Emil Andrae.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Intervju

”Skönt att slippa spela med kniven mot strupen varje match”

ANNONS
Från knapert med istid i SHL – till toppminuter i Hockeyallsvenskan. 
Emil Andrae har lämnat ångestkänslan i HV71 bakom sig för att jaga en kvartsfinalplats med moderklubben Västervik. 
– Jag känner att jag ville bevisa för både mig själv och för alla andra att jag är en duktig hockeyspelare, säger 19-åringen till hockeysverige.se. 

Emil Andrae inledde den här säsongen starkt och såg ut att få bra med förtroende i HV71. 

Därefter blev det dock mindre och mindre speltid för den 19-årige backtalangen som senare oftast fick nöja sig med att vara sjätte- eller sjundeback. 

Det ledde till att han lånades ut till moderklubben Västervik och återvände hem igen efter flera år på annat håll. 

– Det har varit jättekul och skönt att komma hem. Jag har fått spela mycket och är glad över att jag har fått chansen av (Mattias) Karlin och (Emil) Georgsson. Komma hem, bo hemma och må bra. Det är inget att gnälla på direkt, säger Andrae till hockeysverige.se.

Hur har det varit att flytta hem igen? 
– Det är ju lite speciellt. I början satte jag väl lite press på mig själv och det är väl ganska normalt att man gör det när man kommer hem. Jag kände att jag ville bevisa för både mig själv och för alla andra att jag är en duktig hockeyspelare. Sedan tycker jag att jag har svarat upp till de förväntningarna hittills så det är bara positivt än så länge.

”VAR LITE PINGISLUNGOR”

På isen har det blivit lite av en omställning för juniorbacken som hade snittat drygt tio minuters istid i HV71 men i Västervik har smålänningen fått spela nästan dubbelt så mycket och snittar upp emot 21 minuters istid. 

– Det var väl lite pingislungor där i början men nu har det gått några matcher och jag har anpassat mig. Jag var väl i bra form innan också så det var ju inte jättestor skillnad. Man var ju inte van att spela de här minuterna så det blev ju lite jobbigare för kroppen men nu har jag kommit in i det så det är bara att köra på, säger han och fortsätter: 
– Det är jätteroligt att känna att man har förtroende från tränarna men då gäller det att prestera också. Det tycker jag att jag har gjort så nu gäller det att fortsätta bygga vidare på förtroendet jag har fått.

Spelmässigt börjar Emil Andrae känna sig mer och mer bekväm. 

– Det går bättre och bättre för varje match. Det är en ny liga att anpassa sig till, nya lag, nya motståndare och nya lagkamrater så det tar ju lite tid. Det känns bättre och jag tycker att jag har kommit in bra i laget och börjar känna mig bekväm med allting. Sedan är jag väl inte riktigt helt nöjd än men det är på god väg.

JVM-backen Emil Andrae har kommit in bra i det allsvenska spelet.JVM-backen Emil Andrae har kommit in bra i det allsvenska spelet.Foto: Bildbyrån/Andy Devlin

Andrae hade tidigare noterats för fyra matcher i Hockeyallsvenskan med IK Oskarshamn redan som 15-åring men därefter har det endast blivit junior- och SHL-spel för backen. När han nu återigen spelar allsvensk hockey så har det blivit lite av en omställning. 

– Det går fortfarande lika fort men skillsen på alla spelare är inte lika hög som i SHL. Det är lite mer "tuta och köra-hockey". En omställning men jag tycker att jag har anpassat mig bra.

Tycker du att "tuta och köra-hockeyn" passar dig?
– Lite både ock, jag har väl en liten taktiker inom mig också. I HV är det ofta man är i situationer som man känner igen och då har man i ryggmärgen vad man ska göra. Här blir man ställd på prov hela tiden för det är nya situationer hela tiden. Men jag tycker att det passar mig bra.

”SKA INTE FALLA NÅGON SKUGGA ÖVER HV”  

I Västervik har Andrae, förutom stort förtroende, också fått en bra offensiv roll som passar honom. Det har lett till att han har skjutit tre mål på sju matcher hittills – jämfört med tiden i HV71 då han inte lyckades näta på 26 matcher den här säsongen. 

– Det är ju en självförtroendehöjare. Jag kommer in i ett nytt lag, får stort förtroende och då känner jag att jag kan slappna av och spela mitt spel. Jag har fått hyfsat bra lägen att göra mål också.
– Jag vet faktiskt inte riktigt exakt varför målen kommit men självförtroendet har höjts och då kanske det har blivit så att jag har blivit mer distinkt. Jag är ju inte en van målskytt direkt så det är ju bara kul att få klämma dit dem.

Emil Andrae hoppas att utlåningen ska innebära ett lyft.Emil Andrae hoppas att utlåningen ska innebära ett lyft.Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

En bidragande faktor kan vara att Andrae nu känner sig mycket mer avslappnad i sitt spel. 

För den 19-årige backen, som gör sin första riktiga säsong på seniornivå, är det skönt att få lämna ångestkänslan i ett HV71 som kämpar för att undvika kvalspel. 

– Det är ju en stor press på HV i läget som de är i just nu. Det är ju skönt för mig, som inte har den erfarenheten, att inte behöva spela med kniven mot strupen i varenda match. Det är nog bra både för mig och för HV att jag kan spela här och utvecklas i stället. 

Emil Andrae har haft en plats i HV71 hela den här säsongen men på slutet börja istiden minska och efter att Jönköpingslaget plockade in både Matt Donovan och Jordan Murray för att förstärka backsidan så fanns det inte längre någon plats för junioren som då fick ställas åt sidan. Det öppnade i sin tur upp för möjligheten att lånas ut till Västervik. 

Hur känner man som spelare i en sådan situation när det värvas in spelare och man själv hamnar åt sidan?
– Jag kände väl bara att jag ska göra mitt bästa och det här blev en bra lösning för mig. De behövde stärka upp på backsidan och fick några skador också. Jag är bara glad att jag får spela hockey. Det ska inte falla någon skugga över HV utan jag är bara glad att få spela.

”GÄLLER ATT JAG FÅR TRÄNAREN ATT LITA PÅ MIG”

Till nästa säsong satsar den Philadelphia Flyers-draftade backen på att slippa bli utlånad mitt under säsongen. Hans plan är att plocka med sig en god dos med självförtroende från tiden i Västervik för att komma tillbaka till HV71 ännu bättre vilket ska leda honom till en permanent plats på blålinjen i SHL. 

Vad är det du ska utveckla för att ta en fast plats i SHL?
– Det är väl att hitta jämnheten i mitt spel. Jag är ju en konstruktiv back som spelar bra med pucken men det gäller att jag får min tränare att lita på mig i alla situationer. Det väl speciellt i försvarsspelet som jag har att jobba på, speciellt positionsspelet i egen zon.
– Jag har utvecklat det under säsongen och förhoppningsvis kan jag fortsätta lära mig ännu mer och bli starkare för att ta en plats i HV nästa säsong.

Har Flyers kommit med några åsikter om vad du ska förbättra?
– De har pratat med mig och de ser väl likadant på mig som spelare. Det är ju försvarsspelet och spelet utan puck som jag måste förbättra. De finns där som en stöttepelare och hjälper mig mycket att utvecklas. Det kommer ju förhoppningsvis gynna dem i framtiden också.
– De pushar mig och lyfter positiva delar som hjälper mig att bli bättre. Så det har varit jättebra att ha kontakten med dem.

Emil Andrae känner sig bekväm med pucken – men vill förbättra spelet utan pucken.Emil Andrae känner sig bekväm med pucken – men vill förbättra spelet utan pucken.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Emil Andrae är nu i Västervik för att hjälpa sin moderklubb att nå så högt som möjligt. Det har börjat lovande men laget har bland och gett lite sedan 19-åringens intåg med bland annat förlust mot jumbon Kristianstad men vinster mot serieledaren Timrå och tabelltvåan Karlskoga. 

Det småländska laget ligger i skrivande stund på den sjätte och sista direktplatsen till kvartsfinalspel men det är otroligt tajt då både Tingsryd och AIK ligger på samma poäng som Västervik, 68. 

Det kommer bli en tuff kamp ändå in i det sista för att ta en topp sex-placering. 

– Vi kommer ihop som lag bra. Vi har väl haft några dippar men om vi kan visa upp den moralen som vi visade senast mot Timrå (seger 4-3 efter straffar) så tror jag att vi kan bli väldigt giftiga.
– Västervik har alltid varit ett underskattat lag i Hockeyallsvenskan men vi har visat att vi kan slå alla lag. Vi är jäkligt taggade och motiverade att ta en topp sex-plats och komma direkt till kvartsfinal, avslutar Emil Andrae


TV: Bästa "sena" värvningarna i HockeyAllsvenskan

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga