Intervju

Efter tuffa fjolåret: "Nu är hockeyn hur kul som helst"

ANNONS
Sakta men säkert har lillebror Harju börjat göra sig ett namn på den svenska hockeyscenen. Här berättar Jonatan Harju om storebror Johans inflytande, hockeyresan från Övertorneå till de småländska skogarna, det tuffa fjolåret – och årets lyft.
– Nu är hockeyn hur kul som helst, säger Harju till hockeysverige.se.

Att Tingsryd lyft sin offensiv den här säsongen råder inga tvivel om. Efter 38 matcher säsongen 2020/21 har laget svarat för 120 mål. Ett målsnitt på 3,16 per match. Säsongen 2019/20 gjorde Tingsryd 128 mål på 52 matcher, att ett snitt på 2,46. En stor anledning till den offensiva framgången kan tillskrivas kedjan med Anton SvenssonFelix Olsson och Jonatan Harju

Tillsammans har de stått för en tredjedel av lagets mål.

Anton Svensson och Felix Olsson kom till Tingsryd redan inför förra säsongen medan Jonatan Harju kom från Karlskrona inför den här säsongen. Men Harju är långt ifrån född och uppvuxen i Blekinge. 

Jonathan Harju.Jonathan Harju.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

BRORSAN - EN STOR FÖREBILD  

Hemadressen under uppväxten var Övertorneå där hans bror Johan Harju var en av hans stora förebilder.

– Han var en jättestor anledning till att jag började spela hockey. Jag och farsan (Åke) åkte upp till Luleå och såg nästan varje hemmamatch då han gick upp i A-laget, berättar Jonatan Harju för hockeysverige.se och fortsätter:
– Farsan var dessutom tränare för både honom och mig då vi var yngre. Det har alltid varit ett stort hockeyintresse i familjen så det var ganska naturligt att det blev hockey för egen del också.

Det var aldrig någon tvekan att Jonatan Harju skulle satsa på just hockeyn även om det fanns andra sporter som knackade på dörren då han var yngre.

– Jag spelade fotboll upp till det att jag var 14, 15 år. Sedan fick jag göra ett litet val där, men hockeyn var ganska självklart för min egen del i alla fall.

Vad tror du din bror Johan Harju och Linus Omark har betytt för hockeyintresset i Övertorneå?
– Väldigt mycket. Det är inte någon stor by och det enda som nästan fanns där var hockeyn. Många ville efter deras framgångar säkert testa och se hur långt det skulle räcka med hockeyn.
– Jag har alltid älskat att spela hockey samtidigt som det alltid funnits att jag velat bli bättre och allt sådant.

Johan HarjuJohan HarjuFoto: Bildbyrån

BRA ÅRSKULL I ÖVERTORNEÅ  

Det är inte bara Jonatan Harju från hans umgänge i Övertorneå som gått långt inom hockeyn.

– Vi hade en ganska bra årskull 1996/97. Du har (Isak) Pantzare i Mora. Sedan spelar både (Jesper) Ylivainio och (Anton) Toolanen spelar i division 1 (Troja respektive Lindlöven).
– Sedan har vi Felix Olsson som spelar här i Tingsryd. Han spelade tillsammans med oss i Övertorneå under några år och vi båda känner varandra väl sedan många år tillbaka.

Mellan 2015 och 2017 spelade Harju i Luleås J20 där han var lite av en poängmaskin. När det var dags att kliva in i seniorkostymen fick han inte kontrakt med Luleå, men några tankar på att trappa ner hockeyn där och då hade han aldrig.

– Nej, några sådana tankar hade jag faktiskt inte. Jag hade på känn innan att det inte skulle bli något SHL-kontrakt och hade bara tränat någon enstaka gång med A-laget.
– Jag kände själv att jag inte var riktigt där fysiskt då, konditions- och träningsmässigt. Sedan blev Piteå ett ganska enkelt val eftersom jag varit där i gymnasiet. Då kändes det rätt att flytta tillbaka dit igen.

Tiden i Piteå kom också att betyda mycket för hans utveckling som hockeyspelare.

– Det betydde otroligt mycket. Det var första året som senior, vi hade ett väldigt bra lag och gick hela vägen till kvalserien. Sedan fick vi några skador och då fick jag chansen att visa upp mig ordentligt och i förstakedjorna, spela powerplay och så vidare.

KOMPISEN INBLANDAD I KLUBBYTET?  

Jonatan Harju värvades inför säsongen 2018/19 till Karlskoga, men under sin andra säsong i klubben valde han att bryta med klubben för att flytta ner till Karlskrona. Sammanfattningsvis blev säsongen långt ifrån vad han själv hade hoppats på.

– Det var ganska jobbigt mentalt förra säsongen. Jag skulle få en bättre roll i Karlskoga andra året, men så blev det inte. Jag tänkte att jag kör på och ser om något ändras, men det hände ingenting. Dom hade sina andra killar som gick före mig. Då kände jag att det inte kommer bli något bättre om jag inte får spela.
– Karlskrona var intresserade. Jag flyttade ner, vilket också blev en omställning. Det gick tungt för Karlskrona och det var svårt för mig att hitta självförtroendet där. Det gick ändå helt okej och jag hade kontrakt för den här säsongen, men då kom pandemin, det blev konkurs och spel i ettan, så det var faktiskt en ganska strulig säsong.

Fick just självförtroendet sig en törn förra säsongen?
– Ja, lite så. Jag tyckte att jag inte riktigt fick chansen att spela som jag kan göra, vilket jag verkligen fått göra den här säsongen i Tingsryd.

Varför blev det just Tingsryd som ny klubbadress?
– Jag hade faktiskt inte så många val efter Karlskrona och kontraktet bröts, säger 23-åringen från Övertorneå med ett lätt skratt och fortsätter:
– Då hörde (Magnus) Bogren av sig och sa att han var intresserad av att få mig hit. Det fölls sig faktiskt ganska enkelt och han övertalade mig bra.  

Tror du din kompis Felix Olsson var inblandad i att du kom till Tingsryd?
– Ja, det tror jag. Vi pratade lite den sommaren. Han sa att det fanns plats här. Jag pratade med Bogren bara någon vecka efter det att jag pratat med Felix så han hade säker någon inblandning där. Det vill jag tacka honom sjukt mycket för.

Felix Olsson.Felix Olsson.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

STORT LYFT  

Säsongen 2019/20 svarade Harju för åtta mål och totalt tolv poäng på 49 matcher för Karlskoga och Karlskrona. Säsongen 2020/21 har han efter 34 matcher gjort 13 mål och totalt 28 poäng. Lägg därtill att han ligger plus 15 i +/- statistiken.

– Nu har jag snittat runt 15 minuter i varje match. Jag snittade ungefär hälften i Karlskoga. Det är en del. Sedan har jag och Felix spelat ihop under hela säsongen. Vi har hittat kemin som vi hade redan långt tillbaka då vi spelade i Övertorneå. Nu är hockeyn hur kul som helst.

Vad är din roll i kedjan med dig, Felix Olsson och Anton Svensson?
– Jag ska spela mitt spel. Jag är stor (191 cm/93 kg), snabb på ”rören”, stark på puck och vill använda mitt skott. Båda dom två är väldigt fina passningsläggare. Jag får se till att hålla klubban i isen och hitta en yta, Då får jag oftast pucken så jag kan skicka in den.

Är det så enkelt?
– Ja, ha ha…

Hur trivs du socialt i Tingsryd?
– Det fungerar faktiskt bra. Jag är van att bo på en liten mindre ort så det är perfekt för mig i alla fall.

Jag antar att det inte bli så mycket snöskoteråkning i Tingsryd som det blir i Övertorneå, vad hittar du på vid sidan av hockeyn?
– Nej, det blir inte så mycket snöskoter här, skrattar Jonatan Harju och fortsätter:
– Här blir det inte så mycket annat än att jag är hemma och tar det lugnt.

Du har kontrakt med Tingsryd säsongen ut, försöker brorsan få upp dig till Modo eller är det han som får bli smålänning om ni ska spela ihop nästa säsong?
– (Skratt) Vi får se vad som händer. Inget är klart och jag fokuserar på den här säsongen. Jag hoppas det håller i sig med poäng och allt det där. Det är bara kul med hockeyn och det är också vad jag vill tänka på just nu.


TV: Veckans SHL-lag #17

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL