Intervju

Efter tuffa fjolåret: "Nu är hockeyn hur kul som helst"

Sakta men säkert har lillebror Harju börjat göra sig ett namn på den svenska hockeyscenen. Här berättar Jonatan Harju om storebror Johans inflytande, hockeyresan från Övertorneå till de småländska skogarna, det tuffa fjolåret – och årets lyft.
– Nu är hockeyn hur kul som helst, säger Harju till hockeysverige.se.

Att Tingsryd lyft sin offensiv den här säsongen råder inga tvivel om. Efter 38 matcher säsongen 2020/21 har laget svarat för 120 mål. Ett målsnitt på 3,16 per match. Säsongen 2019/20 gjorde Tingsryd 128 mål på 52 matcher, att ett snitt på 2,46. En stor anledning till den offensiva framgången kan tillskrivas kedjan med Anton SvenssonFelix Olsson och Jonatan Harju

Tillsammans har de stått för en tredjedel av lagets mål.

Anton Svensson och Felix Olsson kom till Tingsryd redan inför förra säsongen medan Jonatan Harju kom från Karlskrona inför den här säsongen. Men Harju är långt ifrån född och uppvuxen i Blekinge. 

Jonathan Harju.Jonathan Harju.Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

BRORSAN - EN STOR FÖREBILD  

Hemadressen under uppväxten var Övertorneå där hans bror Johan Harju var en av hans stora förebilder.

– Han var en jättestor anledning till att jag började spela hockey. Jag och farsan (Åke) åkte upp till Luleå och såg nästan varje hemmamatch då han gick upp i A-laget, berättar Jonatan Harju för hockeysverige.se och fortsätter:
– Farsan var dessutom tränare för både honom och mig då vi var yngre. Det har alltid varit ett stort hockeyintresse i familjen så det var ganska naturligt att det blev hockey för egen del också.

Det var aldrig någon tvekan att Jonatan Harju skulle satsa på just hockeyn även om det fanns andra sporter som knackade på dörren då han var yngre.

– Jag spelade fotboll upp till det att jag var 14, 15 år. Sedan fick jag göra ett litet val där, men hockeyn var ganska självklart för min egen del i alla fall.

Vad tror du din bror Johan Harju och Linus Omark har betytt för hockeyintresset i Övertorneå?
– Väldigt mycket. Det är inte någon stor by och det enda som nästan fanns där var hockeyn. Många ville efter deras framgångar säkert testa och se hur långt det skulle räcka med hockeyn.
– Jag har alltid älskat att spela hockey samtidigt som det alltid funnits att jag velat bli bättre och allt sådant.

Johan HarjuJohan HarjuFoto: Bildbyrån

BRA ÅRSKULL I ÖVERTORNEÅ  

Det är inte bara Jonatan Harju från hans umgänge i Övertorneå som gått långt inom hockeyn.

– Vi hade en ganska bra årskull 1996/97. Du har (Isak) Pantzare i Mora. Sedan spelar både (Jesper) Ylivainio och (Anton) Toolanen spelar i division 1 (Troja respektive Lindlöven).
– Sedan har vi Felix Olsson som spelar här i Tingsryd. Han spelade tillsammans med oss i Övertorneå under några år och vi båda känner varandra väl sedan många år tillbaka.

Mellan 2015 och 2017 spelade Harju i Luleås J20 där han var lite av en poängmaskin. När det var dags att kliva in i seniorkostymen fick han inte kontrakt med Luleå, men några tankar på att trappa ner hockeyn där och då hade han aldrig.

– Nej, några sådana tankar hade jag faktiskt inte. Jag hade på känn innan att det inte skulle bli något SHL-kontrakt och hade bara tränat någon enstaka gång med A-laget.
– Jag kände själv att jag inte var riktigt där fysiskt då, konditions- och träningsmässigt. Sedan blev Piteå ett ganska enkelt val eftersom jag varit där i gymnasiet. Då kändes det rätt att flytta tillbaka dit igen.

Tiden i Piteå kom också att betyda mycket för hans utveckling som hockeyspelare.

– Det betydde otroligt mycket. Det var första året som senior, vi hade ett väldigt bra lag och gick hela vägen till kvalserien. Sedan fick vi några skador och då fick jag chansen att visa upp mig ordentligt och i förstakedjorna, spela powerplay och så vidare.

KOMPISEN INBLANDAD I KLUBBYTET?  

Jonatan Harju värvades inför säsongen 2018/19 till Karlskoga, men under sin andra säsong i klubben valde han att bryta med klubben för att flytta ner till Karlskrona. Sammanfattningsvis blev säsongen långt ifrån vad han själv hade hoppats på.

– Det var ganska jobbigt mentalt förra säsongen. Jag skulle få en bättre roll i Karlskoga andra året, men så blev det inte. Jag tänkte att jag kör på och ser om något ändras, men det hände ingenting. Dom hade sina andra killar som gick före mig. Då kände jag att det inte kommer bli något bättre om jag inte får spela.
– Karlskrona var intresserade. Jag flyttade ner, vilket också blev en omställning. Det gick tungt för Karlskrona och det var svårt för mig att hitta självförtroendet där. Det gick ändå helt okej och jag hade kontrakt för den här säsongen, men då kom pandemin, det blev konkurs och spel i ettan, så det var faktiskt en ganska strulig säsong.

Fick just självförtroendet sig en törn förra säsongen?
– Ja, lite så. Jag tyckte att jag inte riktigt fick chansen att spela som jag kan göra, vilket jag verkligen fått göra den här säsongen i Tingsryd.

Varför blev det just Tingsryd som ny klubbadress?
– Jag hade faktiskt inte så många val efter Karlskrona och kontraktet bröts, säger 23-åringen från Övertorneå med ett lätt skratt och fortsätter:
– Då hörde (Magnus) Bogren av sig och sa att han var intresserad av att få mig hit. Det fölls sig faktiskt ganska enkelt och han övertalade mig bra.  

Tror du din kompis Felix Olsson var inblandad i att du kom till Tingsryd?
– Ja, det tror jag. Vi pratade lite den sommaren. Han sa att det fanns plats här. Jag pratade med Bogren bara någon vecka efter det att jag pratat med Felix så han hade säker någon inblandning där. Det vill jag tacka honom sjukt mycket för.

Felix Olsson.Felix Olsson.Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

STORT LYFT  

Säsongen 2019/20 svarade Harju för åtta mål och totalt tolv poäng på 49 matcher för Karlskoga och Karlskrona. Säsongen 2020/21 har han efter 34 matcher gjort 13 mål och totalt 28 poäng. Lägg därtill att han ligger plus 15 i +/- statistiken.

– Nu har jag snittat runt 15 minuter i varje match. Jag snittade ungefär hälften i Karlskoga. Det är en del. Sedan har jag och Felix spelat ihop under hela säsongen. Vi har hittat kemin som vi hade redan långt tillbaka då vi spelade i Övertorneå. Nu är hockeyn hur kul som helst.

Vad är din roll i kedjan med dig, Felix Olsson och Anton Svensson?
– Jag ska spela mitt spel. Jag är stor (191 cm/93 kg), snabb på ”rören”, stark på puck och vill använda mitt skott. Båda dom två är väldigt fina passningsläggare. Jag får se till att hålla klubban i isen och hitta en yta, Då får jag oftast pucken så jag kan skicka in den.

Är det så enkelt?
– Ja, ha ha…

Hur trivs du socialt i Tingsryd?
– Det fungerar faktiskt bra. Jag är van att bo på en liten mindre ort så det är perfekt för mig i alla fall.

Jag antar att det inte bli så mycket snöskoteråkning i Tingsryd som det blir i Övertorneå, vad hittar du på vid sidan av hockeyn?
– Nej, det blir inte så mycket snöskoter här, skrattar Jonatan Harju och fortsätter:
– Här blir det inte så mycket annat än att jag är hemma och tar det lugnt.

Du har kontrakt med Tingsryd säsongen ut, försöker brorsan få upp dig till Modo eller är det han som får bli smålänning om ni ska spela ihop nästa säsong?
– (Skratt) Vi får se vad som händer. Inget är klart och jag fokuserar på den här säsongen. Jag hoppas det håller i sig med poäng och allt det där. Det är bara kul med hockeyn och det är också vad jag vill tänka på just nu.


TV: Veckans SHL-lag #17

Matchrapporter: Gustav Willman Borvik tvåmålsskytt för SSK i segern mot Tingsryd Vita Hästen ryckte i sista perioden och vann mot Tingsryd Almtuna vann stort senast – nu tog Tingsryd revansch Tingsryd avgjorde i förlängningen mot Västervik Tingsryd vann mot Västervik efter mål av Jacob Lundegård

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten