSTJÄRNOR”

För att Frölunda ska ta sig hela vägen till guldet behöver de dock höja sig ett par snäpp. Den senaste tiden har göteborgarna endast tagit två segrar på de åtta senaste matcherna och halkat efter lite i tabellen vilket har gjort att topp sex-platsen är i fara.

Enligt Jonathan Sigalet finns dock fortfarande kvalitén i laget för att de ska få lyfta bucklan när säsongen är slut. 

– När man tittar på de sex, sju lagen i toppen så känns det nästan som att vem som helst kan vinna. Så är det när det är en bra liga och det är bra balans. Det finns ju såklart några lag som media kanske favoriserar just nu men det kan gå hur som helst. Ibland behövs det bara en het målvakt eller ett starkt powerplay för att avgöra en serie.

Det blir en liten annorlunda situation för Frölunda då att kanske vara underdogs?
– Jag vet inte om vi själva ser oss på det sättet men jag kan gärna tänka mig att ta den rollen. Vi är bekväma med vilka vi är, ett lag som kan rulla på fyra bra kedjor. Vi kanske inte har de här superstjärnorna men vi gör det som en grupp och det kan också vara till vår fördel i slutspelet, avslutar Jonathan Sigalet


TV: Joakim Lindström i Wikegård VS

Den här artikeln handlar om: