Robin Kovács lockas av att testa på spel utomlands igen.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Lockas av utlandet – men: ”Frågan är om jag känner mig redo”

ANNONS

Robin Kovács gör sin bästa säsong i karriären och ryktas då finnas på flera utländska klubbars radar. 
För hockeysverige.se berättar Örebrostjärnan nu om succésäsongen samt lockelsen av att testa på spel utomlands igen. 
– Jag vill känna ett lugn i mig själv innan jag vill testa på något nytt, säger 24-åringen. 

Allt talar för att Robin Kovács säsongen 2020/21 kommer göra sin poängstarkaste säsong som seniorspelare. Säsongen 2015/16 svarade han för 21 mål och totalt 34 poäng på 52 matcher för AIK i Hockeyallsvenskan. Nu är han redan uppe elva mål och totalt 27 poäng på 35 matcher. Till saken hör då att det är i SHL och det råder inget tvivel om att flytten från Luleå till Örebro har betytt mycket för honom både socialt och hockeymässigt. 

– Självklart har det betytt ganska mycket för mig att flytta hit. Jag har bland annat mycket närmare hem till Stockholm, berättar 24-åringen och fortsätter:
– Närheten gör det också bättre för familjen eftersom det nu blir lättare för oss att få hjälp med barnen och hunden. På det sättet är det mycket smidigare, att vi lättare kan åka till Stockholm eller att någon kommer hit till Örebro för att hjälpa till.

”VAR DÄRFÖR JAG VALDE ÖREBRO”

Det har varit många flyttar för Robin Kovács och hänt en del under resans gång, men nu känns det som han landat även vid sidan av isen. 

– Hur dagarna ser ut? Vi tränar fram till lunch, men sedan blir det mycket tid hemma, leka med barnen gå ut med hunden, laga mat och så vidare. Dagarna ser ungefär likadana ut, men är såklart lite annorlunda matchdagarna.

Hur har ditt liv förändrats av att bli tvåbarnspappa?
– Jag tar mycket mer ansvar. Som du säger har jag nu två barn att tänka på också och inte bara mig själv. På det sättet gäller det att tänka mig för innan jag gör något. Jag kommer hem med en positiv känsla till barnen och försöker göra dom glada och nöjda.

Det känns som du kommit till ro lite mer i Örebro, håller du med om det?
– Ja, absolut. Det tycker jag verkligen att jag har gjort. Det var också mycket därför jag valde Örebro, för att kunna få en liten nystart och, som jag sa, komma lite närmare hem.
– Jag tänker då också på det sociala med kompisar, vara nära familj och vänner, vilket ändå betyder ganska mycket för att jag ska känna mig lugn och trygg.

Robin Kovács har fått ett lyft efter flytten från Luleå till Örebro.Robin Kovács har fått ett lyft efter flytten från Luleå till Örebro.Foto: Bildbyrån

Robin Kovács flickvän är som bekant före detta landslagsmålvakten, Minatsu Murase. Det har också betytt mycket för Örebro-forwarden att hon funnits vid hans sida och förstått vad som krävs av honom för att spela hockey på en elitnivå. 

– Det har betytt jättemycket. Hon vet vad som krävs av mig för att spela på den här nivån. På matchdagar och vissa nätter får hon dra ett tungt lass för att låta mig sova och vara utvilad inför match. På så sätt är det tur att jag har henne.

Kan du koppla bort hockeyn då du kommer hem och möts i dörren av familjen?
– Ja, ja… När jag kommit hem är det inte så mycket hockey mer än att grabben vill spela lite, säger Kovacs med ett skratt.

”ÄR NOG DET BÄSTA JAG GJORT I MIN KARRIÄR”

Så här långt har Robin Kovács varit Örebros poängstarkaste spelare och har också tagit ett större ansvar i spelet över hela planen. Trots det är han själv inte nöjd med inledningen av sin säsong. 

– Jag hade en lite trög inledning, men sedan har jag blivit bättre och bättre för varje match som gått. Senaste tio matcher är nog dom bästa jag har gjort i min karriär.
– I senaste matchen mot Luleå och den mot Frölunda borta har jag tyckt att jag varit en annan spelare än jag varit tidigare. Att kunna ta det här steget är också något jag har jobbat för och hela tiden velat utvecklat mig.

Kovács har också fått ett stort förtroende av tränarna Niklas ErikssonJörgen Jönsson och Christer Olsson

– Jag har fått jättemycket förtroende. Vi har haft en bra kommunikation under hela säsongen och jobbat ganska nära varandra varje dag.
– Dom har hjälpt mig otroligt mycket under den här delen av säsongen, vilket gjort att jag utvecklat mig ännu mer. Jag känner en stor tacksamhet till dom för att det gått som det gått, att jag fått mycket förtroende och dom haft ett stort tålamod.

Du har en säsong kvar på kontraktet med Örebro. Tidigare har du testat på spel i New York Rangers farmarlag Hartford, lockar det att testa på spel i utlandet framöver igen?
– Absolut. Sedan är det frågan om när jag känner mig redo för det. Jag vill känna ett lugn och tryggheten i mig själv till 100 procent innan jag vill testa på något nytt eller vad jag nu vill göra den dagen.

Det blev ingen lyckad sejour i Rangers, väntar ett nytt utlandsäventyr framöver för Robin Kovács?Det blev ingen lyckad sejour i Rangers, väntar ett nytt utlandsäventyr framöver för Robin Kovács?Foto: Ronnie Rönnkvist

”HAR GANSKA HÖGA MÅL FÖR MIG SJÄLV”

Om du tittar på den Robin Kovács som var i Hartford säsongen 2016/17 och jämför med den person och spelare du är idag, vad är största skillnaden?
– Den stora skillnaden är nog ansvaret ute på isen. I USA var det mycket offensivt i min hjärna. Det fanns inte så mycket annat i huvudet än att göra mål och poäng hela tiden istället.
– Idag kan jag gå från en match utan att gjort några poäng, men ändå vara nöjd över min insats. Jag tror det kan vara viktigt att kunna känna så även om jag är en poängspelare.

Du toppar Örebros poängliga just nu, vem kommer ha gjort flest poäng i laget när serien är slut?
– Jag hoppas kunna vinna den. Det tänker jag inte sticka under stolen med. Skulle jag vinna så betyder det att jag har gjort något bra och hjälpt laget till framgångar.
– Jag har ganska höga mål för mig själv och vill vara en stor, ledande spelare och hjälpa laget så mycket jag kan.


TV: Veckans SHL-lag #15

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch