Markus Näslund anno 1991/92.
Foto: Stig Kenne
Bilden

"Han drog gruppen och visade att det var möjligt"

ANNONS
Under början av 90-talet kom flera stora talanger upp genom juniorleden i Modo.
Talangerna leddes av Markus Näslund, som med sin inställning och attityd banade väg för ungdomarna i Örnsköldsvik.
– Det var han som drog gruppen på något vis och var också den som kom med i A-laget först av oss och visade att det var möjligt, säger Peter Forsberg.

Markus Näslund är en av svenska hockeys riktigt stora spelare. Han gjorde sig inte minst sig ett namn i NHL där hans spelade mellan 1993 och 2009. Han representerade där Pittsburgh, Vancouver och New York Rangers.

Mest förknippas Markus Näslund med Modo och hans relation med Peter Forsberg både på och vid sidan av isen. Exempelvis vid Junior-VM 1993 svarade dom båda kompisarna för 55 poäng på SJU (!) matcher (Näslund 13+11 och Forsberg 7+24). Såklart ett rekord som är svårslaget. Lägg därtill att tredjelänken i den kedjan, Niklas Sundström, svarade för 14 poäng. Totalt alltså 69 poäng på sju matcher.

Markus Näslund debuterade för Modo i A-lagssammanhang säsongen 1988/89. Näslund är från Järved, men det var i Örnsköldsviks SK som debuten skedde i gamla division 2. Tränare var för övrigt Markus pappa, Sture Näslund.

– Vi var några stycken, framför allt då två som jag växt upp med från Järved som heter Peder Sjöberg och Per Elfving, som fick chansen att debutera i slutet av den säsongen. Det här var efter TV-pucksåret. Jag hade varit med och tränat med A-laget i Ö-vik när de behövde fylla på träningarna med folk.
– Klart att det var ett stort steg när jag fick spela med seniorer. Sedan kände jag, förutom fysiska styrkan och så vidare, att man kunde hantera det helt okej. Det var lärorikt att få spela mot vuxna redan i en tidig ålder.

"KLART ATT DET BLEV ETT STARKT BAND"  

Näslund var 15 år vid tidpunkten. Han och Peter Forsberg, som skulle komma att bli nära vänner och kedjekamrater, var inte närmare bekanta vid den här tiden.

– Vi hade spelat mot varandra hela vägen, men även i samma lag både i Folksam Cup och TV-Pucken. Klart att jag visste vem Peter var, men vi umgicks inte och bodde dessutom på varsin sida av stan.
– Det blev inte att vi gick i samma skola innan vi hamnade på gymnasiet tillsammans. I gymnasiet gick vi sedan i samma klass. Vi var ett gäng ”hockeygymmare” som blev väldigt tajta och hade kul tillsammans. Sedan följdes jag och Peter åt i juniorlandslaget samtidigt som vi båda debuterade tidigt i Modos A-lag.
– Vi tränade och gjorde många saker tillsammans, jag och Peter, klart att det då blev ett starkt band mellan oss på så sätt.

Peter Forsberg:

– Markus var den som var bäst i vår årskull även om det var många som var bra. Han var otroligt seriös, tränade stenhårt och var aldrig riktigt ute på krogen utan var i stället otroligt ordentlig. Det gjorde att vi andra tänkte att vi måste vara på samma sätt om vi ska lyckas som han gjort. Det var han som drog gruppen på något vis och var också den som kom med i A-laget först av oss och visade att det var möjligt.

Markus, hur minns du själv det här drivet?
– Jag var nog ganska målinriktad och tyckte om att tävla. Det här var Anders Melinders (tränare för hockeygymnasiet och Modos juniorlag, reds anm) signum. Han lade upp det mycket så att oavsett om det var fystester eller tvåmålsspel var det alltid tävling i det vi gjorde, vilket jag tyckte var kul.
– Det kunde vara så att vi gjorde en turnering där vi delades upp i lag på hockeygym. Turneringen kunde vara hela hösten fram till jul. Avslutningen var att vi fick slutresultatet, men vi hade ganska bra koll på tabellen själva givetvis.
– Jag tror att jag drogs med av upplägget av det här med att tävla samtidigt som många av oss var drivande och jämbördiga. På så vis blev allt en kul tävling på många sätt.

A-LAGSDEBUTERADE I ALLSVENSKAN 

Markus Näslunds debut i Modos A-lag kom 1990. Men inte i elitserien, utan i allsvenskan som på den tiden var en serie som spelades efter jul där lag från elitserien och division 1 gjorde upp om att försöka undvika degradering/säkra avancemang.

– Jag minns den som att jag blev väldigt förvånad när jag skulle få debutera. I och för sig var det en betydelselös match i allsvenskan just innan playoff skulle börja. Vi mötte Huddinge borta och jag fick äran att spela i en kedja med Urban Nordin och Ulf "Sasse" Sandström.
– Det var jättenervöst, men dom var fantastiska på att få mig att känna mig bekväm. Det blev en lyckad debut, jag fick chansen att spela med jättebra killar direkt vilket gjorde att allt blev mycket enklare för mig.

Du gjorde mål i debuten också.
– Ja, jag gjorde ett mål i första matchen. Det gör ju också att man minns debuten på ett speciellt sätt, avslutar Markus Näslund

”Stickan” Kenne:

”Jag kommer ihåg när han och Peter kom fram. Två ganska blyga killar som inte så mycket, men vilka fantastiska hockeyspelare det var och blev. Inte minst gjorde båda två väldigt bra ifrån sig i NHL. Två riktigt fina ambassadörer för svensk hockey. Jag träffade Markus med då han kom tillbaka efter tiden i NHL, men även i landslaget. Alltid lika trevlig.”

Här kan du beställa ”Stickan” Kennes bok, ”Svenska Hockeyadeln”

Stig Kenne med boken Stig Kenne med boken "Den svenska hockeyadeln".Foto: Ronnie Rönnkvist


TV: Linus Andersson om sin rookiesäsong i SHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga