Sök
Emil Andrae.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Intervju

”Skönt att slippa spela med kniven mot strupen varje match”

Från knapert med istid i SHL – till toppminuter i Hockeyallsvenskan. 
Emil Andrae har lämnat ångestkänslan i HV71 bakom sig för att jaga en kvartsfinalplats med moderklubben Västervik. 
– Jag känner att jag ville bevisa för både mig själv och för alla andra att jag är en duktig hockeyspelare, säger 19-åringen till hockeysverige.se. 

Emil Andrae inledde den här säsongen starkt och såg ut att få bra med förtroende i HV71. 

Därefter blev det dock mindre och mindre speltid för den 19-årige backtalangen som senare oftast fick nöja sig med att vara sjätte- eller sjundeback. 

Det ledde till att han lånades ut till moderklubben Västervik och återvände hem igen efter flera år på annat håll. 

– Det har varit jättekul och skönt att komma hem. Jag har fått spela mycket och är glad över att jag har fått chansen av (Mattias) Karlin och (Emil) Georgsson. Komma hem, bo hemma och må bra. Det är inget att gnälla på direkt, säger Andrae till hockeysverige.se.

Hur har det varit att flytta hem igen? 
– Det är ju lite speciellt. I början satte jag väl lite press på mig själv och det är väl ganska normalt att man gör det när man kommer hem. Jag kände att jag ville bevisa för både mig själv och för alla andra att jag är en duktig hockeyspelare. Sedan tycker jag att jag har svarat upp till de förväntningarna hittills så det är bara positivt än så länge.

”VAR LITE PINGISLUNGOR”

På isen har det blivit lite av en omställning för juniorbacken som hade snittat drygt tio minuters istid i HV71 men i Västervik har smålänningen fått spela nästan dubbelt så mycket och snittar upp emot 21 minuters istid. 

– Det var väl lite pingislungor där i början men nu har det gått några matcher och jag har anpassat mig. Jag var väl i bra form innan också så det var ju inte jättestor skillnad. Man var ju inte van att spela de här minuterna så det blev ju lite jobbigare för kroppen men nu har jag kommit in i det så det är bara att köra på, säger han och fortsätter: 
– Det är jätteroligt att känna att man har förtroende från tränarna men då gäller det att prestera också. Det tycker jag att jag har gjort så nu gäller det att fortsätta bygga vidare på förtroendet jag har fått.

Spelmässigt börjar Emil Andrae känna sig mer och mer bekväm. 

– Det går bättre och bättre för varje match. Det är en ny liga att anpassa sig till, nya lag, nya motståndare och nya lagkamrater så det tar ju lite tid. Det känns bättre och jag tycker att jag har kommit in bra i laget och börjar känna mig bekväm med allting. Sedan är jag väl inte riktigt helt nöjd än men det är på god väg.

JVM-backen Emil Andrae har kommit in bra i det allsvenska spelet.JVM-backen Emil Andrae har kommit in bra i det allsvenska spelet.Foto: Bildbyrån/Andy Devlin

Andrae hade tidigare noterats för fyra matcher i Hockeyallsvenskan med IK Oskarshamn redan som 15-åring men därefter har det endast blivit junior- och SHL-spel för backen. När han nu återigen spelar allsvensk hockey så har det blivit lite av en omställning. 

– Det går fortfarande lika fort men skillsen på alla spelare är inte lika hög som i SHL. Det är lite mer "tuta och köra-hockey". En omställning men jag tycker att jag har anpassat mig bra.

Tycker du att "tuta och köra-hockeyn" passar dig?
– Lite både ock, jag har väl en liten taktiker inom mig också. I HV är det ofta man är i situationer som man känner igen och då har man i ryggmärgen vad man ska göra. Här blir man ställd på prov hela tiden för det är nya situationer hela tiden. Men jag tycker att det passar mig bra.

”SKA INTE FALLA NÅGON SKUGGA ÖVER HV”  

I Västervik har Andrae, förutom stort förtroende, också fått en bra offensiv roll som passar honom. Det har lett till att han har skjutit tre mål på sju matcher hittills – jämfört med tiden i HV71 då han inte lyckades näta på 26 matcher den här säsongen. 

– Det är ju en självförtroendehöjare. Jag kommer in i ett nytt lag, får stort förtroende och då känner jag att jag kan slappna av och spela mitt spel. Jag har fått hyfsat bra lägen att göra mål också.
– Jag vet faktiskt inte riktigt exakt varför målen kommit men självförtroendet har höjts och då kanske det har blivit så att jag har blivit mer distinkt. Jag är ju inte en van målskytt direkt så det är ju bara kul att få klämma dit dem.

Emil Andrae hoppas att utlåningen ska innebära ett lyft.Emil Andrae hoppas att utlåningen ska innebära ett lyft.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

En bidragande faktor kan vara att Andrae nu känner sig mycket mer avslappnad i sitt spel. 

För den 19-årige backen, som gör sin första riktiga säsong på seniornivå, är det skönt att få lämna ångestkänslan i ett HV71 som kämpar för att undvika kvalspel. 

– Det är ju en stor press på HV i läget som de är i just nu. Det är ju skönt för mig, som inte har den erfarenheten, att inte behöva spela med kniven mot strupen i varenda match. Det är nog bra både för mig och för HV att jag kan spela här och utvecklas i stället. 

Emil Andrae har haft en plats i HV71 hela den här säsongen men på slutet börja istiden minska och efter att Jönköpingslaget plockade in både Matt Donovan och Jordan Murray för att förstärka backsidan så fanns det inte längre någon plats för junioren som då fick ställas åt sidan. Det öppnade i sin tur upp för möjligheten att lånas ut till Västervik. 

Hur känner man som spelare i en sådan situation när det värvas in spelare och man själv hamnar åt sidan?
– Jag kände väl bara att jag ska göra mitt bästa och det här blev en bra lösning för mig. De behövde stärka upp på backsidan och fick några skador också. Jag är bara glad att jag får spela hockey. Det ska inte falla någon skugga över HV utan jag är bara glad att få spela.

”GÄLLER ATT JAG FÅR TRÄNAREN ATT LITA PÅ MIG”

Till nästa säsong satsar den Philadelphia Flyers-draftade backen på att slippa bli utlånad mitt under säsongen. Hans plan är att plocka med sig en god dos med självförtroende från tiden i Västervik för att komma tillbaka till HV71 ännu bättre vilket ska leda honom till en permanent plats på blålinjen i SHL. 

Vad är det du ska utveckla för att ta en fast plats i SHL?
– Det är väl att hitta jämnheten i mitt spel. Jag är ju en konstruktiv back som spelar bra med pucken men det gäller att jag får min tränare att lita på mig i alla situationer. Det väl speciellt i försvarsspelet som jag har att jobba på, speciellt positionsspelet i egen zon.
– Jag har utvecklat det under säsongen och förhoppningsvis kan jag fortsätta lära mig ännu mer och bli starkare för att ta en plats i HV nästa säsong.

Har Flyers kommit med några åsikter om vad du ska förbättra?
– De har pratat med mig och de ser väl likadant på mig som spelare. Det är ju försvarsspelet och spelet utan puck som jag måste förbättra. De finns där som en stöttepelare och hjälper mig mycket att utvecklas. Det kommer ju förhoppningsvis gynna dem i framtiden också.
– De pushar mig och lyfter positiva delar som hjälper mig att bli bättre. Så det har varit jättebra att ha kontakten med dem.

Emil Andrae känner sig bekväm med pucken – men vill förbättra spelet utan pucken.Emil Andrae känner sig bekväm med pucken – men vill förbättra spelet utan pucken.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Emil Andrae är nu i Västervik för att hjälpa sin moderklubb att nå så högt som möjligt. Det har börjat lovande men laget har bland och gett lite sedan 19-åringens intåg med bland annat förlust mot jumbon Kristianstad men vinster mot serieledaren Timrå och tabelltvåan Karlskoga. 

Det småländska laget ligger i skrivande stund på den sjätte och sista direktplatsen till kvartsfinalspel men det är otroligt tajt då både Tingsryd och AIK ligger på samma poäng som Västervik, 68. 

Det kommer bli en tuff kamp ändå in i det sista för att ta en topp sex-placering. 

– Vi kommer ihop som lag bra. Vi har väl haft några dippar men om vi kan visa upp den moralen som vi visade senast mot Timrå (seger 4-3 efter straffar) så tror jag att vi kan bli väldigt giftiga.
– Västervik har alltid varit ett underskattat lag i Hockeyallsvenskan men vi har visat att vi kan slå alla lag. Vi är jäkligt taggade och motiverade att ta en topp sex-plats och komma direkt till kvartsfinal, avslutar Emil Andrae


TV: Bästa "sena" värvningarna i HockeyAllsvenskan

Matchrapporter: Brynäs avgjorde matchserien mot HV 71 efter rysare Brynäs vann på nytt mot HV 71 Timrå säkrade segern mot Västervik HV 71 reducerar mot Brynäs efter seger Västervik vann – reducerar matchserien mot Timrå

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten